Octavia tour vs duster vs ?

15 Gru 2011, 21:18

Witajcie,
Szykuje się do zakupu/zamiany samochodu, najważniejsze, interesujące mnie elementy:
1. Samochód rodzinny (wózek dziecięcy, fotelik, bagaże) - żeby mi się wszystko sensownie i raczej bezproblemowo pomieściło ... Teraz jeżdżę ibizą II (3 drzwi) oraz matizem - i w nich też się "wszystko" mieści, ale wyglądam jak beduin, a pakowanie (wpychanie) zajmuje trochę czasu.
2. Ekonomiczny - ma być to również samochód do jazdy codziennej do pracy, zatem chciałbym instalację LPG. Przy obecnym spalaniu [Pb] Matiz 6,5l / ibiza 7,5l to trochę wydajemy na paliwo. Jednak nie chciałbym kupować używanego z LPG, a mieć instalację nową w używanym samochodzie, albo zupełnie nowy samochód z salonu z fabryczną instalacją LPG.
3. Klimatyzacja - jazda z dzieckiem latem w samochodzie bez klimy to strzelanie sobie w kolano. Zatem klima obowiązkowo.
4. ABS
5. Cena - rozsądna, do 55 za nowy jak najbardziej ok.
6. Dobre zawieszenie - codzienna jazdo po dziurach.

Znalazłem (konfiguracja na stronach) octavie tour z LPG w promocji za 53580zł, Dustera Ambience 1.6 za 47850 (ale tu jeszcze LPG trzeba dołożyć).

Zastanawiałem się również nad i30cw - 54600, CEED sw też w podobnej cenie.

I teraz pytanie:
czy lepiej wymienione nowe z salonu, czy może lepiej A4 w kombi, albo X-traila albo coś podobnego?
lookasoo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 12 1999
Auto: Seat Ibiza II 1,4 '96

15 Gru 2011, 21:34

Moim zdaniem octavia jest dobrym wyborem,pojemny kufer,przestronne wnętrze,niska awryjnosc,zawieszenie trwałe,w nowym motorze masz własnie opisanego toura 1.6 z fabrycznym lpg za 51tys (o ile się niemyle),jedynym minusem jest w sumie nieciekawe tworzywo na kierownicy ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

15 Gru 2011, 22:05

ja moge polecic Ci octavie wlasnie z motorem 1,6 i fabrycznym lpg , dobry kolega dostal taka 2 lata temu bo jest przedstawicielem handlowym w te 2 lata wlasnie zrobil cos okolo 100tys km nie pamietam dokladnie w kazdym badz razie duzo i samochod jest bezawaryjny , standardowy serwis i wszystko jak najbardziej gra, spalania Ci nie powiem bo tego nie wiem i nigdy nie pytalem ale pod wzgledem technicznym jak najbardziej polecam szczegolnie teraz gdzie jest na to auto promocja
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

16 Gru 2011, 22:50

Dzięki za info.
a co sądzicie o Dusterze? dzisiaj się dowiedziałem że pakują LPG w niego, co mnie bardzo cieszy.
lookasoo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 12 1999
Auto: Seat Ibiza II 1,4 '96
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Juke Nismo
    Nissan Juke Nismo obrazuje ducha innowacji i wzbudza zainteresowanie, dzięki któremu koncepcja Nismo stała się jedną z najbardziej uznawanych nazw w sportach samochodowych oraz w grach. Wprowadzając markę Nismo do ...