Auto dla Młodego kierowcy. Kupić tańsze czy droższe? :)

14 Kwi 2017, 17:48

Hej. Mam ostre wachania :D Za chwilę zdaje maturke, a w lutym zdałem prawko. Po maturze chce isc do pracy i pracowac jako kierowca (Btw. przyjmę pracę jakby ktoś miał :D :D ). W ten sposób zarobie na samochód. Obecnie mam 1200zł + troche gotówki wpadnie.. Zastanawiam się teraz czy kupić samochód za +/- 2000zł, żeby nauczyć się jeździć (normalnie a nie jak tego w eL kach uczą..). czy może zarobić przez te wakacje i kupić coś w granicach 5-6k?

Za tą pierwszą opcją byłem na początku.. ale kwota 5.5k.. kupie coś co nie jest ani gratem, ani czyms fajnym :D Więc może jednak warto kupic na rok czy dwa samochod do tej kwoty 2000? (ewentualnie 2.5 jak będzie warto).

Jeśli chodzi o samochody do tych 5-6 tyś to moje oczy przykuło:

- alfa romeo 147 1.9 JTD (piękne auto)
- seat ibiza benzynka
- rover 25
- mazda 323f

Auta do +/- 2000zł:

- reno megane/laguna
- daewoo lanos
- seat ibiza
- rover 214
- honda civic
- opel vectra/astra.

Jak myslicie, co byłoby najlepsze? Macie jakieś swoje propozycje?

Jak widzicie interesują mnie samochody które "jeżdzą a nie toczą się" więc tico itp. do mnie nie przemawiają.

Dodam też, że autko będę musiał sam utrzymywać więc spalanie/naprawy itp. musza być tanie :D
Leman
Obserwowany

Auto: Nie mam

14 Kwi 2017, 19:36

Leman napisał(a):wachania

Po pierwsze obawiam sie o mature :).
Po drugie kupujesz auto w cenie hulajnogi do ktorego oc jest wiecej warte niz auto.
Po trzecie kto cie zatrudni jako kierowce skoro dopiero zdobyles prawo jazdy.
Wiem, rozumiem. Chcesz miec wlasne auto bo siedzenie za kółkiem jest super. Ale chyba powinienes troszke poczekac. Samochod to nie tylko koszt nabycia ale przede wszystkim koszty eksploatacji a w twoim budzecie podstawowe wymiany czy czysta eksploatacja to wartość auta. Ewentualnie kup cos co ma ważne oc i przegląd a gdy to wygasnie oddasz na zlom
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

14 Kwi 2017, 19:39

Nigdzie oprócz pizzerii Cię nie zatrudnią jako kierowca.

147 JTD za 5 tyś...

Ktoś tu buja w obłokach.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Kwi 2017, 20:55

w twoim przypadku minimalny budżet to 8 - 10 tyś zł , czyli kupujesz auto za 5 tyś zł i pakiet startowy to 2 - 3 tyś zł (podstawowe wymiany , olejów , filtrów i innych płynów ustrojowych , ewentualnie rozrząd) oraz usunąć niedociągnięcia samochodu , bo nie łódź się że ktoś ci sprzeda auto do 5 tyś w dobrym stanie , nie wymagające wkładu , no i sprawa podstawowa , ty jako młody i nie doświadczony kierowca dostaniesz do zapłaty OC w wysokości powyżej 2 tyś zł , chyba że kupisz seicento za 1 tyś pojeździsz na ubezpieczeniu poprzednika i wyzłomujesz auto jak się zakończą opłaty
stasiu1971
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

14 Kwi 2017, 21:21

diddy79 napisał(a):Po pierwsze obawiam sie o mature .

zwykła pomyłka..

diddy79 napisał(a):kto cie zatrudni jako kierowce skoro dopiero zdobyles prawo jazdy.

właściwie to prace jako kurier już mam załatwioną, jednak szukam lepszej alternatywy

galakty napisał(a):Nigdzie oprócz pizzerii Cię nie zatrudnią jako kierowca.

Na kuriera biorą jak leci.

galakty napisał(a):147 JTD za 5 tyś...

Ktoś tu buja w obłokach.

za 6 tyś..

roczniki 2000-2002 chodzą maksymalnie po 8500 nie licząc tych wygórowanych. Jednak dominanta to właśnie 6000-6500zł

diddy79 napisał(a):Ewentualnie kup cos co ma ważne oc i przegląd a gdy to wygasnie oddasz na zlom

na pewno będę szukał czegoś co ma długie opłaty, a później sie zobaczy co sie zrobi z tym autem.

Auta nie chcę dla szpanu, chce mieć czym się przemieszczać, bo mieszkając poza miastem, komunikacja miejska i podmiejska są wielkim utrudnieniem i pochłaniaczem czasu.
Leman
Obserwowany

Auto: Nie mam

14 Kwi 2017, 21:33

nie zapomnij że jak przerejestrujesz auto na siebie to będziesz musiał dopłacić do ubezpieczenia , a jeżeli poprzedni właściciel zdecyduje się wypowiedzieć umowę u ubezpieczyciela po miesiącu to będziesz musiał i tak zapłacić całe OC
Ostatnio edytowany przez stasiu1971 14 Kwi 2017, 21:35, edytowano w sumie 2 razy
stasiu1971
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka z bagażnikiem rowerowym FlexFix
    Opel Mokka to zupełnie nowy SUV który będzie dostępny ze zmodernizowanym bagażnikiem rowerowym FlexFix drugiej generacji, umożliwiającym przewożenie nawet trzech rowerów. Ulepszony system przewozu rowerów ...

14 Kwi 2017, 21:33

Chcesz to kupuj Alfę, skoro wiesz lepiej po ile chodzą i w jakim są stanie. :D
galakty
Forumowicz VIP

14 Kwi 2017, 22:51

galakty napisał(a):Nigdzie oprócz pizzerii Cię nie zatrudnią jako kierowca.
no co ty, w pizzeriach mają wymagania co do długości posiadania PJ :wink: jednak czas to pieniądz, a taki świeżak niekoniecznie może ogarniać "służbowy" złom czy normalny ruch uliczny
Leman napisał(a):Na kuriera biorą jak leci.
chyba tylko w firmie ..Post. No i mam nadzieję, że nie przyjmujesz się na dostawczaka, bo to będzie męka (dla pracodawcy, ruchu drogowego i Ciebie, jako niedoświadczonego).

Generalnie rzecz biorąc kup jakiegoś taniego strupka, najlepiej bez żadnych ABSów, elektrycznych szyb, climatroników etc, bo na takich mega analogowych wozach typu Cienias, Sej, Tico najlepiej i najszybciej uczy sie jeździć. Wsiadanie od razu na mocnego elastycznego diesla jest nudne i mocno krzywdzące (wiem o czym piszę) :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

15 Kwi 2017, 09:53

Oj brak ABS uczy jeździć.... Potwierdzam, slalomy w zimę na łysych oponach nieziemskie wychodzą i człowiek pokory nabiera w 5 sekund :D
galakty
Forumowicz VIP

15 Kwi 2017, 15:22

Na kuriera biorą jak leci? W jakiej firmie? Bo z tego co wiem musisz mieć trochę doświadczenia i znać topografię danego miasta.
Druga sprawa auto za 2000zł,tutaj kierujesz się stanem a nie konkretnym modelem czy marką..
Ja na Twoim miejscu kupiłbym coś taniego co ma jeszcze opłaty i jakoś jeżdzi i poćwiczył trochę.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012