Witam, mam problem z wyborem pierwszego auta. Mój budżet to mniej więcej 15 tys, nie licząc tego co będę musiał na start włożyc w auto Noi oc. Najbardziej interesują mnie duże auta z segmentu f. Typu audi a8 d2, bmw e38, peugeot 607, skoda superb 1, ewentualnie coś podobnego. Zdaje sobie sprawę z tego że koszty utrzymania będą wyższe niż w innych modelach. Co myślicie, w co najlepiej celować?
Segment F za 15 tys. to nie jest dobry pomysł. Będą to auta w słabym stanie. Do tego dużo wydasz na OC. Jeśli chcesz sedana to ja bym brał Superba I 2.0 115KM albo Accorda VII 2.0 155KM.
Na pierwsze auto to lepiej coś mniejszego z mniejszym silnikiem kompakty np. Golf V 1,6 Astra H Focus 1,6 itd
albo z mniejszych Fiat Punto EVO, Clio, Corsa
Takie A8 to będzie miało ponad 25 lat, do tego silnik co najmniej 3 litry albo i więcej i to chcesz na 1 auto? Pomijam fakt, że jak nie masz zniżek to w ubezpieczalni Cię zjedzą finansowo przy takich autach.
Musisz przemyśleć parę rzeczy: -drogie ubezpieczenie -b. wysokie spalanie -drogi podstawowy serwis, a co dopiero części -samochody typu a8, e38 są często zaniedbane
Taki samochód, w tym budżecie można kupić jako 2 auto do dłubania w wolnej chwili, bo nie wierzę, że da się kupić bez wkładu.
Superb to płyta Passata czyli drogi zawias, do tego jaki silnik? chyba najtaniej w serwisie wyjdzie jakieś 2,0/115, przy 1,8T czy 2,8 będą kolejne wydatki. Taniej na pewno wyjdzie Skoda ale Octavia I bo to płyta Golfa IV i tańszy zawias i części.
albo np Skoda Octavia II 1,6 mpi to już chyba prędzej chociaż i tak droższa w serwisie niż "jedynka"
5 najlepiej sprzedających się używanych pojazdów i maszyn użytkowych Analiza danych ujawnia najczęściej wyszukiwane pojazdy i maszyny w transporcie, budownictwie i rolnictwie na jednym z czołowych internetowych portali używanych pojazdów i maszyn ciężkich o zasięgu globalnym, analizując ...
mati1410 napisał(a):No dobra, widzę tu dużo racji. A na przykład superb w jakimś dobrym stanie też będzie taki drogi w utrzymaniu albo 607?
Pytanie na jakie koszty utrzymania jesteś gotowy. Czy 10 tys. wydane rocznie na na serwis i naprawy to dla Ciebie dużo? Czy może 5 tys. to też za dużo?
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.