Auto dla rodziny 2+1 20k +/- 2/3k

27 Cze 2021, 17:43

Cześć,

Zwracam się z prośbą o pomoc.
Niedługo wraz z żoną, spodziewamy się kolejnego członka rodziny. Chcielibyśmy w związku z tym zmienić nasza niezawodną Fabie I na coś większego. Do rzeczy. Budżet jakim dysponujemy to 20k, możemy zwiększyć jeżeli będzie taka potrzeba do 23k. Autem w większości będe poruszał się ja, czyli dojazd do pracy 10km, część trasy w koreczkach, część poza miastem. Kilka razy w roku wyjazd w góry, więc od auta oczekuje jakiejś mocy, aby pod górkę zbierało się trochę lepiej niż obecna Fabia. Główni kandydaci w obecnej chwili to Mondeo Mk4 Kombi 2.0 140km, C5 kobmi III 2.0 156km oraz Seat Exeo (tutaj jeszcze co do silnika nie zdecydowałem na jakim warto byłoby się skupić). Przez chwilę liczyłem, że uda się w tych pieniądzach znaleźć się jakiegoś Chevroleta Cruze, Sedan lub Kombi z silnikiem 1.4t ale niestety, z tego co widzę ceny aut poszły do góry i obecnie ten model jest poza naszym zasięgiem. Moje pytanie jest następujące czy jestem w stanie, w tych pieniądzach znaleźć coś z powyższych modeli godnych uwagi, czy raczej będą to "składaki, trupy, lub bieda wersja"? Może wy doradzicie czy poszukać czegoś innego ? Może jakiś minivan na który też jestem otwarty ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i sugestie.
mosiu92
Nowicjusz

27 Cze 2021, 19:47

W C5 nie ma silnika 2.0 156KM. Był 1.6 156KM i omijałbym go szerokim łukiem. Mondeo za 23k na spokojnie znajdziesz. Diesel 2.0 140KM jest dobrym silnikiem ale nie wiem czy zdecydowałbym się na niego na odcinku 10km w koreczkach. Możesz rozważyć 2.0 145KM w benzynie.
comorode
Nowicjusz

27 Cze 2021, 20:55

Znalazłem coś takiego ? Co myślisz/ myślicie. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mosiu92
Nowicjusz

28 Cze 2021, 10:07

Oczywiście miałem na myśli w c5 140koni :). No u mnie w grę wchodzą tylko benzyniaki, bez planu zakładania LPG. To jest w sumie jedyna rzecz, której w tym mondeo się boję "spalanie w mieście na poziomie 10 /11". Brakuje mi tam złotego środka w postaci silnika jakiegoś 1.4t, opla czy wyżej wymienionego Cruza, czyli niezłe osiągni z przyzwoitym spalaniem.
mosiu92
Nowicjusz

28 Cze 2021, 11:19

Mała turbo pierdziawka to żaden złoty środek. C5 czy mondeo to sporo większe auta niż cruze/astra, taki mały silniczek wcale nie byłby bardziej oszczędny.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km