Auto dla ojca- VW Phaeton ?

16 Mar 2009, 17:16

Witam. Mój ojciec ( 62 lata) chce sobie kupić jakąś limuzyne do +/- 70000zł. Musi być z automatyczną skrzynią biegów i raczej musi to być limuzyna bo jeździ czasem w długie podróże i poprostu takie samochody mu sie podobają. Ostatnio przeglądając z nim ogłoszenia w internecie wpadł mu w oko VW Phaeton. I teraz pytanie. Czy warto pchać sie w ten samochód? jak z częściami? jakie koszty utrzymania? lepiej 3.0TDi czy 3,2 lub 4,2 z gazem? przykładowy link [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] z góry dzięki za odpowiedzi.
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

16 Mar 2009, 18:17

smiech na sali takie auto z gazem, jak szukasz oszczednosci bierz 3.0tdi ekonomika z dobra dynamika i bezawaryjnoscia
radzio000
Początkujący

Miejscowość: ww

16 Mar 2009, 18:32

Ewentualnie BMW serii 7 np 730D mrrr bardzo przyzwoite autko :lol:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

16 Mar 2009, 18:57

lepsze od tego będzie audi a8 d3 4,0TDI
piotrauto
Stały forumowicz

16 Mar 2009, 20:06

Volvo napisał(a): lepiej 3.0TDi czy 3,2 lub 4,2 z gazem?

To tak jakby w eleganckiej rejestracji podawali dania na plastykowych talerzykach, albo w 5 gwiazdkowym hotelu spać na podlodze ;pp

Oprócz VW spodobać mogą się jeszcze:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

16 Mar 2009, 20:15

Ja nie będe się rozpisywał o markach bo czy wybierzesz mercedesa czy audi czy bmw i auta te będą w dobrym stanie to będziesz z nich zadowolony. W każdym razie niezależnie od marki to nie kupuj samochodu w LPG bo to raz nie przystoi do takiej limuzyny a dwa, że diesel praktycznie wyjdzie ci w użytkowaniu tak samo tanio a jaka jazda jest wozem w TDI a w LPG to nie muszę ci chyba tłumaczyć.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Toyota Tundra i Sequoia TRD Sport oraz RAV4 Adventure
    Na targach w Chicago Toyota zaprezentowała swoją ofertę dla rodzin lubiących aktywnie spędzać czas. Pick-up Tundra i pełnowymiarowy SUV Sequoia otrzymały pakiet TRD Sport. Nową wersję o nazwie Adventure otrzymał także RAV4. ...

16 Mar 2009, 21:20

Heh wiem że to nie wypada zakładać gazu do takiej fury, ale np. mój kolega ma 4-letnie a8 3.7 z gazem ;) Tamte co podaliście też fajne, ale interesują mnie głównie opinie o Phaetonie. Nie wiem dlaczego, ojciec sie na niego uparł.
Volvo
Początkujący

16 Mar 2009, 22:20

Ogólnie z tego co da się wyczytać o phaetonie to recenzje są na "plus".
Napewno są to samochody rzadkie- sam widziałem go tylko raz ;) Co do kosztów- limuzyna to limuzyna kosztować musi. Na temat usterek i wrażeń to raczej nikt się nie będzie mógł wypowiedzieć ;)
A LPG? Bądźmy szczerzy, no zwyczajnie to nie pasuje :wink:
BTW. Niektórzy mówią, że w limuzynach to i diesel nie przystoi- ale z drugiej strony są to z reguły samochody ciężkie, do długich tras, które powinny nie ruszać na piskach spod świateł, a i wygłuszenie jest wystarczające więc wg. mnie diesel jak najbardziej pasuje :)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

16 Mar 2009, 22:54

Tylko mocny diesel do takiego dużego auta.. nie oszukujmy się! Chyba że kogoś stać to jakieś porządne V8 !
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

17 Mar 2009, 12:30

ten vw co podales jest naprawde godny polecenia ogulnie jezda sprawia przyjemnosc tylko jest problem ze skrzynia automatyczna silnik mocny a wogule nie odczuwa sie tego polecam tylko manualna skrzynie ale nie wiem czy sa
artek1993
Początkujący

17 Mar 2009, 14:29

A co jest z tym automatem? Bo niestety na całym otomoto jest tylko jeden w manualu.
Volvo
Początkujący

17 Mar 2009, 15:19

nie słuchaj ich klekota do limuzyny nie pasuje!
kup benzyne np 4,7 , albo 4,2 i na gaz przerób
na sekwencję! jazda duzo tańsza niz diesel a komfort i osiągi nieporwónywalne oraz brak klekotu diesla
a poza tym zawsez auta benzyny są tańsze od diesli
piotrauto
Stały forumowicz

17 Mar 2009, 16:18

Nie rozśmieszaj mnie kolego. Chyba w życiu nie jeździłeś dieslem jak mówisz, że w LPG samochód lepiej chodzi. Poza tym jak ktoś kupuje samochód za 70 tys złotych to stać go na paliwo do niego a gaz w takim samochodzie to po prostu śmiech. Jazda dieslem wychodzi ok 3-4 złote drożej niż w LPG(doliczając benzynę którą co jakiś czas trzeba kupić to już jest ok 2 złote). Zatankujesz diesla raz na miesiąc a po gaz musisz jeździc co 2 tygodnie albo mniej więc z czym do ludzi.
koczas
Aktywny

17 Mar 2009, 16:51

piotrauto napisał(a):nie słuchaj ich klekota do limuzyny nie pasuje!
kup benzyne np 4,7 , albo 4,2 i na gaz przerób
na sekwencję! jazda duzo tańsza niz diesel a komfort i osiągi nieporwónywalne oraz brak klekotu diesla
a poza tym zawsez auta benzyny są tańsze od diesli

Zrobiłeś z siebie jeszcze większe pośmiewisko niż do tej pory.. co prawda w tym momencie dokonałeś też rzeczy niemożliwej :P a jednak..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

17 Mar 2009, 17:14

Ja nieraz się zastanawiam nad wypowiedziami tego użytkownika czy on piszę na poważnie czy robi sobie z nas jaja. Obawiam się, że pisze on to jednak przekonany o słuszności swoich racji o czym przekonał mnie temat w którym przekonywał, że do jakiegoś samochodu co jeździ chyba 2 tys km rocznie opłaci się założyć gaz :shock:
koczas
Aktywny