27 Cze 2021, 17:43
Cześć,
Zwracam się z prośbą o pomoc.
Niedługo wraz z żoną, spodziewamy się kolejnego członka rodziny. Chcielibyśmy w związku z tym zmienić nasza niezawodną Fabie I na coś większego. Do rzeczy. Budżet jakim dysponujemy to 20k, możemy zwiększyć jeżeli będzie taka potrzeba do 23k. Autem w większości będe poruszał się ja, czyli dojazd do pracy 10km, część trasy w koreczkach, część poza miastem. Kilka razy w roku wyjazd w góry, więc od auta oczekuje jakiejś mocy, aby pod górkę zbierało się trochę lepiej niż obecna Fabia. Główni kandydaci w obecnej chwili to Mondeo Mk4 Kombi 2.0 140km, C5 kobmi III 2.0 156km oraz Seat Exeo (tutaj jeszcze co do silnika nie zdecydowałem na jakim warto byłoby się skupić). Przez chwilę liczyłem, że uda się w tych pieniądzach znaleźć się jakiegoś Chevroleta Cruze, Sedan lub Kombi z silnikiem 1.4t ale niestety, z tego co widzę ceny aut poszły do góry i obecnie ten model jest poza naszym zasięgiem. Moje pytanie jest następujące czy jestem w stanie, w tych pieniądzach znaleźć coś z powyższych modeli godnych uwagi, czy raczej będą to "składaki, trupy, lub bieda wersja"? Może wy doradzicie czy poszukać czegoś innego ? Może jakiś minivan na który też jestem otwarty ?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i sugestie.