Pierwszy samochód, budżet 25-30 tyś.

18 Cze 2019, 18:48

Cześć,
zwracam się do Was z prośbą o pomoc w zakupie mojego pierwszego samochodu. Chciałbym przeznaczyć na ten cel kwotę rzędu 25 tysięcy złotych, ewentualnie, jeśli będzie coś naprawdę wartego uwagi, mogę dołożyć do 30 tysięcy.
Jak zaznaczyłem na początku mojej wypowiedzi - będzie to mój pierwszy samochód, moje doświadczenie w prowadzeniu pojazdów mechanicznych jest bardzo skromne, zrobiłem prawo jazdy 5 lat temu i od tamtej pory korzystałem z samochodu raczej tylko jako pasażer :roll: Oczywiście przed zakupem wezmę kilka godzin w szkole jazdy celem przypomnienia sobie wszystkiego, jednak nie o tym chciałem tu napisać.
Interesuje mnie wyłącznie hatchback (głównie ze względu na gabaryty) 5-cio drzwiowy. Z racji tego, że z auta będę korzystał w mieście, oraz trasach około 80 km (1-2 razy w tygodniu) myślałem, żeby skupić się na silniku benzynowym, czy według Was to dobra decyzja ?
Co do innych oczekiwań dotyczących auta - chciałbym, żeby auto było względnie młode (biorę pod uwagę roczniki od 2010), nie sprawiało zbyt wielu problemów i awarii, wiem, że nikt mi nie może tego zagwarantować, zwłaszcza w aucie używanym, ale być może są modele, które pod tym względem są lepsze od innych. Nie musi być to mega sportowy wóz, ale chciałbym, żeby dysponował mocą przynajmniej 100 KM.
Co do wyposażenia - elektryczne szyby, dobre nagłośnienie, klimatyzacja, czujniki parkowania interesują mnie najbardziej.
Do tej pory patrzyłem na Opla Astrę J, Seata Leona II, Kie Cee'd II, Audi A3 8P, czy możecie powiedzieć coś o tych modelach i jakie wersje silnikowe są godne polecenia? Ewentualnie jakie inne modele brać pod uwagę ?
Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas, pozdrawiam!
jamiemadroxx
Obserwowany

19 Cze 2019, 02:38

Leon 2 lub A3 8P 1.6 MPI lub 2.0FSI w przypadku pierwszego raczej nic nie powinno Cie zaskoczyc, swiece, rozrzad, cewki, filtry i płyny to ksozt ok 1,5tyś, w przypadku drugiego trzeba liczyc się z kosztem pakietu startowego na poziomie 2.5-3tyś ze względu na dośc drogi rozrzad (wystepuje tu zarowno pasek jak i łancuch) i zalecenia wymiany popychacza pompy paliwa
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Cze 2019, 10:11

Astra J 1.4T to tak bliżej 30 tysięcy, słabszych silników nie polecam, bo to ciężkie auto.
Leon II 1.6 MPI, kupisz za max.20 tysięcy, więc dużo kasy zostaje w kieszeni.
Cee'd II to minimum 30 tysięcy, w tym budżecie tylko I- generacja.
Audi A3 będzie droższe w zakupie niż Leon i trudniejsze do znalezienia (duży popyt, mała podaż).
Polecam jeszcze rozważyć:
Honda Civic 1.8
Ford Focus MK2 1.6/2.0
Toyota Auris 1.6
Mitsubishi Lancer 1.5/1.6
Volvo S40 1.6/2.0
Mazda 3 1.6/2.0
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Cze 2019, 16:32

Ossy napisał(a):Ford Focus MK2 1.6/2.0
25-30k to już budżet na mk3, w którym spokojnie można rozważyć klasyczne 1.6
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Cze 2019, 18:49

BMW seria 1 E87 2.0 benzyna?
elpolacco
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Koncepcyjne crossovery Toyoty od R-SC do C-HR
    Crossover Toyoty oparty na C-HR Concept to najnowszy produkt japońskiego koncernu. Auto trafi na rynek w połowie tego roku, jednak jego historia sięga 15 lat wstecz, kiedy zadebiutował koncept R-SC. Wciąż nie wiemy, jak będzie ...