Auto dla rodziny 2+1+babcia, do 8.500 max

25 Cze 2015, 09:00

Witam
teraz mamy opla corse B,z 2000 roku, rdza dobrała się do drzwi i nie tylko :/ poza tym już zaczyna szwankować :( (staje na światłach lub na skrzyżowaniach gdy trzeba zredukować bieg na niższy- byłam już u mechanika - (wymiana czujnika obrotu wału i mycie przepustnicy - to wyszło na teście komputerowycm) i miało hulać.... miało...
ale do rzeczy: szukamy
-auta 4/5- drzwiowego (dobre dojście do fotelika, a i babci lepiej się będzie wchodziło)
-z dużym bagażnikiem (przewóz wózka),
-kwota w granicach 8.500 i to max (łącznie z opłatami)
-Piekary Śląskie i okolice (do 30 km)
-eksploatacja w miare tania (jak to możliwe) tak jak i naprawy (gdyby takowe się zdarzyły ;)
-auto do jazdy po mieście (sporadycznie wyjazd gdzieś dalej (do 200 km) - przynajmniej do tej pory tak bywało
to podstawa :)

z dodatków: byłoby dobrze żeby była klimatyzacja,

co do marki i koloru: teraz już nie jest to aż tak istotne bo od jakiegoś czasu szukamy, szukamy ale bez efektów (tak na marginesie podoba się nam w "kombiku" ford focus i skoda, no i toyota no aale...)
Łosiek
Nowicjusz

Auto: opel corsa B
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

25 Cze 2015, 10:42

Może Peugeot 406 w kombi?
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

25 Cze 2015, 10:48

Focus, Astra, Golf, Octavia spokojnie w tym budżecie do ogarnięcia. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Cze 2015, 14:54

a coś więcej w temacie? bo ja zielona jestem - więc jakie parametry? może jakiś link?,
z tego co czytałam tutaj to z peugeotami jest problem z elektryką....
góry dziękuję
Łosiek
Nowicjusz

25 Cze 2015, 14:56

super że do ogarnięcia - tylko coś więcej na temat, może jakiś link?
z góry dziękuję
Łosiek
Nowicjusz

25 Cze 2015, 15:10

406 nie ma problemów z elektryką. To jedno z najlepszych francuskich aut jakie powstały. Świetne diesle, ale również długowieczne benzyny. Budżet pozwoli na znalezienie ładnego. Propozycje Konia (mimo że także bardzo dobre) pokonuje, z racji że to segment wyżej
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Paliwa i ich rodzaje - jakie parametry mają znaczenie?
    Według danych European Automobile Manufacturers Association z 2015 roku po drogach krajów Unii Europejskiej jeździ 54,1% samochodów osobowych napędzanych benzyną, 41% dieslem i tylko 5% napędzanych paliwami ...

25 Cze 2015, 15:25

Focus benzyny okej ale bez LPG, diesle tylko TDDI
Octavia 1.8, 1.8T oraz 2.0 8v są okej, z diesli 1.9 TDI najlepiej 90/110KM na pompie.
Golf tak samo jak z Octavią.
Astra 1.4 16v, 1.6 8v, 1.8/2.0 16v. z diesli tylko 75 konny DTI.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Cze 2015, 18:27

8500zł max więc na samo auto masz 6500-7000zł.
Może taka Vectra?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

06 Lip 2015, 23:17

Dwie sprawy a właściwie trzy:
1. Znalazłam w okolicy faceta który sprowadza auta z Niemiec, weszłam z nim w kontakt. Facet jak na razie ma dwie propozycje dla nas, pierwsza to volkswagen passat rocznik 2000, silnik 1.6, kombi, , benzyna, przebieg: 160 000 km (podobno faktyczny przebieg). Facet dalej gwarancje na rok w tym czasie wszystko naprawia gratis, drugi samochód to renault scenic rocznik 2001, benzyna, i przebieg podobny, silnik też 1.6, facet zapewnia że za auta które sprowadza jest w 100 procentach pewny, jest na rynku już 22 lata, znajomi kupili od niego auto i są bardzo zadowoleni.... Czekamy aż da cynk że już są do obejrzenia.... Sama nie wiem co robić? Co Wy o tym sądzicie?
2. Jak to nie problem to proszę o linki z autami z góry dzięki
3. I tu pytanie "blondi" z tych propozycji które padły na forum wszystko albo prawie wszystko jest starsze od mojego"staruszka" , czyli mamy "iść" w starsze auta?

Proszę o wyrozumiałość
Łosiek
Nowicjusz

06 Lip 2015, 23:41

Łosiek napisał(a):Facet jak na razie ma dwie propozycje dla nas, pierwsza to volkswagen passat rocznik 2000, silnik 1.6, kombi, , benzyna, przebieg: 160 000 km (podobno faktyczny przebieg)

Lubisz zamulać w trasie? Jak nie to nie kupuj tego auta.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

07 Lip 2015, 05:14

Passat 1.6 :no: ani to ekonomiczne ani to do jazdy.. i ten przebieg :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

07 Lip 2015, 07:11

Dokładnie jak koledzy. 1.6 w Golfie sobie nie radzi a w Passacie to już katorga.. A spalanie będzie bardzo wysokie. Scenic fajny gdyż siedzi się wyżej i babci będzie wygodnie.
Łosiek napisał(a):. I tu pytanie "blondi" z tych propozycji które padły na forum wszystko albo prawie wszystko jest starsze od mojego"staruszka" , czyli mamy "iść" w starsze auta?
Rocznikiem się nie jeździ, tylko stanem :)
Koniu
Forumowicz VIP

07 Lip 2015, 07:51

Łosiek napisał(a):drugi samochód to renault scenic rocznik 2001, benzyna, i przebieg podobny, silnik też 1.6

Scenic byłby idealny na Twoje potrzeby, ale akurat ten silnik ma spore problemy z padającymi cewkami zapłonowymi (seryjnie były to Sagemy, źle zaizolowane przed wilgocią, często kończyły się już na gwarancji, po czym Renault wymieniało je...ponownie na Sagemy) - gdybyś się na niego zdecydowała warto od razu wymienić wszystkie cewki na Beru i będzie spokój. Sąsiad takim jeździ już wiele lat i naprawdę kocha ten samochód :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

07 Lip 2015, 09:47

wymiana cewek to jaki to koszt?
Łosiek
Nowicjusz

07 Lip 2015, 10:17

Są 4 cewki, koszt jednej to ok. 120 zł w zależności od sklepu (pewnie można kupić taniej, trzeba byłoby poszukać) i myślę, że wymiana to tak od 20 zł od sztuki w zależności od tego, na jakiego mechanika się trafi. Lepiej to zrobić i mieć spokój niż narzekać na falowanie obrotów, spadki mocy itd. Ogólnie to auto tanie w utrzymaniu i nie tak nasączone elektroniką jak następca...
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM