Dobrze piszesz, fajnie w końcu zobaczyć tu trzeźwo myślącego kupującego
Ibiza IV w wersji wyposażeniowej Style i wyższych nie jest znowu taka biedna w środku jak piszesz (prawdopodobnie siedziałeś w jakieś Entry, jeśli tak to faktycznie niewiele to odbiega od Seicento) - spokojnie można znaleźć auto ze skórzaną tapicerką i kierownicą, tempomatem, czujnikami parkowania, klimą dwustrefową itd. To oczywiście auto miejskie i właśnie w mieście będzie czuło się najlepiej, ale spokojnie sprawdzi się również na krótkich trasach (nad morze bym tym jednak się nie wybrał - przerabiałem to z Ibizą poprzedniej generacji). Jedyne sensowne silniki to 1.4 MPI 85KM i 1.6 MPI 105KM (w tym aucie spokojnie daje radę - ok. 10s. do setki), oba lubią LPG. Wiem, że nie powinno się porównywać aut z różnych segmentów, ale....pomimo, że to auto segmentu B jeździ o wiele lepiej niż i30 (segment C), które pod tym względem naprawdę leży (serio, nie jechałem gorzej prowadzącym się współczesnym autem), mniej też straci na wartości (bo też w salonie jest dużo tańsze), nie powiedziałbym też, że jest gorzej wykonane niż i30 (porównywalny poziom materiałów we wnętrzu - wiem, bo siedziałem w jednym i w drugim), lepsze blachy ("papierowe" w przypadku i30 to dobre określenie). Oczywiście przestronniej, wygodniej będzie Ci w każdym kompakcie, ale pytanie też czego szukasz - w mieście i ogólnie w eksploatacji (spalanie, naprawy) oszczędniejsze będzie auto "miejskie". Jeśli dużo podróżujesz poszukaj kompakta, ale innego niż i30
![Wink :wink:]()
Leon II nie ma dobrych silników. Może Focus? Najlepsze prowadzenie w segmencie, tanie części i naprawy, niezawodne silniki benzynowe.