Auto dla rodziny 2+2 (foteliki)

12 Lut 2021, 14:02

Witam,

muszę zmienić auto na większe. Potrzebuję spory bagażnik i miejsce z tyłu dla dwóch fotelików i żony. Foteliki na isofix. Fajne by były 3 osobne siedzenia, każde z isofixem, to byłoby najwygodniejsze. Najpierw myślałem o jakimś kombi typu superb, passat, ale tam mogę tylko foteliki zamontować po bokach i w środku zostaje mało miejsca i problem z wsiadaniem. Teraz zastanawiam się nad S-maxem. Co jeszcze z trzema osobnymi fotelami z isofix? Chciałbym się zmieścić w granicach 50 tys. zł. Rocznie robię ok 18 tys km. Myślałem o benzynie ale w np. takim S-maxie to raczej tylko diesel wchodzi w grę.
Jakie propozycje od Was?

Z góry dzięki za pomoc.
mateuszp1991
Nowicjusz

12 Lut 2021, 14:47

Będzie ciężko z takim samochodem ale jest trochę modeli z trzema niezależnymi mocowaniami Isofix z tyłu np. tu masz trochę na ten temat jakie-auto-z-3-niezaleznymi-fotelami-isofix-z-tylu-vt112223.htm

mateuszp1991 napisał(a):Rocznie robię ok 18 tys km. Myślałem o benzynie ale w np. takim S-maxie to raczej tylko diesel wchodzi w grę.
Nie koniecznie ale przy takim przebiegu jeżeli przynajmniej połowa z niego będzie robiona w trasie to możesz myśleć o dieslu.

Jeżeli żona nie musi jeździć zawsze z tyłu to można też pomyśleć o C-max tam jeżeli chodzi o szerokość nie będzie wcale dużo mniej miejsca niż w większym S-max. Tu dużym plusem są odsuwane drzwi co znacznie ułatwia zapinanie dzieci w fotelikach na parkingu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Lut 2021, 20:48

S Max lub Scenic. Dobrze mi się jeździła tymi samochodami
zbyniokw
Nowicjusz

13 Lut 2021, 22:20

A taki właśnie grand scenic? Warte uwagi? Może nie ma na środku isofixa, ale jak się da foteliki po bokach to na środku powinno być trochę miejsca. Jak ewentualnie silnik w tym aucie? Automat jest w nim ok, czy lepiej manual?

Może jeszcze Zafira?
mateuszp1991
Nowicjusz

03 Mar 2021, 09:33

Odświeżam temat bo jeszcze nie zdecydowałem. Kusi mnie ten S max, ale jest stosunkowo drugi, ew. co myślicie o tym egzemplarzu? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Chyba że S max poprzedniej generacji?

Myślę jeszcze o Zafirze C, tylko kompletnie nie wiem jaki silnik, tutaj może jakaś benzyna? I taka Zafire mogę kupić chyba znacznie taniej.

Co myślicie?
mateuszp1991
Nowicjusz

17 Maj 2021, 20:35

S-max fajna sprawa. Spory samochód rodzinny. Przyszłościowy jak ma się rodzinę 2+2. Silniki forda są całkiem dobre. Co prawda nie mam S-maxa ale nie narzekam na te jednostki. Jeszcze pytanie w jakim wieku dzieci. Od tego zalezy jak duże będą foteliki. I czy można tez myślec o jakiś alternatywach. My dla starszego mamy Smart Kid belta. Wiem że opinie bywają różne ale:
https://www.mdpi.com/2624-8921/2/1/8/htm
ten test trochę bardziej przekonuje.
JacekBrzez
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 2001
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Ford Fiesta
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    TOP 4 porad jak ograniczyć wydatki motoryzacyjne
    Koronawirus niesie za sobą konsekwencje gospodarcze i finansowe, także dla naszych portfeli. Najszybszym sposobem na przywrócenie równowagi w domowym budżecie są cięcia bieżących wydatków, np. tych związanych ...