Cześć wszystkim! Kilka lat temu doradziliście mi zakup VW Polo 1.4 tdi. Auto jeździ do dzisiaj i ma się wyśmienicie
![Uśmiechnięty :)]()
jednak z dwuosobowej rodziny zrodził się jeden maluch a drugi jest w drodze, stąd potrzeba nowego auta rodzinnego dla 4 osób (w tym dwóch małych dzieci z odstępem wiekowym 1,5 roku).
Założenia co do poszukiwanego auta:
- budżet 30 - 40 tys zł (górna granica to prog bólu),
- używany codziennie do dojazdu do pracy (5km w jedną stronę, jazda miejska),
- ok. 10 wyjazdów rocznie na trasie 160 km w jedną stronę z większym bagażem, z czego ok. 80 km to autostrada (wyjazd w rodzinne strony, 2 wózki + bagaż),
- 1-2 wyjazdy w roku w dalszą wakacyjną trasę (ok. 500 km w jedną stronę)
- zakładany roczny brzebieg ok. 15-20 tys. Km,
- początkowo, z racji różnicy wieku między dziećmi, zakładam dwa foteliki z tyłu + osoba dorosła pomiędzy,
- z racji posiadanego obecnie auta polo 1.4 tdi, nie jestem dynamicznym kierowca, jednak udaje mi się wyprzedzić ciągnik czy tira na trasie jak naprzeciwko jest pusto. Aczkolwiek ponad moc priorytetem jest mniejsze spalanie,
- nie jestem znawca aut i nie jestem pewien, czy uda mi się wybrac zadbany egzemplarz (edukuje się w tej materii), aczkolwiek preferuje auta z niskimi cenami części zamiennych. Z tego też powodu chciałbym kupić auto jak najmłodsze, żeby mniej było możliwe kombinowanie z przebiegiem - roczniki od 2014?
Po pierwszym przeglądzie rynku swój wzrok kieruję ku Minivanom i Kombi. SUVy odrzucam (być może błędnie), z uwagi na popularność aut tego segmentu a w konsekwencji ceny nieco wyższe poza zakładany przeze mnie budżet (może poza Dacia Duster I, która w moim odczuciu może być za mała na moje potrzeby, być może się mylę).
W oko wpadły mi :
- VW Touran (trochę wysokie przebiegi w moim budżecie),
- Opel Zafira,
- Ford S-Max (trochę wysokie przebiegi w moim budżecie),
- Opel Meriva (nie za wąski?),
- Ford C-Max
- Skoda Octavia Kombi
- VW Passat Kombi (poza budżetem?),
- Ford Focus Kombi (za maly?)
- Ford Mondeo, Skoda Superb, Opel Insignia sa jak rozumiem poza budżetem.
Nie patrzyłem jeszcze na preferowane wersje silnikowe, liczę na Waszą pomoc w tym zakresie. No i standardowy problem, PB czy ON (zaobserwowałem że w zakładanych przeze mnie filtrach cenowych dominują diesle).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc w wyborze. Jestem otwarty na inne propozycje, może jest jeszcze jakiś ważny czynnik na który nie zwróciłem uwagi?
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!