Auto dla młodego do 18 tys.

28 Lut 2010, 21:12

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum i mam takie pytanko, rozgladam sie za autem do ok 18 tys. zalezy mi na tym zeby było mało awaryjne oraz ekonomiczne i tu chciałbym zaznaczyc ze auto będzie uzytkowane w 70% w miescie , jak myslicie jaki silnik będzie tu najlepszy ? Diesel, benzyna a moze lpg ?

Myslałem nad takimi autami jak

BMW e46
Audi A3
Sean Leon
Audi A4
Golf IV

W chwili obecnej najbardziej przychylny jestem Leonowi. Co o tym myslicie ? Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez night91, 28 Lut 2010, 22:11, edytowano w sumie 1 raz
night91
Nowicjusz

Miejscowość: Sanok

28 Lut 2010, 21:21

Ja na Twoim miejscu wybieralbym wlasnie miedzy Leonem albo A3.ale stawialbym na audi.Fajnie jezdzi,ladnie wyglada,malo awaryjne i wogole.a co do silnika to moze 1.9tdi?nie za mocny ale ekonomiczny.
robert_0886
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice W-wy

28 Lut 2010, 21:38

night91 napisał(a): i tu chciałbym zaznaczyc ze auto będzie uzytkowane w 70%,
O co chodzi :?:
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

28 Lut 2010, 22:10

yyy bład sie wkradł chodziło o 70% w miescie i dlatego nie wiem czy kupno diesla bedzie opłacalne
night91
Nowicjusz

28 Lut 2010, 22:20

Jeśli w 70% będziesz poruszał się po mieście to ja bym brał benzynkę. Będzie miała mniejszy przebieg, będzie też mniej awaryjna i tańsza w naprawie. Szukałbym e46 przy czym musisz wiedzieć, że tania eksploatacja to nie jest priorytet dla tej marki. Jeśli spalanie BMW w benzynie jest jednak za duże to szukaj golfa, leona albo a3 z silnikiem 1,6 - wszystkie te samochody należą do grupy VAG i są zbudowane na tej samej płycie podłogowej oraz mają te same silniki. Tak na prawdę niewiele się od siebie różnią.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

28 Lut 2010, 22:51

Te silniki 1.6 w Golfie, A3 i Leonie nie spalą wcale mniej niż 1.8 w e46, w trasie wezmą 7-7,5 litra a w mieście 10-11 litrów, ale tak jak KaczorLSM napisał, w e46 będzie trochę droższa w utrzymaniu (głownie zawieszenie). Jednak jeżeli miałbym wybierać pomiędzy tymi 4 autami zdecydowanie brałbym e46, dyskwalifikuje pozostałe 3 auta pod każdym względem, nawet nie ma co porównywać.
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

01 Mar 2010, 23:05

Jak do miasta to raczej benzynka, krócej się nagrzewa a więc szybciej osiąga odpowiednią temperaturę pracy silnika - co za tym idzie również optymalne spalanie (w dieslu często będziesz jeździł na niedogrzanym silniku szczególnie na dystnasach poniżej 4-6km, a to oznacza większe spalanie i gorsze warunki pracy dla silnika), diesle są na ogół bardziej awaryjne, mają często znacznie większe przebiegi i są droższe w naprawie... W mieście różnica w spalaniu nie jest tak bardzo duża...

Z autek które wymieniłeś to zdecydowanie E46 najlepsze, ale może być ciężko o przyzwoity egzemplarz za 18tys...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

01 Mar 2010, 23:11

Ja też polece e46 super prowadzenie i diesel mało pali ok 6l, oraz nepęd na tył:) Jak nie lubisz napędu na tył lub jest zbyt sztywne dla cb to audiczke... Ale moim zdaniem musisz się przejechać każdym i zobaczyć który ci odpowiada, w ciemno to nie kupuj.
oscar
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń/Berlin

02 Mar 2010, 21:53

Dzieki za podpowiedzi, niedlugo jade na giełde, obszar moich poszukiwan ogranicze do dwóch aut:
Seat Leon
BMW e46

Pozdro
night91
Nowicjusz

02 Mar 2010, 23:14

oscar napisał(a):Ja też polece e46 super prowadzenie i diesel mało pali ok 6l, oraz nepęd na tył:) Jak nie lubisz napędu na tył lub jest zbyt sztywne dla cb to audiczke... Ale moim zdaniem musisz się przejechać każdym i zobaczyć który ci odpowiada, w ciemno to nie kupuj.

Zapomniales dodac ze te 6 litrow to w trasie przy spokojnej jeździe :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)