Auto dla Dostawcy Pizzy do 1000-2000 zł

22 Kwi 2014, 10:45

Witam!!!
Jestem studentem pracującym.... po 5 latach moje Tico ma dosyć życia :( (zawieszenie już nie te hamulce już ledwo działają a przedewszystkim ruda daje po sobie znać), aczkolwiek było to auto genialne, jak na swoj silniczek zrwyne mało palące max 5,7l po Wrocławiu szarpiąc je krótkie odcinki i niezawodne. Niestety jak usłyszałem koszt naprawy 2,5-3 tyś (naprawde już ledwo jeździ) to powiedziałem sobie nieeee i ze smutkiem w oczach muszę się pogodzić z losem...... Ticozyna umiera....

Dobra koniec narzekania !!! CZego szukam no więc auta :D
Budżet 1000-2000
Rejon Wrocław, Kłodzko plus minus 50 km
Użytkowanie Wrocław (praca 2-3 x w tygodniu po 120 km) raz w miesiącu trasa 100-140 km
Własne potrzeby: Jak najmniejsze spalanie(pb max 6.5?), w miare ok stan techniczny bez rudej, co do wygody nie mam żadnej nie potrzebne mi absy i takie tam bez wspomagania dam też radę....
Wielkość: im mniejsze tym lepsze. Małe i zwrotne to aututy dla mnie kluczowe
Mój wybórł padł (chyba?) na cinquecento.
Słyszałem, że 700 to już muł taki bardzo, a jak wyglądają wersje 900 i 1.1 jak tam wygląda spalnia w benzynie i w gazie. Wiadomo jak się trafi 700 w gazie od dziadka to i tak się skuszę...
Chyba, że są przewidziane jakieś inne propozycję dlatego pisze.....
kozasss
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: tico
Silnik: 800 42 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Kwi 2014, 10:54

Cieniasa jak już to 1.1 bierz, spali to z 7.5 w mieście około przy pizzowaniu. LPG odpowiednio więcej. Nie licz na takie oszczędności jak w przypadku japońskiego motorka w tico. W tej cenie to faktycznie ciężko o coś dobrego, ja bym pomyślał o jakimś Golfie 2 albo starym nissanie/mitsu/mazdzie/toyocie jak dorwiesz nieprzegnitego japońca.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Kwi 2014, 11:11

Nie wiem czy nie bedzie sensowniej poszukac tikacza w lepszym stanie niz szukac cieniasa. Bedzie zrywniejsze i mniej spali. Niestety z ruda sie mocno lubi...
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

22 Kwi 2014, 15:59

A może Matiz?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Kwi 2014, 19:57

Matiz w tym budżecie to już będzie przegnity.

Zobacz na te linki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - bity lewy przód ale wygląda ładnie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ciekawe w jakim stanie tylna belka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Kwi 2014, 21:49

Za 2500 można szukać Matiza i negocjować cenę. Ten z linku wygląda okej, parę ognisk rdzy. Wziąć to zabezpieczyć i po problemie.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Chcesz zmienić pas? Pamiętaj o pięciu ważnych zasadach!
    Bardzo często przy wzmożonym ruchu na autostradzie czy na innej wielopasmowej drodze kierowcom wydaje się, że warto zjechać na sąsiedni pas, bo samochody poruszają się po nim szybciej. Dlaczego czasami nie warto tego robić? ...

22 Kwi 2014, 22:53

Kon wszedzie piszesz "wziac to, zabezpieczyc i po problemie", nie wiem czy wiesz o czym piszesz :P
Zeby zabezpieczenie mialo sens to najpierw cala rdze trzeba usunac, bo inaczej to mozesz sobie zabezpieczac co pol roku...
A w tamtym matizie to nadkola do robienia, ranty drzwi, progi... A na zdjeciach nie widac czy tylko powierzchniowo jest ruda czy juz blacha przegnila. Wiec kup takie cos za 2 tysie a potem doloz tysiaka na naprawe blacharska - dla mnie srednio oplacalny biznes...
Lepiej poszukac czegos z lepsza blacha i wtedy inwestowac.
Yankee
Aktywny

22 Kwi 2014, 22:56

To jak rudej się nie chce to 106 / saxo.. tylko sprawdzić belkę i podłogę bagażnika, która jakimś sposobem gnije.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

23 Kwi 2014, 06:22

Dokładnie zgadzam sie z Yankee.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

23 Kwi 2014, 13:26

A co wy chcecie inwestować w samochód za 2k? Zrobić tanim kosztem.. Wytrzyma rok, znowu zrobić i jaki problem? Ludzie ten samochód ma rozwozić pizze.. a nie wyglądać..
Koniu
Forumowicz VIP

23 Kwi 2014, 13:40

No o to wlasnie chodzi zeby nie inwestowac zbyt wiele w takie rzeczy jak blacha :)
A w przypadku tego matiza to sie obawiam ze jak sie porzadnie nie zainwestuje na poczatku, to za rok nie bedzie juz czego naprawiac :P

Podales niefortunny przyklad i tyle, zgadzam sie ze za te 2,5k znajdzie matiza w lepszym stanie, ale tico znajdzie taniej i spalanie bedzie nizsze, wiec jak juz dełu to bede za tikaczem ;)
Tym bardziej ze ma spora baze czesci w postaci obecnego samochodu, ktorego przed zlomowaniem mozna lekko wypatroszyc. Podstawa to zdrowa blacha, a reszte w tikaczu to kazdy Mietek co kiedys polonezy robil sam w stodole ogarnie ;)
Yankee
Aktywny

23 Kwi 2014, 13:49

No tak ale Tico i znów Tico? To jest dobry samochód i w tym budżecie chyba najlepsza opcja ale nie warto spróbować czegoś innego?
Ten wygląd okej
[link do oferty na Olx wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

23 Kwi 2014, 14:20

Francuza też bym sobie darował z tym ich wynalazkiem - belką, która jak się wysra to regeneracja kosztuje tyle co takie auto warte...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Kwi 2014, 15:24

A jak ze spalanie w saxo i matizie i ogólnie z częsciami (do saxo) w clio I warto się pakować ?
kozasss
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: tico
Silnik: 800 42 km
Rok produkcji: 1997

23 Kwi 2014, 17:28

Barol napisał(a):Matiz w tym budżecie to już będzie przegnity.
A że niby CC i inne starocie nie będą?

kozasss napisał(a):w clio I warto się pakować ?

Raczej nie warto. Clio I to zabytek, więc ciężko będzie znaleźć coś do jazdy.
Jak większe od w/w aut to proponuję Uno od 99r, części tanie jak barszcz, auto w miarę trwałe i naprawy proste.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8