Pierwszy samochod w cenie 8tys - 15tys

01 Cze 2010, 06:00

Witam wszystkich. Jako, że jestem nowy może najpierw się przedctawie.
Mam na imię Bartosz, lat 18 i mieszkam w Łodzi. Zainteresowania: motoryzacja, modelarstwo samochodowe, downhill.

Piszę na forum aby poprosić o pomoc w wyborze mojego pierwszego samochodu. Interesuje się motoryzacja i pewna wiedze mam natomiast wybór na rynku samochodów używanych jest ogromny wiec prosił bym o pomoc.

Jeśli chodzi o samochod to interesuje mnie mały samochód najlepiej 2/3 dzwi i zwinny tak aby mial conajmniej 100KM i pojemność 1.8 . Jeśli chodzi o paliwo to nie jestem pewien...teoretycznie może być i diesel i benzyna w każdym razie nie gaz! Oczywiście skrzynie automatyczne nie wchodzą w gre . Jakiej marki i jaki model moglibyście mi zaproponować i dlaczego ? Ważne też abym mogł ten samochód serwisować w Łodzi.

Cena to od 8 tys do około 15 tys ale oczywiście czym mniej tym lepiej ;)

Ja narazie zastanwiałem sie nad:

BMW E36 318is 140KM
Alfa Romeo 147 1.9JTD
Audi A3
Ford Focus
Opel Astra II gen.
Honda Civic V lub VI gen.

Wszystkie te samochody można było dostać w tej cenie , 2/3 drzwi , conajmniej 100KM , rocznik conajmniej 1995, i pojemność od 1.8 w góre - i takie auta by mnie interesowały.

Prosze o pomoc i pozdrawiam Bartosz Wasiak
shelby
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Łódź

01 Cze 2010, 08:36

Czy jst sens wydawac kase na stare auto? mysle ze 10 lat to jest max.

Pytanie czy masz pewne srodki na paliwo? Bo nie sztuka jest kupic auto o duzej mocy i pojemnosci silnika jak nie bedziesz mial pieniedzy na wache a wkoncu to auto ma zarabiac na Ciebie a nie Ty na auto.

Miałem Audi A3 1,6 benzyna 2000r 105KM i powiem Ci ze jak kulturalnie sie tym jezdzilo to palilo w granicach 8l/100 jak go deples to i 12 potrafil spalic.

Ostatnio smigalem dlugi czas Skoda Felicia ale to zapewne odpada bo autko potrzbuje tez lansu a felicie kombi mozna kupic jak sie bedzie troszke starszym :)

Ja bym preferował tobie sie naprawde zastanowic czy jest sens kupowac jakas wydymana bmw albo audi z przebiegiem 200tys czy nie lepiej:

Renaut Clio - 3drzwiowki bardzo fajnie sie prezentuja jak sie je zrobi (gleba, fele, progi, lotka)
Ford Fiesta - tu tez troche trzeba w wizualne rzeczy przywalic
Ford Focus - on ogolnie juz jest fajny
VW polo - ja aktualnie takim jezdze 1.4 TDI 75KM i na serio jak na auto 1000kg ma zajebisty start (porownoje z A3) fakt konfort jazdy ciut slabszy ale super autko. Montujesz flele 16" oponka 195x45 lota, (na glebe przy 16 juz raczej nie ma co wydawac kasy) i rzadzisz. Przy okazji to autko pali 5l ropy na 100km!
zadzior123
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

01 Cze 2010, 14:04

Ja do Twoich typów dorzucił bym jeszcze Mazde MX-6 , Toyota Celica i Forda Probe II :wink:
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

01 Cze 2010, 14:35

Więc benzyna odpada ale te 100KM chciąlbym napewno i to jest jedno z najważniejszych kryterii tym bardziej że jestem młody i nie musze mieć skóry, klimatyzacji itd...bardziej mi zależy żeby samochodem jeżdziło się jak najlepiej, aby się nim fajnie i bezpiecznie przemieszczało. Dlatego wydaje mi się że np w Alfie 147 1.9JTD bedzie tanio i dość dynamicznie. Chodzi o to aby samochód przy normalnej jeździe nie spalał więcej niz 10 -12 litrów na setke.

Oczywiście że czym młodszy samochód tym lepiej ale to że młlodszy nie oznacza że lepszy, w każdym razie nie zawsze. Bo ciut nowszy samochód może i bedzie technicznie bardziej zaawansowany ale i ta kupa elektroniki w samochodzie który ma np 6-8 lat może sie psuć i wszystko migać i dzwięczeć...dlatego nie jestem pewien czy lepiej kupić samochod starszy ale w lepszm stanie czy mlodszy ale w gorszym stanie..
shelby
Nowicjusz

01 Cze 2010, 16:19

BMW E36 318is 140KM - ja bym postawił na ten wybór,nie dlatego,iż jestem fanem tej marki lecz jest to samochód ponadczasowy jeśli chodzi o styl a osiągami bez problemu zawstydzi dużą część samochodów poruszających się po naszych drogach.Jeśli już zdecydowałbyś się na tego bawarczyka musisz się uzbroić w cierpliwość aby znaleźć bezwypadkowy i zadbany egzemplarz jednak jeśli już takowego znajdziesz będziesz na pewno zadowolony :wink:
remik19
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Knurów

01 Cze 2010, 16:29

ja z twoich propozycji bym wybrał Alfę choć że do 15tyś wątpię że znajdziesz, silnik 115km jest dość sprawny nie jest to rakieta ale jedzie przyzwoicie i jak o niego dbasz to bez awaryjny (wiem bo rodzice posiadają taki już z 5lat) wada jedynie to mało wytrzymałe zawieszenie na nasze polskie drogi często coś trzeba robić,części drogie nie są ale nie są też tanie a i co do spalania przy spokojnej jeździe (110-120) pali do 5L można zejść mniej a przy ostrej jeździe piłowaniu silnika na wysokie obroty i prędkości w granicach (160-220) spala do 7.5L -8L zależy od nogi ;)
Czy ciemno, czy jasno płynie muza przez miasto ;)
Fiat Stilo 1.9jtd 115km 2002r
Opel Zafira Tourer 2.0CDTI 165km 2013r
pawel92
Początkujący

Miejscowość: Białogard
Prawo jazdy: 04 03 2010
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Stilo 3d ,Opel Zafira
Silnik: 1.9jtd,cdti115,165km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

01 Cze 2010, 16:42

Fiat Coupe 1.8 16V
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

01 Cze 2010, 16:49

Z mojej strony taka perełka,która jest rzadkością na naszych drogach:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

01 Cze 2010, 19:56

zadzior123 napisał(a):a wkoncu to auto ma zarabiac na Ciebie a nie Ty na auto.

Wytłumacz mi jakim sposobem ma auto na mnie zarabiać? :mrgreen: No chyba, że chodzi o auto służące do pracy...
Korczus
Początkujący

Miejscowość: Leszno

01 Cze 2010, 20:54

znalazlem coś takiego...-http://allegro.pl/show_item.php?item=1058893795 A jeśli chodzi o zmiany w zawieszeniu, silniku, jakies wizualne zmiany ...ogolnie tuningu to do, którego samochodu jest najwięcej takich rzeczy.

A tak poza tematem to czy wogóle w dieselach jest możliwosc podniesienia osiągów oprocz chip tuningu i filtra powietrza ?
shelby
Nowicjusz

01 Cze 2010, 21:17

shelby napisał(a):czy wogóle w dieselach jest możliwosc podniesienia osiągów oprocz chip tuningu i filtra powietrza

Filtry powietrza to sobie możesz zamontować 3 stożkowe i niczego to w mocy nie zmieni. Chip/box i tyle...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

01 Cze 2010, 21:40

Nie no zmieni mu troche napewno ale ile to będzie 4-5KM więcej.A co do A3 to niewiem czy do niej akurat jest najwięcej cześci tuningowych,prędzej bym powiedział że do Golfów.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Cze 2010, 11:50

Witam
chciałabym kupić auto do 10 000 tys zł. Co mi polecacie?
Jak na razie mam tylko dokumenty, bo chcę załatwić wszystko legalnie Umowa kupna sprzedaży samochodu
Ostatnio edytowany przez Piotr099, 02 Cze 2010, 21:33, edytowano w sumie 1 raz
Piotr099
Nowicjusz

Miejscowość: Polski

02 Cze 2010, 12:04

Napisz coś więcej czego oczekujesz od auta,czy to ma diesel czy lpg??Ile drzwiowe chcesz??I wogóle coś więcej o nim.
Barol
Awatar użytkownika

02 Cze 2010, 12:09

Piotr099 napisał(a):Witam
chciałabym kupić auto do 10 000 tys zł. Co mi polecacie?
Jak na razie mam tylko dokumenty, bo chcę załatwić wszystko legalnie Umowa kupna sprzedaży samochodu

A moze załóż nowy temat zeby sie nie mieszało
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM