Auto dla kobiety do 15 tys

27 Mar 2012, 19:56

prosze panów o pomoc. chce kupic moj 1 samochod do jazdy do pracy po miescioe. mam 20 tys ale nie wiem czy powinnam wszystko wydawac na auto.zalezy mi na ekonomicznym i małoawaryjnym samochodziku. z tych co mi sie podobaja to c3, alfa 147 i clio 3(tylko ze one sa juz ponad 17000). no i kwestia napedu-jedni mi radza diesla, inni beznzyne, a ja myslalam nad wstawieniem gazu bo chyba jest najtanszy. prosze o rady:)
ewelina870
Początkujący

Prawo jazdy: 16 03 2005

27 Mar 2012, 20:01

Moje propozycje:
Honda Civic VII, C2, C3 wszystkie w dieslu - ekonomiczny i mało awaryjny silnik w tych przypadkach.
Clio nie znam, nie będę się wypowiadał. Alfę sobie odpuść jeśli to ma być niezawodne auto.
Rodney
Początkujący

28 Mar 2012, 09:53

W tym budżecie znajdziesz ładne, krajowe C3 i na nim bym się skupił.
Koszty utrzymania niższe niż Alfy a Clio III za te pieniądze nie kupisz, francuzy dobrze trzymają cenę.
Tylko kup benzyniaka, kupno używanego diesla to proszenie się o kłopoty.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2012, 10:09

Jazda dieselem w mieście do pewnego przebiegu jest bezsensowna, tak samo jak wstawianie gazu. Koszty paliwa to nie wszystko.
Z aut, które Pani wymieniła najbardziej przemawia C3, jeżeli szukamy trochę więcej indywidualizmu to C2, jeżeli nie boimy się kosztów autocasco (czyli w Pani przypadku odradzam) to Pluriela. Można tez pomyśleć o 206 bo technicznie to auto jest takie same jak C3, które na nim bazuje. Clio III to rzeczywiście nie ten pułap ceny, ale dla polepszenia humoru powiem że różnice w np. cenach części blacharsko - lampowych między C3/Clio II a Clio III są kolosalne.
Inne auta to np. Micra bazująca na Clio II z benzynowymi japońskimi silnikami bezobsługowymi (na łańcuchu), lub - i nie należy się jej bać - Lancia Y. Zazwyczaj auta bardzo zadbane, klasa Premium wśród miejskich toczydełek, bazuje na Punto.
Alfa jest wspaniała, ale nie dla Pani - tak myślę, bo o to auto trzeba dbać jak o dziecko, wtedy cieszy.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

28 Mar 2012, 20:45

ale dlaczego benzyniaka, przeciez zbankrutuje na paliwie. a c3 w gazie prawie wogole nie widzialam i sie zastanawiam dlaczego? czy te silniki zle znosza gas czy jak?
ewelina870
Początkujący

28 Mar 2012, 20:54

Tylko kup benzyniaka, kupno używanego diesla to proszenie się o kłopoty.

Dlaczego? że niby naprawy są droższe? czy może bardziej awaryjne? Widać nie miałeś do czynienia z wieloma samochodami, bo głupoty gadasz (bez urazy). W mondeo lepiej sprawują się benzyniaki, w starym pasacie lepiej kupić diesla, więc nie ma jakiejś stałej, że benzyna jest lepsza. To może silniki diesla są bardziej zajeżdżone? Wątpię, aby benzyna nie była.
W oszczędności nawet do miasta lepszy będzie diesel (mimo, że diesel najpierw musi się rozgrzać itd. i dopiero wtedy teoretycznie będzie palił mało, ale i tak będzie bardziej oszczędny od benzyny).
Rodney
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...

28 Mar 2012, 21:05

no tez mi sie tak wydaje.... a co z ta przerobka na gaz? oplaca sie? w sumie jak liczyłam ze klika lat tym autem pojezdze to sie pewnie oplaca. ale jakos nie widze c3 z gazem...
ewelina870
Początkujący

28 Mar 2012, 21:24

Gaz kiedyś miałem (ponad 10 lat temu) i takiej przestarzałej instalacji nikomu nie polecam. Teraz są nowe systemy itd. które są sprawniejsze - tyle że nie wiem jak z tym na prawdę jest.

Auto na gaz vs auto na on to te same koszty +/- utrzymania, tylko musisz na początku zrobić instalację za przynajmniej 2500zł. A przy budżecie 15 kafli, to wychodzi za sam samochód do zapłacenia ok. 12 tysięcy. Twój wybór - ja benzyny nie polecam, chyba że chcesz kupić shelby gt500, to wtedy warto (pomijam fakt, że nie ma dieslów w tym modelu :) ).
Rodney
Początkujący

28 Mar 2012, 21:31

czyli diesel? myslalam tez o ibizie, ale jak do niej wsiadlam to strasznie przytlaczajace wnetrze mi sie wydalo. co lepsze c3 czy ibiza waszym zdaniem?
ewelina870
Początkujący

28 Mar 2012, 21:36

Ibiza to to samo co VW, więc kwestia gustu. Niektórym vw kojarzą się tylko z wsią, ale to tylko taki stereotyp. Jestem tylko pewien, że jak kupisz ibizę w 1.9 TDI to trudno bardzo zamęczyć ten samochód. Dla kobiety bym wybrał jednak C3 - lepszy wygląd i styl.
Rodney
Początkujący

28 Mar 2012, 21:41

dzieki za podpowiedzi, chyba sie zdecyduje na ta c3.. ale teraz musze zaczac sie powaznie rozgladac..
ewelina870
Początkujący

28 Mar 2012, 22:11

ale w sumie jak tak teraz patrze to za fajne c3 dam 14000, a nowe clio kolo 16tys np:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ewelina870
Początkujący

29 Mar 2012, 12:22

Tak tylko, że to akurat Clio jest z mocniejszą wersją 1,5 DCi - każda inna niż 65 (68) KM ma okresowe problemy z common railem. Ale może akurat - być może to ogłoszenie należy do okazji, które czasem się zdarzają.
C3 z gazem nie ma za dużo, bo z reguły według użytkowników samochody te i tak są wystarczająco oszczędne. Silniki te jak najbardziej nadają się na instalację gazową (tak samo jak Renault). Może Paniom bardziej niż koszty przeszkadza brak możliwości wjazdu do garażu podziemnego w galerii ;)
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

29 Mar 2012, 14:27

hmmm no to jest jakis argument;D
ewelina870
Początkujący

29 Mar 2012, 14:49

ktos jeszcze dorzuci jakies cenne rady? na co patzrec przy kupnie samochodu..?
ewelina870
Początkujący