Auto dla ojca.

11 Paź 2012, 16:05

Witam wszystkich serdecznie.

Mam do Was ogromną prośbę o pomoc w doborze auta terenowego, ponieważ nie mam za grosz doświadczenia w tym temacie bo od początku swojej przygody z motoryzacją dane mi było prowadzić tylko samochody osobowe i niekiedy ciężarowe.

Mianowicie sprawa wygląda następująco. Szukam samochodu terenowego dla ojca. Ojciec mieszka około 3 km od drogi asfaltowej, a dojazd do jego domu to droga polna. Droga choć pełna dziur w lato jest w 100 % przejezdna. Problemy zaczynają się od późnej jesieni gdy mocnej pada deszcz i zwykłym samochodem osobowym można się zakopać w błocie. W zimę droga nie jest odśnieżana więc przejazd osobówką w ogóle odpada. Wczesną wiosną gdy nadejdą roztopy dalej jest problem bo z drogi robi się bagno i łatwo się zakopać. Podsumowując szukam samochodu terenowego który umożliwi mojemu ojcu bezproblemowe przedostanie się przez tą " przeszkodę " o dowolnej porze roku. Dysponuje budżetem plus minus 30 000 zł i prosił bym Was o pomoc w wybraniu i podpowiedzeniu jaki samochód wybrać. Chodzi mi o markę i jaki silnik jest najlepszy, czy benzyna czy diesel. Chodzi mi głównie o to żeby ten samochód sprostał wymaganiom naszego klimatu. Nie chodzi o rajdy albo wyprawy w poważny teren tylko o przejazd przez tą drogę.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
virtuall
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 07 1998
Auto: Audi A6

11 Paź 2012, 16:34

Suzuki GRand Vitara :D 2.0 diesel
albo Toyota Rav4, także ropniaka
szo1111
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2007
Auto: audi 80 b4
Silnik: 2.0 E 115 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

11 Paź 2012, 22:57

A Jeepy? Land Rovery?
virtuall
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 07 1998
Auto: Audi A6

12 Paź 2012, 09:14

Co do Jeepów to chyba serwis będzie drogi w razie ewentualnych napraw, Land Rover niby niezła opcja, ale trzeba uważać na przekładki z anglików :yes:
szo1111
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2007
Auto: audi 80 b4
Silnik: 2.0 E 115 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Suzuki Jimny
    Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...