Auto dla kobiety do 11 tys.

29 Paź 2017, 17:26

Witam Wszystkich serdecznie :)

Chciałabym kupić sobie pierwsze, własne autko. Chcę na ten cel przeznaczyć do 11 tys. Przez ostatnie kilka lat jeździłam głównie jako pasażer, więc muszę się "rozjeździć". Dlatego zależy mi, by był to samochód bezpieczny :)

Auto będzie służyło głównie do jazdy po mieście. Przez najbliższy rok będzie pokonywało tygodniowo maksymalnie 100 km. Potem w planach mamy przeprowadzkę poza miasto, więc będzie wyjeżdżało ok. 200 km/tydzień. Rzadko będę jeździć w dłuższe trasy.

Chcę, by był to samochód raczej mniejszy, z nie za dużą pojemnością, tani w eksploatacji, w miarę bezawaryjny, 5-drzwiowy, z klimatyzacją. Im młodszy rocznik, tym lepiej. Auto nie będzie garażowane (przynajmniej w najbliższym czasie).

Czytałam, że diesel nie nadaje się do jazdy po mieście, więc wolałabym samochód na benzynę lub z LPG. Czy przy takim przebiegu będzie się opłacało zakładać gaz i czy faktycznie jazda po mieście na gazie wychodzi taniej?

Nie mam upatrzonego modelu. Przeglądam samochody typu Citroen C3, Toyota Yaris, Peugeot 206/207, Dacia Sandero, Renault Clio.

Szukam w Toruniu i okolicach lub Poznań/Konin/ Gniezno/Września i okolice.

Co sądzicie o:
[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jaki samochód polecacie? Jaki odradzacie? Na co zwracać uwagę? Jestem otwarta na propozycje (nie muszą być to wymienione przeze mnie samochody). Będę wdzięczna za wszelkie rady, gdyż na temacie się za bardzo nie znam.

Pozdrawiam :)
anna007
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 03 2010
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

29 Paź 2017, 18:28

Dacia Sandero to jednorazówka. Odpuść.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Paź 2017, 21:14

Dzięki za podpowiedź.
Wpadł mi jeszcze w oko Hyundai Getz: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ktoś miał okazję jeździć takim samochodem?
anna007
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 03 2010
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

29 Paź 2017, 21:37

Getz jest bardzo dobrym autem wartym polecenia, tanie utrzymanie itd lecz nie ma bardzo w czym przebierać w wersjach z klimą. Clio i Yaris to też dobry wybór. Zakładać gazu już Ci się nie będzie opłacało ale warto zapłacić trochę więcej i kupić auto już z gazem oby nie był stary, dajmy na to max 5 lat. Dorzuć jeszcze do poszukiwań Corsę i Civica VII
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Paź 2017, 22:22

Lepiej samemu założyć gaz niż kupić w ciemno.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Paź 2017, 21:47

No na pewno lepiej założyć gaz samemu ale policz ile czasu musialby się ten gaz zawracać przy jej przebiegach a gdzie oszczędności? Jak na moje oko albo kupić coś z nie za starym gazem albo zostać przy benzynie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limitowany Nissan Juke w edycji Ministry of Sound
    Nissan rozszerza współpracę z Ministry of Sound, czyli londyńskim autorytetem w dziedzinie clubbingu i elektronicznej muzyki tanecznej. Kolejnym owocem tej współpracy jest nowa limitowana edycja Juke. Odważna ...
    Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...

31 Paź 2017, 22:09

Po dwóch latach wyjdzie na zero.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Paź 2017, 22:17

No wydaje mi się że trochę więcej no ale nawet jakby 2 lata to jaki to sens w takim małym aucie? Za rok może zmienią się oczekiwania albo potrzeby i trzeba będzie auto sprzedać. Przy tak małym aucie i spalaniu to całe nic masz oszczędności.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2017, 23:28

Oczywiście, że nie ma sensu. Pomijając dodatkowe trudności, serwisy itp to nawet ekonomicznie się nie opłaca. Wiadomo, że na stacji boli wydać 150 zł a nie 50 zł, ale jak się POLICZY, to te 150 zł wychodzi taniej.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Paź 2017, 23:46

Takich małych aut szkoda gazować, ja bym proponował benzynkę, i ja bym popatrzł za Hyundaiem
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna