Auto dla przyszłego studenta.

12 Maj 2014, 21:22

Niedlugo będę studentem. tak sie składa że będę miał okazję zarobić za granicą. Chciałbym już wybrać samochód. Przeszukałem mase opini ale nadal mam mętlik w głowie, tyle tego jest :D . Więc tak, gotówka to mniej więcej 7500 ewentualnie 8 tyś, ale po utargach żeby zejść niżej, ale przypuszczam ze 7-7,5 tyś. Potrzebuję małe, ekonomiczne dość żwawe autko do jazdy czasem po mieście i 2-3 razy w tygodniu trasa po 100 km. W gre wchodzi tylko i wyłącznie benz. + LPG. Moje typy: Renault Clio 2, Peugeot 206, Seat Ibiza 2 FL/Cordoba/Toledo, VW Polo/Lupo, Opel Corsa B/C, Fiat Punto 2 FL. Slinik 1.4 ze względu na małe spalanie. Dopiero będę mieć prawo jazdy więc nie mam chęci szarzowania, po prostu potrzebuje ekonomicznego 60-75 konnego silnika aby przemieścić się z punktu A do punktu B. Nie mam zamiaru i pieniędzy spędzać cały czas u mechanika. Czytałem że fiaty to dosyć dobre ale czasem nawalające samochody i bardzo tanie częsci, renault podobno wygrywa z peugeotem, ibiza to podobny dosyć dobry niemiec tak jak polo i lupo, opel. Nie chcę kupować aut japońskich, nie będę podawał powodów bo będzie zagorzała dyskusja ;). Bardzo proszę o pomoc w bardzo trudnym wyborze. Lepiej młodszy francuz/włoch czy starszy niemiec? POdoba mi się Ibiza Peugeot Renault i fiat.
Wielkie dzięki i POZDRAWIAM :)
flybobster
Początkujący

Auto: Nie mam

12 Maj 2014, 21:29

Z jakiego jesteś rejonu?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Maj 2014, 21:30

Woj. kujawsko-pomorskie
flybobster
Początkujący

12 Maj 2014, 21:34

Jak chcesz coś kupić za max 7500 zł to spróbuj znaleźć astrę g 1.6 8v 75 lub 85 KM z gazem i wtedy będziesz miał auto tanie w eksploatacji, części są ogólnie dostępne i w dość przystępnych cenach, po resztą silnik to stara 8 zaworowa konstrukcja opla która ma prostą budowę przez co jest też prosta w obsłudze i każdy prawie mechanik ci go zrobi za grosze.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Maj 2014, 21:36

To wsumie nie ma co wrzucać konkretnych linków jak prawko masz dopiero zamiar robić. Najpierw zrób a potem myśl o aucie bo po drodze zmieni Ci sie jeszcze koncepcja z 20razy,wiem co mówie :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Maj 2014, 21:43

Prawko już robie. I mam znajomego dobrego mechanika i razem z nim konsultowałem wybór, mam już prototyp samochodu czyli mały silnik i ekonomiczny. Mówisz o Astrze 2 tak? A co z autami które podałem? Nie podaje linków do ogłoszeń tylko modele i prosiłbym opinie odnośni ich ;).
flybobster
Początkujący

12 Maj 2014, 21:57

flybobster napisał(a):Prawko już robie. I mam znajomego dobrego mechanika i razem z nim konsultowałem wybór, mam już prototyp samochodu czyli mały silnik i ekonomiczny. Mówisz o Astrze 2 tak? A co z autami które podałem? Nie podaje linków do ogłoszeń tylko modele i prosiłbym opinie odnośni ich .

Tak zgadza się mówię o oplu astrze II generacji o oznaczeniu G. Fiat punto 2 po faceliftingu jak najbardziej znajdziesz polecam 1.2 80 KM. Grupę Vw sobie odpuść, ale nie mają fajnych silników, chyba że 1,4 16V 75 KM ale one na początku były awaryjne, wiem od dilera samochodów bo mówił nam o tym jak kupowana była ta polówka, że te silniki stały często na warsztacie już podczas gwarancji ale już chyba się umiarkowało.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Maj 2014, 22:08

Dzięki wielkie za odp. Jak z awaryjnością i spalanie między fiatem, astrą i tymi francuzami?
flybobster
Początkujący

13 Maj 2014, 06:06

A ja bym poszukał Seata,bardzo fajne i dobre autka.
Barol
Awatar użytkownika

13 Maj 2014, 09:34

A jak np. częściami do Seata (koszt). Jak z prowadzeniem i mocą. Bo na rynku jest bardzo mało silników 75km, jak sprawuje się wersja Ibizy z 60 końmi? Potrzebuje 2 lub 3 razy w tygodniu dojechac do szkoły po 50km w jedną stronę i nie wiem jaki silnik bedzie odpowiedni.
flybobster
Początkujący

13 Maj 2014, 20:34

Cześci są tanie i dostępne praktycznie wszędzie.
No 60koni to jednak troche mało,lepiej szukać czegoś mocniejszego choć jak piszesz jest problem bo jest mało takich modeli.
Można sie zastanowić nad SDI ale 68KM też nie powala.
Barol
Awatar użytkownika

13 Maj 2014, 20:55

Czytałem, ze bardzo dobrym wyborem jest renault clio 2. Osobiście wolę miekkie zawieszenie, jechałem peugohem i renault clio i jeździ się jak marzenie. Siostra ma peugeota 206 i mówi ze czasem elektronika szwankuje, ale znajomy co ma renault chwali sobie to auto. W raporcie Dekra Clio 2 ma bardzo wysoką pozycję. Co o tym myślicie?
flybobster
Początkujący