Auto dla młodego kierowcy

19 Lis 2015, 15:11

Witam. Jestem Jakub. Nie dawno temu udało mi sie zdać egzamin na prawo jazdy :ok: . Jestem w trakcie poszukiwania auta. Cena maxymalna to 10000 (ew jakaś fajna oferta ponad jednak max do 12000 zlotych. Najlepiej na śląsku :)
Szukam małego dobrze wyposażonego autka które może mi służyć jako pierwszy pojazd. Znalazłem kilka jednak najbardziej urzekły mnie 2 :
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Co do mitsubishi to nie pokoi mnie ten przebieg. 200 k w 8 lat? chyba troche duży? Prosze o pomoc i opinie nt tych aut i jakies własne propozycje. Pozdrawiam ! :)
Brombi
Nowicjusz

Auto: Nie mam

19 Lis 2015, 20:46

Grande Punto średnio,dobre egzemplarze zaczynają sie od 12-13k. Ten z linku bez szału i zobacz na liczbę wyświetleń.
Colt miał robiony przód i tył.. w dodatku cena śmiech.. 200tysięcy to jest nic i musisz się liczyć z takimi przebiegami,teraz auta 6-7letnie mają po 200tys nalatane..

Tutaj masz bardzo ciekawe Punto [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Lis 2015, 12:51

Co do przebiegu. Nie ma co się dziwić. To wbrew pozorom nie jest duży przebieg dla ośmiolatka. To, że na otomoto/allegro wszystko ma 200k (nie ważny czy ma 8 czy 15 lat) nie znaczy, że te auta tyle przejechały, tylko znaczy to tyle, że to jest "chodliwy" przebieg. Niestety, ale większość aut jest kręconych. Sam kupując auto miałem do wyboru 2 bardzo podobne egzemplarze, ten sam rocznik. Jeden 150 tyś. przebiegu, a drugi ponad 300. Ten mający ponad 300k km stoi właśnie pod domem i nie ma z nim żadnych problemów do tej pory. Przy kupowaniu aut w tym wieku patrz na stan, a nie na przebieg.
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

20 Lis 2015, 14:01

A jak to wyglada z autami sprowadzonymi z niemiec? warto ? czy lepiej polaka z salonu ?
Brombi
Nowicjusz

20 Lis 2015, 14:57

Lepiej brać krajowe egzemplarze, albo przynajmniej takie, które były 5+ lat w jednych rękach. Jeśli ktoś długo trzyma auto, to najprawdopodobniej służy bezawaryjnie.
Co do sprowadzanych "perełek" - nigdy bym nie kupił. Najczęściej bite, naprawiane "u Mietka" w garażu. Przebieg zazwyczaj kręcony (zobacz, że u nas na allegro/otomoto 15 letnie auta mają średnio 206 (ulubiona liczba handlarzy) tyś. przebiegu, a w Niemczech przed sprowadzeniem często nawet 400 tyś. No chyba, że przy przekraczaniu Polskiej granicy auta nagle cofają swój przebieg o 200 tyś, ale jak wracałem z Niemiec niestety nie zauważyłem tego w moim aucie :(
Poza tym - auta za naszą zachodnią granicą wcale nie są nie wiadomo ile tańsze. Przy autach w granicach 10 tyś. zazwyczaj średnia cena jest mniejsza o powiedzmy 10, max 20%. Po opłatach wychodzi to samo, więc gdzie zysk handlarzy? No niestety, ale właśnie na kombinowaniu, picowaniu pod handel i robieniu "igły" ze złomu.
Jeszcze tylko Ci dodam, że jak zobaczysz ogłoszenie z możliwością wykupienia gwarancji, to sobie daruj - gwarancje od handlarzy istnieją tylko na papierku.
Riazek
Początkujący

20 Lis 2015, 15:35

Jakby ktoś zauważył na Olx / Najauto / Otomoto / Allegro jakies godne uwagi top oproszę o linka :)
Brombi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...
    Dobry wzrok to podstawa naszego bezpieczeństwa na drodze!
    Dobry wzrok ma bardzo duże znaczenie dla bezpieczeństwa kierowcy. Ważne jest nie tylko to, gdzie patrzymy, ale także jak widzimy. Stąd niesłychanie istotne jest dbanie o nasze oczy. Parametry układu wzrokowego, istotne dla ...

20 Lis 2015, 15:59

Skoro szukasz małego autka z niewielkim silnikiem, to mam rozumieć, że będziesz jeździł głównie po mieście, tak?
Później postaram się czegoś poszukać, choć w temacie małych aut z małymi silnikami zbyt dużej wiedzy nie mam - ja gustuję raczej w dużych autach z dużymi silnikami ;)
Riazek
Początkujący

20 Lis 2015, 16:14

Dokładnie szukam auta po mieście wydaje mi sie ze max 15 km dziennie bede robil wiec gaz mi sie nie opłaca ani troche. Silnik? max do 1.4 mysle. Tak do 12k i ważne zeby na terenie śląska ;)
Brombi
Nowicjusz

21 Lis 2015, 10:13

A ja bym obejrzał to Punto mimo wszystko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lis 2015, 11:14

Myślicie że te punto godne uwagi? Warto pojechać sprawdzić? na co najbardziej zwracać uwagę przy kupnie?
Brombi
Nowicjusz

21 Lis 2015, 11:26

[link do oferty na Olx wygasł] Co myślicie?
albo te?
Brombi
Nowicjusz

21 Lis 2015, 11:36

Za drogie.
Audi wiocha, jeszcze 1.6
Polo silnik gniot
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Lis 2015, 14:01

Według mnie normalna cena jak na taki wypas.
Polo miało malowany lewy tył i silnik dramat.
A3 to kwestia gustu ale silnik 1.6 nie powala..
Barol
Awatar użytkownika

21 Lis 2015, 14:28

A co z tą yariską? też warta uwagi czy raczej te toyotki do odpadu z wyboru ?
Brombi
Nowicjusz

21 Lis 2015, 15:11

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Coś z tego godne uwagi ?
Brombi
Nowicjusz