Hyundai,Opel,Kia,Toyota,Seat?

13 Lip 2015, 11:13

Witam Was serdecznie,

Jestem nowy na forum, także proszę o wyrozumiałość oraz za brak wiedzy na temat samochodów... Planuję zmianę auta jednak oczywiście waham się między kilkoma modelami. Myślę o Hyundaiu i30 1.4 109 KM I generacji rok 2009-2011. Ogólnie patrzę wyłącznie na silniki benzynowe. Nie za duże, nie za małe. Poza i30 mam na myśli jeszcze Kia Ceed, Corsa D 1.4 90 KM, Toyota Yaris III (ale chyba silnik 1.33 dm3), Seat Ibiza IV. Może jeszcze Mazda 2? Hyundaie podobają mi się z wyglądu oraz w środku. Które byście polecali? Chodzi głównie o awaryjność, koszty eksploatacji. Koszt to max 25 tys zł. Możecie potraktować silniki i30 czyli 1.4 109 KM jako wzorzec. Z góry bardzo Wam dziękuję.
jarek198867
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

13 Lip 2015, 11:20

Oczywiście że Hyundai. Pozostałe są gorsze bo to inny segment. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Lip 2015, 11:26

Pod jakim względem Hyundai miałby by lepszy od pozostałych? Słyszałem, że Mazdy są nieawaryjne. No ale jeden punkcik na konto Hyundaia wędruje :)
jarek198867
Nowicjusz

13 Lip 2015, 11:32

Pod każdym. To jest auto segmentu C a nie B. Aut pomiędzy segmentami się nie porównuje. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

13 Lip 2015, 11:41

i30 to kompakt. Znacznie więcej miejsca, bo auto należy do największych w segmencie i komfort.
Reszta to segment B czyli auta małe. Z wymienionymi przez Ciebie konkuruje Hyundai i20.

I30 jest bardzo dobry jak szukasz auta do przemieszczania się z punktu A do B. Mało usterkowe i tanie w naprawie (też tej eksploatacyjnej, Na minus słabe prowadzenie, takie sobie materiały typowe dla azjatyckich aut, często przepalające się żarówki.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

13 Lip 2015, 16:57

Doceniam autorytet starszych kolegów, ale teza że "wyższy segment=lepsze auto" jest delikatną bzdurą :D jeśli auto ma jeździć po dużym mieście, gdzie miejsce do legalnego i bezpiecznego jest towarem deficytowym - auto miejskie jest idealnym rozwiązaniem :wink: jeśli jednak chodzi o jazdę 50-50 miasto-trasa zgodzę się, że kompakt jest lepszy :ok:
Takie strzały w ciemno bierz auto X bo to segment wyżej to jak dylematy czy kupić kalosze czy buty z naturalnej skóry od jakiegoś Armaniego :D
-No co Ty stary, bierz Armaniego!
- Ale ja chcę wykopać kartofle na polu...
Także przystopujcie panowie :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Kia Sorento po zmianach
    Odświeżona linia i zmodernizowana konstrukcja skorupy nadwozia, nowy silnik benzynowy 2.4 GDI o niższym zużyciu paliwa i emisji spalin, wyższy komfort podróżowania i lepsze własności jezdne – to tylko niektóre ...

13 Lip 2015, 17:37

nie no ja nie pisałem, że auta segmentu B są złe ale bardziej mi chodziło o sam komfort :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

13 Lip 2015, 18:08

Mike ale nie chodzi o to gdzie auto będzie użytkowane tylko same porównanie auta. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

13 Lip 2015, 19:09

Koniu przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem to, co nspisałem bo chyba nie do końca ogarnąłeś :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Lip 2015, 19:30

Wydaje mi się że dobrze zrozumiałem :)
Porównałeś auta do warunków użytkowych czyli miasto- lepiej segment B
miasto/trasa - lepiej segment C.
Ja natomiast pisałem o prowadzeniu, utracie wartości, wykonaniu, komforcie, silnikach itd. :) I tu po prostu kompakt jest lepszy bo spalania akurat się nie porównuje ze względu na wielkość :)
Koniu
Forumowicz VIP

13 Lip 2015, 19:36

Zrozumiałeś, ale połowicznie :) musimy patrzeć na konkretne wymagania. Lepsze bo większe nie zawsze można wrzucić do jednego worka :wink:
Może gdybym wytłumaczył to na przykładzie kobiet byłoby to bardziej obrazowe :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Lip 2015, 06:17

Na chwilę obecną jestem najbardziej przekonany do i30. Poważnie myślałem o Ibizie IV. Ciut mniejszy, ładny z zewnątrz, podzespoły chyba dobre. Jednak w środku wygląda jak Seicento. Nie wiem czy następnych ładne parę lat chcę spędzić w tym aucie. i30 w środku jest na wysokim poziomie - jak dla mnie. Jak z tymi blachami? Słyszałem, że papierowe. Wiadomo, nie można mieć wszystkiego. Myślałem również o Leonie II ale to już ciut za drogi dla mnie. Kolejna sprawa to jak kupić samochód i dać się zrobić w balona. Śmiałem się, że trzeba autobus wynająć i zabrać całą śmietankę - blacharza, mechanika, handlarza z doświadczeniem, kogoś od papierów itd itd. Nie wiem po co w ofertach podają przebieg i czy auto jest bezwypadkowe. Zawsze jest, że oryginalny przebieg, pierwszy właściciel i bezwypadkowe. Czasami 2008 rok, 180 tys przejechane i koszt 27 tys. A zaraz jest 2011 rok, 60 tys przejechane i koszt 22 tys. Ale oba bezwypadkowe, pierwszy właściciel. Śmiech na sali jak teraz manipulują człowiekiem aby tylko kupić od nich auto
jarek198867
Nowicjusz

14 Lip 2015, 08:00

Dobrze piszesz, fajnie w końcu zobaczyć tu trzeźwo myślącego kupującego :ok:
Ibiza IV w wersji wyposażeniowej Style i wyższych nie jest znowu taka biedna w środku jak piszesz (prawdopodobnie siedziałeś w jakieś Entry, jeśli tak to faktycznie niewiele to odbiega od Seicento) - spokojnie można znaleźć auto ze skórzaną tapicerką i kierownicą, tempomatem, czujnikami parkowania, klimą dwustrefową itd. To oczywiście auto miejskie i właśnie w mieście będzie czuło się najlepiej, ale spokojnie sprawdzi się również na krótkich trasach (nad morze bym tym jednak się nie wybrał - przerabiałem to z Ibizą poprzedniej generacji). Jedyne sensowne silniki to 1.4 MPI 85KM i 1.6 MPI 105KM (w tym aucie spokojnie daje radę - ok. 10s. do setki), oba lubią LPG. Wiem, że nie powinno się porównywać aut z różnych segmentów, ale....pomimo, że to auto segmentu B jeździ o wiele lepiej niż i30 (segment C), które pod tym względem naprawdę leży (serio, nie jechałem gorzej prowadzącym się współczesnym autem), mniej też straci na wartości (bo też w salonie jest dużo tańsze), nie powiedziałbym też, że jest gorzej wykonane niż i30 (porównywalny poziom materiałów we wnętrzu - wiem, bo siedziałem w jednym i w drugim), lepsze blachy ("papierowe" w przypadku i30 to dobre określenie). Oczywiście przestronniej, wygodniej będzie Ci w każdym kompakcie, ale pytanie też czego szukasz - w mieście i ogólnie w eksploatacji (spalanie, naprawy) oszczędniejsze będzie auto "miejskie". Jeśli dużo podróżujesz poszukaj kompakta, ale innego niż i30 :wink: Leon II nie ma dobrych silników. Może Focus? Najlepsze prowadzenie w segmencie, tanie części i naprawy, niezawodne silniki benzynowe.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

14 Lip 2015, 08:15

Też dobrze piszesz, ale trochę teraz mam namieszane w głowie :/ Szukam samochodu na lata. Głównie będę jeździł do pracy ok 22 km (trochę miasto, trochę poza terenem zabudowanym). Czasami bym się dalej wybierał. Ale częściej na miejscu niż w dalsze trasy. Ten 1.6 MPI 105 KM to jest wtrysk bezpośredni? Ale to jest chyba piąta generacja ibizy? I z tamim wyposażeniem pewnie trzeba by było wydać ok 30 tys. No hyundai słyszałem, że nie jest drogi w eksploatacji, nie psuję się aż tak często. W środku dużo miejsca, ładnie wyposażony. Auto w którym chce się siedzieć. Nie preferuję szybkiej jazdy. W codziennej jeździe do 100 km/h. Pokręciło mi się już. A Toyota Yaris 1.33 99KM? Też brałem pod uwagę. Pewnie Cee'd prowadzi się tak samo jak i30. Corsy słyszałem, żeby nie brać bo układ wspomagania siada. Do fordów jakoś nie jestem przekonany :/ Nie znam się. Na pewno jest tak jak piszesz. Kurna. A może jednak kupić mniejszy, ażeby się dobrze prowadził. No bo wygląd jest dla mnie ważny, no ale bez przesady. Inne sprawy też ważne. Tą ibizą na odległości np 100 km wygodnie się jedzie? Np jak jestem z płocka to żeby jechać do wawy i z powrotem?
jarek198867
Nowicjusz

14 Lip 2015, 08:24

A Fiat Bravo? Wygląda dobrze w środku i na zewnątrz. Do tego ma fajne, sprawdzone silniki. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP