Jakie paliwo będzie dla mnie najbardziej odpowiednie?

06 Gru 2015, 21:01

Witajcie,
powoli przygotowuje się do zmiany autka. Myślę, że rozsądnie jest zacząć od analizy własnych potrzeb w tym zakresie:) a więc na początek: jakie paliwo?
Średniorocznie jeżdżę ok 8-9 tys km - głównie trasa, myślę, że ok. 80% , jakieś weekendowe wyjazdy, czyli jednorazowo od 30 do 200 km w jedną stronę (a raz/dwa razy w roku trafi się jakiś wyjazd 500 km). W tygodniu praktycznie nie używam samochodu, jeśli już, to bardzo rzadko jakiś szybki wyskok na miasto (od 2 do 5 km jednorazowo). Bywa, że autka czasami przez cały tydzień nawet nie uruchamiam, dopiero na weekendowy wyjazd z rodzinką.
No i teraz pytanie do Was i prośba o opinie, jakie Waszym zdaniem będzie odpowiednie paliwo do mojego nowego (czyt. używanego) auta, które planuję kupić, jak to się mówi "na lata"?
raffael82
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 04 2000
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Mazda 626
Silnik: 2.0 DiTD
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Gru 2015, 10:03

Mam dylemat w którym kierunku iść: benzyna, LPG, ON...
podpowiecie może coś?
raffael82
Nowicjusz

08 Gru 2015, 11:19

Przy takich przebiegach i użytkowaniu auta zdecydowanie postawiłbym na zwykłą benzynę bo koszt instalacji lpg będzie Ci się zwracał latami,diesel całkowicie odpada. Jaki budżet posiadasz na zakup auta?
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

08 Gru 2015, 12:02

Czy ja wiem czy diesel odpada, skoro większość kilometrów na trasie to roczny przebieg nie ma aż takiego znaczenia
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007

08 Gru 2015, 12:10

30 km dieslem raz w tygodniu- to sie kompletnie nie kalkuluje,samochód będzie więcej stał niż jeździł,potencjalne awarie w silniku diesla będą o wiele droższe,tutaj tylko benzyna.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

08 Gru 2015, 17:59

No właśnie z tym budżetem to jeszcze nie wiem, myślę, że najmniej to 20 tys do może ok 30-40 tys, ale zakup będę robił już po zimie, więc jeszcze mam czas:) Na razie się rozglądam dosyć szeroko także po segmentach, zarówno jakieś największe kombi z segmentu C, poprzez segment D - hatchbacki i kombi a kończąc na SUVach, cross-overach i VANach. A ponieważ to póki co bardzo szerokie poszukiwania, to chciałbym zawęzić je chociaż do konkretnego rodzaju paliwa:)
raffael82
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jeden model samochodu i dwie wersje zawieszenia
    Pewne, na pierwszy rzut oka identyczne modele samochodów prezentują różnice w konstrukcji zawieszenia, co wpływa nie tylko na ich osiągi drogowe, lecz także na koszty obsługi technicznej. Firma SKF skupia uwagę ...
    Gumball 3000 w Polsce
    Powoli, nawet bardzo powoli zbliża się Lato, a wraz z nim emocje związane wydarzeniami Elite Circle. Na dobry początek w maju, planujemy krótkie "przed Rage’owe spotkanie", a że wypada w tym samym czasie co odwiedziny ...

08 Gru 2015, 22:59

Widzę, że masz podobny styl podróżowania do mojego - głównie w trasy na weekendy i najlepiej pojemny. Daj znać w jakim kierunku ostatecznie pójdziesz, może rozwiążesz przy okazji też mój problem :)
kilas88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2007
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

10 Gru 2015, 10:21

Przebieg wskazuje na benzyniaka. Znacznie łatwiej kupić w dobrym stanie.
Diesle są znacznie bardziej wyeksploatowane, więc nawet jak mało robisz km to ewentualne naprawy będą się długu zwracać przy takich małych przebiegach nawet uwzględniając, że większość to trasy.
Nawet instalacja LPG będzie się długo zwracała, dlatego powinna być montowana jak auto zostanie z Tobą na długo. Auta w tej cenie z LPG trudniej jest sprzedać (większy spadek wartości) z powodu tego, że większość woli kupić czystą benzynę i samemu zagazować.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

10 Gru 2015, 10:27

Ja bym szukał jakiejś benzyny z małym przebiegiem, zadbanej jeżeli auto ma służyć dość długo to będziesz zadowolony. Diesla ciężej znaleźć, są bardziej zmęczone a auta z lpg mało kto sprzedaje jak się sprawdza
Sprzedam :
Volvo v70 03r. d5 PL blachy
Seat Leon 1.6 03r. z niemiec
kyrtapSzn
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 115km