Dzień dobry i Cześć Wszystkim
Jak w temacie w chwili obecnej poszukuje samochodu 2+1/2+2 (dziecko w drodze i planowane kolejne
![Uśmiechnięty :)]()
) głównie do jazdy po mieście (zakupy itd.), czasami wyjazd w dłuższą trasę (1/2x na miesiąc trasa ok. 300 km, bądź wyjazd wakacyjny). Przejrzałem już z milion ofert i szczerze mówiąc zgłupiałem
W tym momencie jeżdżę już wysłużonym 20 letnim Fordem Focusem mk1 w wersji kombi (wcześniej Kia Rio minikombi i Ford Mondeo kombi) i o ile bardzo przydał się w trakcie remontów i przeprowadzki tak teraz nie potrzebuje aż tak dużego samochodu
Interesowałaby mnie benzyna ze względu na niski przebieg roczny (maks 13 tyś km), chyba, że znajdzie się jakiś niezawodny diesel, bez DPF/FAP który da radę pojeździć jeszcze przez 5-6 lat w takich warunkach
Z pozostałych wymagań/oczekiwań:
-5 drzwiowy,
-tanie części i eksploatacja,
-klima (manual bądź climatronic),
-skrzynia (tylko) manualna,
-bagażnik przynajmniej połowa obecnego Forda (czyli od 270+ L), -rocznikowo 2005-2009 ( tak wiem, że ciężkie zadanie
).
-Silnik w przypadku benzyny max 1.8
Jeśli chodzi o preferowane typy nadwozia to hatchback/kompakt, sedan/liftback (tylko w ostateczności), minivan.
Samochody, które wpadły mi w oko (no i żonie też
![Szczęśliwy :D]()
):
-Citroen C4/ C4 Picasso
-Hyundai i30 (hatchback)
-Toyota Auris/Yaris
-Fiat Bravo II (niestety większość to diesle)
-Ford Focus/Fiesta (mk2/3 i mk7)
-Opel Astra H/Meriva
-eksperyment Honda Civic hybryda
-Seat Toledo/Leon II
Szczecin/Stargard i okolice maks. 50km. Budżet maks. 12-14 tyś. (wiadomo im mniej tym lepiej
)
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i rady