Auto dla rodziny 2+1 (2+2) do 12-14 tyś

13 Cze 2019, 10:35

Dzień dobry i Cześć Wszystkim :)

Jak w temacie w chwili obecnej poszukuje samochodu 2+1/2+2 (dziecko w drodze i planowane kolejne :) ) głównie do jazdy po mieście (zakupy itd.), czasami wyjazd w dłuższą trasę (1/2x na miesiąc trasa ok. 300 km, bądź wyjazd wakacyjny). Przejrzałem już z milion ofert i szczerze mówiąc zgłupiałem :D

W tym momencie jeżdżę już wysłużonym 20 letnim Fordem Focusem mk1 w wersji kombi (wcześniej Kia Rio minikombi i Ford Mondeo kombi) i o ile bardzo przydał się w trakcie remontów i przeprowadzki tak teraz nie potrzebuje aż tak dużego samochodu :)

Interesowałaby mnie benzyna ze względu na niski przebieg roczny (maks 13 tyś km), chyba, że znajdzie się jakiś niezawodny diesel, bez DPF/FAP który da radę pojeździć jeszcze przez 5-6 lat w takich warunkach :D

Z pozostałych wymagań/oczekiwań:
-5 drzwiowy,
-tanie części i eksploatacja,
-klima (manual bądź climatronic),
-skrzynia (tylko) manualna,
-bagażnik przynajmniej połowa obecnego Forda (czyli od 270+ L), -rocznikowo 2005-2009 ( tak wiem, że ciężkie zadanie :) ).
-Silnik w przypadku benzyny max 1.8

Jeśli chodzi o preferowane typy nadwozia to hatchback/kompakt, sedan/liftback (tylko w ostateczności), minivan.

Samochody, które wpadły mi w oko (no i żonie też :D ):
-Citroen C4/ C4 Picasso
-Hyundai i30 (hatchback)
-Toyota Auris/Yaris
-Fiat Bravo II (niestety większość to diesle)
-Ford Focus/Fiesta (mk2/3 i mk7)
-Opel Astra H/Meriva
-eksperyment Honda Civic hybryda :D
-Seat Toledo/Leon II

Szczecin/Stargard i okolice maks. 50km. Budżet maks. 12-14 tyś. (wiadomo im mniej tym lepiej :) )

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i rady :)
Piotr89
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 TDDi 90 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
0

13 Cze 2019, 11:48

I30,Bravo,Focus mk3 nie do dostania w tym budżecie.
Yaris/Auris będzie za małe.

Co powiesz na Vectre?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

13 Cze 2019, 12:49

Vectra ładna, również brałem ją pod uwagę :)

Znalazłem jeszcze taką:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli chodzi o focusa MK3 to faktycznie nie ma szans, ale za to znalazłem kilka i30 i Bravo II niestety w większości diesle ale też biorę je pod uwagę.

Poniżej jedyna benzyna jaką znalazłem, jednak trochę przekracza budżet :(
[link do oferty na Olx wygasł]

I diesel

Fiat

Znalazłem też Forda fusion

A co z Astrą H albo Merivą, może jakiś Civic albo Skoda? Patrzę też na C4 ale mają różne opinie :)
Piotr89
Nowicjusz

0

13 Cze 2019, 20:33

Zaraz, zaraz.
Dziecko w drodze, a Ty chcesz zamieniać kombi na hatchbacka? Możesz to jakoś wytłumaczyć (tak, wiem, Twoje obecne auto jest stare), ale jak zamierzasz się spakować do ciasnego Bravo czy i30 z wózkiem, wyprawką dla dziecka i bagażami dla dwóch dorosłych osób? Pamiętaj, że każda jazda z dzieckiem to epicka wyprawa, na którą trzeba zabrać pół domu, a wydawać tyle kasy tylko po to, żeby potem uprawiać partyzantkę i upychać po wnętrzu toboły czy części od wózka jest kompletnym bezsensem. Nie wspomnę już o idei jazdy rodziny 2+2 (nie dotyczy rodzin z dziećmi "bezwózkowymi") :roll:

Szukaj co najmniej kompaktowego kombi (Focus, Astra, Octavia [ogromny kufer, liftback też będzie ok], Corolla e12, może jakiś Cee'd/i30 się trafi, ale trochę słaby budżet). Ford C-max też fajna opcja dla rodziny (chyba nawet lepsza od kombi, bo 3 oddzielne fotele z tyłu)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
0

13 Cze 2019, 21:32

Tak przede wszystkim dlatego, że obecny jest stary i się sypie. Dlaczego hatchback a nie kombi? No cóż, generalnie ciężko mi to wytłumaczyć, może to chęć wyrwania się z wszechobecnych schematów, że jak rodzina to tylko kombi/Van :D Mam znajomych, którym przy jednym dziecku hatchback w zupełności wystarcza (tak jak w moim przypadku głównie jazda po mieście, dłuższy wyjazd od czasu do czasu), bagażniki kompaktowych hatchbacków nie są aż tak małe np. i30/bravo II mają 400l, a obecny focus 520l; nie wspominając o liftbackach typu skoda czy vectra gdzie w przypadku tego pierwszego bagażnik ma 585l, a drugiego 500l :)

Na obronę dodam jeszcze, że patrzę właśnie też na minivany (C4 Picasso/Meriva/Zafira/Cmax) i tak jak zasugerowałeś liftbacki (chociaż z nimi trochę ciężej). Budżet faktycznie nie za duży ale niestety na chwilę obecną nic więcej nie da rady wycisnąć :roll:

Jeśli masz jakieś konkretne propozycje z tego co wymieniłeś to proszę o dodanie :)
Piotr89
Nowicjusz

0

13 Cze 2019, 23:37

No własnie jak sam mówisz chcesz się wyrwać z wszechobecnych schematów a zastanawiasz się nad minivanami które zazwyczaj są kojarzone z rodziną.. :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

14 Cze 2019, 07:13

Ok inaczej...chciałbym się uwolnić od jazdy kombi na jakiś czas :D Dlatego w pierwszym poście przy poszukiwanych nadwoziach nie skreśliłem minivanów :) Co do tych schematów to właśnie kombi są wymieniane jako pierwsze, a minivany na drugim i dalszych miejscach :)

Ale zbaczamy odrobinę z celu, w którym tutaj przybyłem.

Żeby było już wszystko jasne i klarowne nadwozia jakie mnie interesują to pojemny hatchback (dla 2+1), liftback, minivan :)

I jeśli znajdzie się jakieś ciekawe kombi to też wezmę je pod uwagę (tylko żona będzie trochę niepocieszona :D )
Piotr89
Nowicjusz

0

14 Cze 2019, 11:17

Zerknij na to [link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

0

14 Cze 2019, 12:33

Ładny szkoda tylko, że walnięty i odprysk więc trzeba od razu będzie zakonserwować :) I ten diesel jeśli się nie mylę jeszcze nie ma "ukochanego" DPF/FAP?

Osobiście na szybko znalazłem takie okazy:

1. [link do oferty na Olx wygasł] Mazda to pierwszy Van, który wpadł żonie w oko i strasznie się podoba :roll:

2. [link do oferty na Olx wygasł]

3. [link do oferty na Olx wygasł] tak wiem miało nie być kombi ale wygląda bardzo ładnie :)

4. [link do oferty na Olx wygasł]

5. [link do oferty na Olx wygasł] wiem, że to duże kombi ale mam słabość do mondeo :D

6. [link do oferty na Olx wygasł]

7. [link do oferty na Olx wygasł]

Będę wdzięczny za opinie :)
Piotr89
Nowicjusz

0

14 Cze 2019, 23:03

Piotr89 napisał(a):Ładny szkoda tylko, że walnięty i odprysk więc trzeba od razu będzie zakonserwować

Przypominam że kupujesz używane auto a nie nowe i co Ty tam chcesz konserwować? Drzwi widać że nie mają uszkodzonego lakieru więc ruda tam nie wyjdzie.
Odpryski na zderzaku to norma w używanym aucie a jeśli Ci to przeszkadza to wystarczy wyczyścić i odtłuścić powierzchnię zderzaka np. benzyną ekstrakcyjną a następnie dorobić lakier zaprawkowy (koszt nie przekroczy kilkunastu złotych i w tej cenie otrzymasz kilkadziesiąt mililitrów lakieru umieszczonego w buteleczce z pędzelkiem) no i następnie pędzelek zanurzyć w lakierze i pomalować odprysk.
Barol
Awatar użytkownika

0

15 Cze 2019, 00:16

Mam pełną świadomość tego, że kupuje używane auto i nie będzie ono idealne. "Konserwacji" użyłem żartobliwie właśnie w stosunku do tego odprysku, ale Ty zamiast napisać coś bardziej konstruktywnego i chociażby odnieść się do samochodów, które zamieściłem zwróciłeś tylko uwagę na to.

Jeśli nie masz ochoty pomóc to po co w ogóle pisać kolejne posty? Poczekam aż znajdzie się ktoś kto zechce udzielić bardziej konstruktywnej odpowiedzi; napisze, że ten i ten samochód lepszy w dieslu/benzynie, uważaj na to czy na tamto, innymi słowy podpowie człowiekowi itp. Po to powstają takie zapytania.
Piotr89
Nowicjusz

0

15 Cze 2019, 10:09

Mazda 5 - bardzo fajne i rodzinne auto, martwię się tylko czy w tym budżecie znajdziesz ładny egzemplarz. Diesla i benzynę 1.8 na pewno odpuść. Z tego co widzę benzynki 2.0 w sensownym stanie chodzą od 15 tys. w górę...

Vectra C - spoko, tylko nie z tą benzyną 1.6, minimum to 1.8, diesle 1.9 też są ok.

Astra H - ok, będzie ciaśniejsza od Vectry, tutaj od biedy wystarczy 1.6

Mondeo Mk4 - w tym budżecie nieosiągalne, odpuść

Octavia II - na pewno nie z 2.0 TDI, jeśli już to 1.6 MPI 102KM, ale budżet również skromny

Ford C-Max - ok, ale z silnikiem 1.6 lub 2.0 (benzynowe)

Jeśli chodzi zaś o konkretne modele, które wkleiłeś to typowe komisowe rodzynki, które przypominają kupno kota w worku (wyglądają ok, ale ładny lakier nie oznacza, że nie mają zajechanego silnika, skrzyni, są powypadkowe etc.). Szukaj czegoś od prywatnego właściciela, który posiada auto minimum rok-dwa i ma jakieś udokumentowane naprawy. Oczywiście nie daje to gwarancji, że auto jest ok, ale masz przynajmniej jakąś wiedzę o aucie i co się z nim działo.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
0

15 Cze 2019, 10:26

Piotr89 napisał(a):Mam pełną świadomość tego, że kupuje używane auto i nie będzie ono idealne. "Konserwacji" użyłem żartobliwie właśnie w stosunku do tego odprysku, ale Ty zamiast napisać coś bardziej konstruktywnego i chociażby odnieść się do samochodów, które zamieściłem zwróciłeś tylko uwagę na to.

To była bardzo konstruktywna wypowiedź. Jak przyszedłbyś do mnie kupić auto zostałbyś wydalony z placu.
Do tego Twoje typy pokazują jak bardzo mamy zwieśniaczony rynek pseudo idealistów pt.wiatr w kieszeni.
Następny temat instruktażowy dla Mirka handlarza jak walić w rogi idealistów. A potem problem.

Powtórzę 50raz.

Zamiast tylko skupiać się na oszustach motoryzacyjnych gońmy tak samo tych naszych polskich kupcuff bo wszyscy dostajmy po d....
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

15 Cze 2019, 14:33

Piotr89 napisał(a):bravo II mają 400l
no i? Najpierw przymierz się do takiego Bravo, spróbuj zamontować fotelik z tyłu, a potem pogadamy :wink: podpowiem - ciasne wnętrze, wąskie drzwi.

Co do linków - same najtańsze egzemplarze, w większości kiepskie silniki lub modele (Mazda 5 nie jest najlepszym wyborem - rdza, i to nie tylko na rantach błotników czy progach).
Uwaga o odpryskach... wszystko zostało już napisane, więc nie będę się dodatkowo pastwić :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
0

15 Cze 2019, 14:45

Piotr89 napisał(a):), bagażniki kompaktowych hatchbacków nie są aż tak małe np. i30/bravo II mają 400l, a obecny focus 520l;

Bravo - prawdziwa pojemność 330l:

https://www.wyborkierowcow.pl/rzeczywis ... stawienie/
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna