nieistotny napisał(a):Astra do mnie nie przemawia. O Audi czytałem nt tych silników i ludzie chwalili, widać co osoba to opinia. Mondeo przypadkiem nie ma tego samego silnika co Focus?
Astrze daleko kulturą pracy do TDCI focusa, na zimnym astra klekocze jakby ktos paczkę gwoździ do silnika wrzucił, dopiero po paru chwilach zaczyna jako tako pracować, tdci kultura od samego początku, dużo cichszy silnik. W mondeo nie ma tych samych silników tam z 2.0 były 90,115,130KM i te dwa pierwsze jako tako się sprawowały, ale po 1 to zakup podniesionego ryzyka, po 2 potem przy sprzedaży trzeba poczekać na klienta.
Te 8 tysi za tryski to delikatna przesada, ale jak się wysrają to połowę tego budżetu trzeba wmontować. Co ciekawe-w niemczech mają lepszej jakości paliwo i wtryskiwacze dużo żywotniejsze w mondkach są,w PL podejrzewam że nieznajomość ludzi przyczynia się do zarzynania wtrysków, bo tankują np biopwalia. Mniejsza o większość-focusik będzie dobrym wyborem.
Silniki w audi poprawiono dopiero po 2009, a tu się robi problem z budżetem, więc lepiej darować sobie. Poza tym mi się wydaje że klasa kompakt będzie takim optimum spalania/zwrotności w mieście/wygody na trasce niezbyt dalekiej/a i trochę bagażnika ma w razie potrzeby.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.