Auto dla kobiety do 15 tys

27 Mar 2012, 20:56

prosze panów o pomoc. chce kupic moj 1 samochod do jazdy do pracy po miescioe. mam 20 tys ale nie wiem czy powinnam wszystko wydawac na auto.zalezy mi na ekonomicznym i małoawaryjnym samochodziku. z tych co mi sie podobaja to c3, alfa 147 i clio 3(tylko ze one sa juz ponad 17000). no i kwestia napedu-jedni mi radza diesla, inni beznzyne, a ja myslalam nad wstawieniem gazu bo chyba jest najtanszy. prosze o rady:)
ewelina870
Początkujący

Prawo jazdy: 16 03 2005

27 Mar 2012, 21:01

Moje propozycje:
Honda Civic VII, C2, C3 wszystkie w dieslu - ekonomiczny i mało awaryjny silnik w tych przypadkach.
Clio nie znam, nie będę się wypowiadał. Alfę sobie odpuść jeśli to ma być niezawodne auto.
Rodney
Początkujący

28 Mar 2012, 10:53

W tym budżecie znajdziesz ładne, krajowe C3 i na nim bym się skupił.
Koszty utrzymania niższe niż Alfy a Clio III za te pieniądze nie kupisz, francuzy dobrze trzymają cenę.
Tylko kup benzyniaka, kupno używanego diesla to proszenie się o kłopoty.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2012, 11:09

Jazda dieselem w mieście do pewnego przebiegu jest bezsensowna, tak samo jak wstawianie gazu. Koszty paliwa to nie wszystko.
Z aut, które Pani wymieniła najbardziej przemawia C3, jeżeli szukamy trochę więcej indywidualizmu to C2, jeżeli nie boimy się kosztów autocasco (czyli w Pani przypadku odradzam) to Pluriela. Można tez pomyśleć o 206 bo technicznie to auto jest takie same jak C3, które na nim bazuje. Clio III to rzeczywiście nie ten pułap ceny, ale dla polepszenia humoru powiem że różnice w np. cenach części blacharsko - lampowych między C3/Clio II a Clio III są kolosalne.
Inne auta to np. Micra bazująca na Clio II z benzynowymi japońskimi silnikami bezobsługowymi (na łańcuchu), lub - i nie należy się jej bać - Lancia Y. Zazwyczaj auta bardzo zadbane, klasa Premium wśród miejskich toczydełek, bazuje na Punto.
Alfa jest wspaniała, ale nie dla Pani - tak myślę, bo o to auto trzeba dbać jak o dziecko, wtedy cieszy.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

28 Mar 2012, 21:45

ale dlaczego benzyniaka, przeciez zbankrutuje na paliwie. a c3 w gazie prawie wogole nie widzialam i sie zastanawiam dlaczego? czy te silniki zle znosza gas czy jak?
ewelina870
Początkujący

28 Mar 2012, 21:54

Tylko kup benzyniaka, kupno używanego diesla to proszenie się o kłopoty.

Dlaczego? że niby naprawy są droższe? czy może bardziej awaryjne? Widać nie miałeś do czynienia z wieloma samochodami, bo głupoty gadasz (bez urazy). W mondeo lepiej sprawują się benzyniaki, w starym pasacie lepiej kupić diesla, więc nie ma jakiejś stałej, że benzyna jest lepsza. To może silniki diesla są bardziej zajeżdżone? Wątpię, aby benzyna nie była.
W oszczędności nawet do miasta lepszy będzie diesel (mimo, że diesel najpierw musi się rozgrzać itd. i dopiero wtedy teoretycznie będzie palił mało, ale i tak będzie bardziej oszczędny od benzyny).
Rodney
Początkujący

28 Mar 2012, 22:05

no tez mi sie tak wydaje.... a co z ta przerobka na gaz? oplaca sie? w sumie jak liczyłam ze klika lat tym autem pojezdze to sie pewnie oplaca. ale jakos nie widze c3 z gazem...
ewelina870
Początkujący

28 Mar 2012, 22:24

Gaz kiedyś miałem (ponad 10 lat temu) i takiej przestarzałej instalacji nikomu nie polecam. Teraz są nowe systemy itd. które są sprawniejsze - tyle że nie wiem jak z tym na prawdę jest.

Auto na gaz vs auto na on to te same koszty +/- utrzymania, tylko musisz na początku zrobić instalację za przynajmniej 2500zł. A przy budżecie 15 kafli, to wychodzi za sam samochód do zapłacenia ok. 12 tysięcy. Twój wybór - ja benzyny nie polecam, chyba że chcesz kupić shelby gt500, to wtedy warto (pomijam fakt, że nie ma dieslów w tym modelu :) ).
Rodney
Początkujący

28 Mar 2012, 22:31

czyli diesel? myslalam tez o ibizie, ale jak do niej wsiadlam to strasznie przytlaczajace wnetrze mi sie wydalo. co lepsze c3 czy ibiza waszym zdaniem?
ewelina870
Początkujący

28 Mar 2012, 22:36

Ibiza to to samo co VW, więc kwestia gustu. Niektórym vw kojarzą się tylko z wsią, ale to tylko taki stereotyp. Jestem tylko pewien, że jak kupisz ibizę w 1.9 TDI to trudno bardzo zamęczyć ten samochód. Dla kobiety bym wybrał jednak C3 - lepszy wygląd i styl.
Rodney
Początkujący

28 Mar 2012, 22:41

dzieki za podpowiedzi, chyba sie zdecyduje na ta c3.. ale teraz musze zaczac sie powaznie rozgladac..
ewelina870
Początkujący

28 Mar 2012, 23:11

ale w sumie jak tak teraz patrze to za fajne c3 dam 14000, a nowe clio kolo 16tys np:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ewelina870
Początkujący

29 Mar 2012, 13:22

Tak tylko, że to akurat Clio jest z mocniejszą wersją 1,5 DCi - każda inna niż 65 (68) KM ma okresowe problemy z common railem. Ale może akurat - być może to ogłoszenie należy do okazji, które czasem się zdarzają.
C3 z gazem nie ma za dużo, bo z reguły według użytkowników samochody te i tak są wystarczająco oszczędne. Silniki te jak najbardziej nadają się na instalację gazową (tak samo jak Renault). Może Paniom bardziej niż koszty przeszkadza brak możliwości wjazdu do garażu podziemnego w galerii ;)
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

29 Mar 2012, 15:27

hmmm no to jest jakis argument;D
ewelina870
Początkujący

29 Mar 2012, 15:49

ktos jeszcze dorzuci jakies cenne rady? na co patzrec przy kupnie samochodu..?
ewelina870
Początkujący