Auto dla początkującego kierowcy

22 Maj 2010, 10:47

Jako że jestem świeżo upieczonym kierowcą, to chciałbym kupić jakieś nieduże autko na początek. Chcę zmieścić się w kwocie 10 tys., ale musi ona zawierać ew. naprawy (np. wymiana rozrządu), wymianę płynów itd. Silnik max 1,4, wiadomo - nieduże spalanie, nie starsze niż 10 lat. Trochę się porozglądałem i wybrałem następujące opcje:
- opel astra
- opel corsa
- seat ibiza
- renault clio
- suzuki swift

Od razu zaznaczę, że kierowałem się tym co wyczytałem w necie, bo jestem w tym temacie zupełnie zielony. Nie wiem również w jakiej kwocie dany samochód opłaca się zakupić.

Będę wdzięczny za pomoc i wskazówki :)

Pozdrawiam

p.s. Samochód ma służyć jako transport do pracy ew. na jakieś wypady wakacyjne. Ma głównie jeździć, a nie wyglądać i podbijać lans kierowcy ;)
raist
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

22 Maj 2010, 11:03

Z tych co wybrałeś to brał bym pod uwagę Ibizę , Corse B i Clio a od siebie dorzucę jeszcze Fiata Punto II 1,2 , Mitsubishi Colt 1,3 , VW Polo 1,4 , Peugeot 206 1,4 i ewentualnie chyba najtańsze do wyboru Forda Fieste 1,25

Jak masz do któregoś pytania to powiedz, postaram się jakoś przybliżyć dane auto ;)

pozdro
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

22 Maj 2010, 11:16

hosearmando1 napisał(a):Z tych co wybrałeś to brał bym pod uwagę Ibizę , Corse B i Clio a od siebie dorzucę jeszcze Fiata Punto II 1,2 , Mitsubishi Colt 1,3 , VW Polo 1,4 , Peugeot 206 1,4 i ewentualnie chyba najtańsze do wyboru Forda Fieste 1,25

Jak masz do któregoś pytania to powiedz, postaram się jakoś przybliżyć dane auto ;)

pozdro

A w jakiej cenie powinienem oczekiwać, że będą takie samochody? Bez wliczania kosztów naprawy. Chciałbym, żeby miał poduszkę powietrzną i jakieś zabezpieczenia (immobilaizer, alarm?) i wspomaganie. Znalazłem np. takie opcje:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Oprócz tego mogę kupić clio z 98 za 5k, ale takie golas, i chyba się nie opłaca. Jest jeszcze taka opcja:

Ale to też taki minimum za sporą kwotę. Ehh sam już nie wiem. Jutro wybieram się na giełdę z mechanikiem i może coś znajdę.
raist
Nowicjusz

22 Maj 2010, 11:25

Widzę że wybrałeś Clio najbardziej, te co podałeś wydają się być dobre ale wiadomo trzeba jechać obejrzeć ;) teraz kilka słów ogólnie o Clio... Wygląd wiadomo co kto woli.. 2/3 drzwi czy 4/5 obojętnie, silniki duży wybór od 1,2/58 KM do chyba nawet 3,0 V6 ale Ciebie interesuje ten mniejszy :) Czasami nie pchaj się na wtryskowe silniki dCi. Z tego co wiem Clio I gen cierpi na wiele uciążliwych usterek : elektroniku, hamulców, wyposażenia wnętrza itp :)

Moim zdaniem najlepszym wyborem było by poszukać Seata Ibize 1,4 lub Punto II 1,2 ;)

[ Dodano: Sob Maj 22, 2010 12:27 ]
Myślę że Clio za 8k już będzie jednym z lepszych
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Maj 2010, 11:31

Też chciałbym ibizę, ale ciężko znaleźć teraz cokolwiek :)
raist
Nowicjusz

22 Maj 2010, 11:35

Dlatego trzeba szukać spokojnie i na nic się nie napalać! podstawowa zasada :mrgreen: a Punto II lub Colt?
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyczyny dymienia z rury wydechowej w dieslu
    Czy mając samochód z silnikiem wysokoprężnym (diesla) narażeni jesteśmy na dymienie z rury wydechowej? To pytanie pewnie zadaje sobie nie jeden właściciel diesla Postaram się opisać jakie są przyczyny dymienia z rury ...
    Akcesoria zimowe – wyposaż swoje auto!
    Mróz potrafi naprawdę narobić sporo szkód, jeżeli chodzi o wygodę i komfort jazdy zimą. Na pewno nieraz musiałeś rano wstawać wcześniej tylko po to, by odpowiednio przygotować Twoje auto do jazdy. Na szczęście ...

22 Maj 2010, 12:06

hosearmando1 napisał(a):Dlatego trzeba szukać spokojnie i na nic się nie napalać! podstawowa zasada :mrgreen: a Punto II lub Colt?

Jest jedno punto:

Trochę biednie jak na razie, nie ma za bardzo w czym wybrać :/
raist
Nowicjusz

22 Maj 2010, 12:09

W sumie racja .. to może Punto I ? albo ten Colt co wcześniej wspominałem
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Maj 2010, 12:43

A Peugeot 206 byłby dobry? Pojawiła się możliwość kupna za 8k, rocznik 2001.
raist
Nowicjusz

22 Maj 2010, 12:51

Bardzo ładne "skrojone" nadwozie może podobać się do dziś , wnętrze może trochę szybciej się starzeje. Benzynowy silnik 1,1 wystarcza tylko do tego żeby jechać każdy większy będzie lepszy (ja osobiście polecał bym 1,4) Co do diesli to mając ograniczony budżet lepiej o nich nie myśleć one bezawaryjne nie były nawet za młodu :mrgreen: Trzeba uważać na dość nie trwałe zawieszenie (tył i przód) układy wydechowe, oraz usterki elektroniczne... mogą zabrać trochę czasu ale jak już by się te usterki przydarzyły nie powinny być drogie w naprawie.

[ Dodano: Sob Maj 22, 2010 14:02 ]
Nie wiem dlaczego nie bierzesz pod uwagę Mitsubishi Colta 1,3 jak dla mnie najładniejszy ze wszystkich o których była mowa. Porządnie po japońsku zmontowane auto. Co prawda naprawy są trochę droższe ale za to "ryzyko" ich wystąpienie jest mniejsze :)
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Maj 2010, 13:05

hosearmando1 napisał(a):Bardzo ładne "skrojone" nadwozie może podobać się do dziś ,
Nie wiem dlaczego nie bierzesz pod uwagę Mitsubishi Colta 1,3 jak dla mnie najładniejszy ze wszystkich o których była mowa. Porządnie po japońsku zmontowane auto. Co prawda naprawy są trochę droższe ale za to "ryzyko" ich wystąpienie jest mniejsze :)

Po prostu nie ma jak na razie ofert z tym samochodem :)

A może odwrócę trochę kota ogonem - co najlepiej wybrać pod instalację LPG?
raist
Nowicjusz

22 Maj 2010, 17:36

Z tych co podałeś to zdecydowanie ibiza. Do corsy ja osobiscie jestem dosyc uprzedzony. Od strony silnikowej jest całkiem w porządku ale rdza szybko ją dopada. Od siebie mogę polecić Mitsubishi Colt oraz Mazda 323F - była kiedyś u mnie w rodzinie i miłe wrażenia, silnik żwawy, a sam samochód mało awaryjny pod warunkiem że mamy do czynienia z zadbanym egzemplarzem.

Przykład takiej mazdy:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Bushido
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

04 Cze 2010, 15:50

A jest sens rozważać zakup tego peugeuota 206? Naczytałem się, że jest dość awaryjne (tylna belka, elektryka) no i części zamienne są drogie do francuzów.
raist
Nowicjusz