Auto dla mnie ;)

10 Cze 2010, 17:13

Hej,

założyłam nowym wątek (choć strach był - nie powiem ;) ) bo moje wymagania też są specyficzne, aczkolwiek realne. Prosze Was o podpowiedź.
Dojeżdżam codziennie ok 100 km w dwie strony do pracy. Potrzebuje ekonomiczne auto, najchętniej diesla. Jest mi wszystko jedno jak wygląda, ale musi byc w miare niezawodny.
Zakochana byłam w Seacie Toledo z 94 roku, ale mi go sprzedali. Teraz Favoritka na gazie dokonała żywota i tłukę się busami do pracy.

Moje typy to stara Corsa, może Saxo, dziś wpadłam na trop Corolli. Może Punciak? albo Swift taki litrowy?
Zawsze jeździłam trupami (max. do 98 roku) i tak chyba zostanie, więc nic mi nie straszne, byle jeździł.
Prawko mam od 13 lat i ciągle jeżdże, a poza tym kumple uważają, że jak wsiadam za kierownicę to rosną mi jaja :wink: więc tak tylko po cichu marze o samochodzie, który przy ekonomice (jazdy i napraw) jeszcze miałby odrobinę buta... ;)

Liczę na Wasza pomoc :)
b.jajko
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków

10 Cze 2010, 17:36

W tej cenie niestety nie masz wielkiego wyboru. Polecam citroena saxo 1.5 diesel. Wbrew pozorom jest to bezawaryjny samochód. Silnik 1.5 diesel w miarę żwawy, ekonomiczny a co najważniejsze niezniszczalny. Polecam Ci ten samochód. Moja ciotka posiada właśnie taki model od 4 lat i bardzo go sobie chwali.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

10 Cze 2010, 17:46

Dokładnie też bym sie skłaniał ku Saxo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Cze 2010, 17:58

Golf 3 ale nie w dieslu lecz benzynie z gazem, najlepiej 2.0 8v GTI
taniość i wygoda jazdy, mocny silnik z dużym momentem obrotowym. zwykle dobre wyposażenie, do tego bardzo wygodny i w miare tani w eksploatacji... a w ofertach to tylko wybierać ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Cze 2010, 19:14

"Trójka" mimo że buracka niby,to jednak bardzo dobry samochód.Pocieszny poszedł bez komplikacji do najprostszych rozwiązań. I dobrze.
Dodam,że wersja z 1,6 już daje radę.
Z innych aut to może Lanos 1,6 16v z lpg. Tutaj mamy do czynienia z tanimi naprawami i dobrym przyspieszeniem.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

10 Cze 2010, 19:16

tylko do takiego lanosa 16v to gaz sekwencyjny bo podobno na zwykłym sprawia problemy
Ew 1.5 8v- bardzo dobry silnik do zwyklego LPG ale on ma chyba 86 HP
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego kierowcy ignorują znaki drogowe?
    Według informacji płynących z Komendy Głównej Policji najczęściej wystawiane mandaty dotyczą przekraczania dozwolonej prędkości oraz za wykroczenie względem pieszych. Najnowsze badania pokazały, że prowadzący pojazdy ...
    Jak Toyota nauczyła świat wydajnej produkcji
    Toyota stała się pierwszym producentem na świecie, którego roczna produkcja przekroczyła 10 milionów aut. Toyota Corolla – samochód, który zmotoryzował japońską klasę średnią – jest ...

10 Cze 2010, 19:39

86 koni wystarczy - po przesiadce z Favoritki i tak będzie znaczna różnica widoczna gołym okiem. Do tego znacznie lepiej sprawuje się na LPG.
Ode mnie Audi 80 B4 też z ośmio - zaworowym dwu - litrowcem.
Samochód nie do zajechania, ma już swoje lata ale mimo to potrafi jechać bezawaryjnie wiele setek kilometrów do tego blachy ocynk - więcej mówić nie potrzeba. Jeżeli rozmiary Ci nie przeszkadzają to polecam z czystym sumieniem.
Tutaj opinie:
[link do autocentrum.pl wygasł]
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

10 Cze 2010, 20:03

stasiowski121 napisał(a):Ode mnie Audi 80 B4 też z ośmio - zaworowym dwu - litrowcem.
najlepsze VAGowskie silniki :wink:
niby 115 kucy ale moment taki prawie jak w dieslu :wink: sama przyjemność z jazdy
dobrze toleruje LPG 2 generacja wystarczy żeby w koszta się nie pchać (byle nie najtańsza)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Cze 2010, 13:42

Zaintrygowało mnie to Saxo. Dorwałam jakies inne opinie i wszystkie są dobre. To aż podejrzane :) z kolei saxofonowcy jako pierwszą i naczęstszą wadę wymieniają tylnią belkę plus jeszcze wahacze i coś tam jeszcze - jak juz pójdzie to wszystko z tyłu do wymiany.
No i oczywiście utarte przekonanie, że citroeny to się psuuuuują...

z gazami to ja mam same kiepskie doświadczenia niestety - jasne, że w moich trupach to też stare genracje, reduktory źle, za wysoko montowane i takie historie, ale przez to straciłam jakoś przekonanie do gazu.

A Clio kontra Corsa kontra Saxo? da sie to jakoś pohierarchizować?

teraz to już myśle bardziej o kosztowności napraw poszczególnych marek.

A jeszcze pytanie: zakup czegokolwiek w granicach 6 tys to auto kilkunatoletnie, ze sporym przebiegiem (na pewno powyżej 160 tys. no chyba, że znalałaby się jakas perełka od dziadka) - i takie auto, za pare lat moge sprzedać pewnie już tylko za ok. 4 tys.
Alternatywa wymyslona dziś to poprostu jakiś Uniak za 2 tysiące, do którego co jakis czas coś trzeba będzie dorzucić, ale w przypadku sprzedazy strata niewielka. Co Wy na to?

AAA i jeszcze jedno:
ładne saxo z 99 roku, w tej cenie - przebieg 209 tysięcy... wiem, że diesle dają rade sporo - ale czy to nie jest już taka granica maksymalna? że ryzyko wzrasta?
b.jajko
Nowicjusz

11 Cze 2010, 15:18

Jeśli trafisz na zadbane Uno to jak najbardziej na tak.Ja od siebie jeszcze dorzuce:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
wiem że to są same benzyny ale są one łatwe i tanie do utrzymania.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Cze 2010, 17:30

Twoje "zawody" w hierarchizowywaniu (ja pierdyle :neutral: ) małych aut prowadzą do niejednoznacznych wniosków.
Przede wszystkim ciężko rozdac konkretne medale poszczególnym zawodnikom...
Na pewno i jak dla mnie z tego trio Corsa Clio Saxo ,miejsce na najniższym podium przypisałbym Clio ze względu na częstotliwośc drobnych usterek oraz zbudowania wnętrza auta z kiepściutkich plastików. I teraz zwycięzca... Ze względu na silnik zdecydowanie Saxo 1,5d,a ze względu na ogólną trwałośc mechaniczną i przestrzeń w środku Corsa.
Najlepszym rozwiązaniem byłaby Corsa z silnikiem z Saxo 1,5d... :razz:
W porównaniu z Clio,Saxo ma lepsze wykończenie i z tym silnikiem jest to auto ekonomiczne.Mankamentem jest nietrwałe zawieszenie i o ile koszt jego napraw z przodu nie jest wyzwaniem,to regeneracja tylnej belki to pewnie jakieś 1500zł (o ile przypadnie na Ciebie) :smile:
Szkoda że nie chcesz tego gazu...
Bo Corsa z lpg i zwykłym 1,4-60KM spełniłaby wszystkie Twoje oczekiwania...
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

11 Cze 2010, 21:31

A może VW POLO 6N w dieselku??
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -z zewnątrz identyko jak mojej kobiety.
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2010, 07:14

Artur, ja nie zapieram się z tym gazem :) ide zaraz pogrzebać za Corsami w takim razie.

To Polo też niezłe, ale w tej cenie mam conajmniej 2 lata młodsze Saxo :mrgreen:
Coś mi to saxo weszło w głowę i nie chce wyjść. A powiedzcie - jeśl sprzedający zgodzi się na wizyte u mechanika przed zakupem, czy mechanik tak na oko jest w stanie ocenić, co tam z tą belką?? bo rozumiem, że jak jest już na maksa przegnita - to sama bym zobaczyła, ale może to nie są tak spektakularne uszkodzenia?

Oglądałam wczoraj Uno 5-cio drzwiowe za 1700 zł :D bardzo zadbane, ładne, 96 rok i 107 tysięcy na liczniku, ale pod spodem - miałam wrażenie, że całe płaty zardzewiałej blachy odpadają od podwozia, spruchniałe progi i nadkola. NIe wiem, czego się spodziewałam w tej cenie, ale zaskoczyła mnie ta rdza dosłownie wszędzie :)
b.jajko
Nowicjusz

12 Cze 2010, 07:48

Uno tak ma,gnije podłoga,progi,drzwi i tylne nadkola ale da sie znaleść jeszcze egzemplarz wart uwagi.Zobacz na to Uno,wygląda wmiare dobrze no i jeszcze czarne blachy a więc 1własciciel od nowości.
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2010, 08:00

No rzeczywiście niezłe. Tylko brzydkie ma te spojlery w kolorze nadwozia :P to chyba nie jest standard, tylko coś zbajerowane, ale to akurat najmniej ważne. Jeśli to te woźniki w małopolskim to spróbuje go oglądnąć. Dzięki barol :)

[ Dodano: Sob Cze 12, 2010 09:51 ]
Dobra, mam całą listę Cors 1.4 z lpg i pare sztuk saxo :)

no to zaczynam poszukiwania :)
b.jajko
Nowicjusz