Auto dla kobiety do 11 tyś

26 Sty 2017, 19:16

Witam wszystkich,
proszę Was o radę w sprawie wyboru miejskiego autka dla kobiety. Waham się pomiędzy:
- citroen c1 2006/7,
- peugeot 107 2006/7,
- ford fiesta 2006.
Nie mogę się zdecydować, także doradźcie, który wybrać a może jeszcze jakiś inny od siebie. Zalezy mi na malej awaryjnosci, tanich czesciach i eksploatacji ,oraz malym spalaniu.
kvmil
Obserwowany

Auto: Honda accord vii
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna

26 Sty 2017, 20:00

Citroen
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Sty 2017, 20:44

Ale, że Aygo się nie pojawiło ... ;)

A tak od siebie dodam, że z reguły te małe auta ... jeżdżą ... no po mieście ... dlatego proszę się tak bardzo nie kierować przebiegiem, bo 80000km zrobione w warunkach miejskich ... to ja bym wolał auto ze 150000km, które jeździło głównie poza terenem zabudowanym.
Ale niestety przeważnie tego - jaki był styl i tryb jazdy - nie wiadomo, chociaż zapytać sprzedającego warto, w jaki sposób przeważnie używał auto, ja pytam i czasami odpowiadają (nieświadomie) zgodnie z prawdą, a wnioski ja już sobie sam wyciągam ;)

Ja w sumie w bardzo fajny sposób użytkuję auto, bo jazda po mieście to u mnie 10% przebiegu, 40% to długie trasy (autostradą), a 50% to jazda poza terenem zabudowanym.

P.S. a na komforcie, fajnym aucie, nie zależy?
Budżet ograniczony do jakiejś kwoty?

mike - rzucałeś monetą? - Citroen vs. Peugeot ;)
tomekdk

26 Sty 2017, 20:56

Tak, jak pisałem budżet do 11 tysięcy zł. Komfort też jest ważny, ale mi chodzi o dylemat bardziej między citroenem a fiestą. Jestem ciekaw jak to wygląda pod kątem wydatków w razie ewentualnej naprawy, oraz porównaniu bezawaryjności obu aut.
kvmil
Obserwowany

Auto: Honda accord vii
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna

26 Sty 2017, 21:00

A, tak, mój błąd, skupiłem się na treści.
tomekdk

26 Sty 2017, 21:22

tomekdk napisał(a):mike - rzucałeś monetą? - Citroen vs. Peugeot
Citroen był pierwszy :mrgreen:
Miałem okazję karnąć się kawałek Aygo i powiem szczerze, że jak nie lubię małych aut, tak tym wózkiem jechało się naprawdę przyjemnie. Miałem porównanie z Arosą 1.0, która nie jechała, a do Aygo bardziej porównywalny pod względem osiągów był również ujeżdżany przeze mnie Lupo 1.4... Ale w Aygo bawiłem się naprawdę dobrze, fajnie to jeździ po zakrętach :D minusy to wiadomo, mało miejsca (trochę jak w Cinquecento, ale tutaj można chyba dalej odsunąć krzesło, choć może mi się wydaje) no i mikroskopijny bagażnik. Ale skoro auto do miasta do turlania się do pracy i od czasu do czasu przywieźć jarzyny na zupę to auto świetne. Gdybym miał kupować takiego małego pryszcza w tym budżecie to swoje kroki skierowałbym właśnie w stronę trojaczków.

Inna sprawa, że w Twoim porównaniu z pierwszego postu Citroen i Peugeot są w sumie z góry na straconej pozycji, bo porównujesz dwa różne segmenty (konkurencyjne dla Fiesty będą c3 i 206, bo na 207 za mało $)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Sty 2017, 14:32

No właśnie. Fiesta to inny rozmiar ,a przez to i jazda jest nieco lepsza niż "maluchem". Fiestą jeździłem i naprawdę ładnie się prowadzi. Materiały w środku nie wycierają się szybko ,a koszty serwisowania nie są wyższe niż Aygo czy Citroenka. :)
Jeśli chciałbyś taniej ,to musiałbyś poszukać Punto III.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna