Rodzinne auto do 30 tys. wersja nadwozia kombi lub SUV

14 Mar 2021, 23:02

Witam!

W czerwcu przyjdzie na świat mój syn. W związku z tym czas kupić nowe, większe i bezpieczniejsze auto niż to którym obecnie się poruszamy.

Jestem właścicielem Golfa IV 1,4 w benzynie. Na auto nie mogę narzekać, jednak nie jest już najmłodsze i trzeba zainwestować w coś nowszego i większego.

Budżet : 30 tys. zł. (To mój max. Ewentualnie mogę dołożyć jakieś 2-3 tys. jeśli będzie warto dopłacić).

Wymagania:
- kombi lub SUV ( potrzebuje czegoś większego, często jeździmy w dalekie trasy do rodziców, teraz dojdzie wózek i cała reszta tych akcesoriów),

- silnik benzynowy (całe życie jeżdżę benzyniakami dlatego chciałbym przy tym zostać. Nie jestem przekonany do diesla),

- manualna skrzynia biegów,

- niskie spalanie (jeżdżę wolno i spokojnie, nie potrzebuje mieć auta z dużym przyśpieszeniem, więc fajnie by było jakby dużo nie palił),

- mało awaryjne ( to chyba każdy kto kupuje nowe auto wymienia taki parametr. Nie będę oryginalny. Fajnie jakby auto było mało awaryjne, a jeśli już to żeby części było łatwo dostępne i nie zbyt drogie).

To chyba najważniejsze wymagania. Wstępnie spoglądam na Forda Mondeo MK4 z silnikiem benzynowym 2.0. Zastanawiam się czy to dobra opcja i czy są jakieś lepsze lub konkurencyjne modele w tym przedziale cenowym. Jestem laikiem i nie znam się na autach, dlatego liczę na Waszą ogromną wiedzę i pomoc.

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Siara89
Nowicjusz

15 Mar 2021, 08:37

Jeśli szukasz kombi klasy D, to niskie spalanie raczej nie wchodzi w grę, a na pewno w stosunku do Golfa IV 1.4 będzie Ci się zdawało, że ktoś Ci w nocy paliwo podprowadza :D
Mondeo 2.0 w benzynie spoko. Zobacz też sobie Lagunę III (trochę mniej miejsca w środku) z silnikiem 2.0. Avensis II/III 1.8.
Co do SUVa w tej kasie bym odpuścił.

Zastanów się czy na Twoje potrzeby nie wystarczy jakieś kombi C klasy, np kia ceed, renault megane. Wtedy masz większy wybór i koszty eksploatacji takiego auta też są mniejsze.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

15 Mar 2021, 08:46

Mondeo spoko, jest też np. volvo v70 z tym samym silnikiem. Alternatywnie avensis, może mazda 6, c5 2.0, laguna
SUV'y nie do końca wpisują się w twoje wymagania. Jeśli chciałbyś kupić coś odpowiadającego wielkością i komfortem mondeo to różnica w spalaniu i kosztach będzie znacząca.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Mar 2021, 13:39

hoderi145>>> rozumiem. Tak jak mówiłem, nie znam się na autach, nawet nie wiem o czym mówisz gdy wymieniasz te segmenty. Mogę oczywiście dodać auta z segmentu C, tylko czym one się różnią od segmentu D?

Invi>>> rozumiem. Czyli SUV-y odpadają. Dołączyłem je tak przy okazji. Ojciec ma Forda Kuge, kupil go w okolicach 30tys więc pomyślałem, że można coś w tym kategoriach znaleźć
Siara89
Nowicjusz

15 Mar 2021, 13:53

Siara89 napisał(a):hoderi145>>> rozumiem. Tak jak mówiłem, nie znam się na autach, nawet nie wiem o czym mówisz gdy wymieniasz te segmenty. Mogę oczywiście dodać auta z segmentu C, tylko czym one się różnią od segmentu D?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Klasa_samochodu
Poczytaj sobie.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV

15 Mar 2021, 14:04

Siara89 napisał(a):Mogę oczywiście dodać auta z segmentu C, tylko czym one się różnią od segmentu D?

Wielkością, komfortem, wyposażeniem, ceną, kosztami, spalaniem.
Generalnie segment d jest większy i wygodniejszy ale za to droższy
Focus segment C -> mondeo segment D
Astra segment C -> Insignia segment D
Golf segment C -> Passat segment D

Siara89 napisał(a):Invi>>> rozumiem. Czyli SUV-y odpadają. Dołączyłem je tak przy okazji. Ojciec ma Forda Kuge, kupil go w okolicach 30tys więc pomyślałem, że można coś w tym kategoriach znaleźć

Znaleźć można ale jak to się ma to Twoich wymagań?
Invi
Forumowicz VIP

15 Mar 2021, 20:17

Rozumiem. To moglibyście wymienić jakieś propozycje z segmentu C w moich wymaganiach? Na chwilę obecną jestem przekonany na Mondeo 2.0 145 KM, bo czytałem że ten silnik jest najmniej awaryjnym.
Siara89
Nowicjusz

15 Mar 2021, 20:27

Focus 1.6/105, 1.6/125, Megane 1.4tce, 2.0tce, 1.6, Astra 1.6, 1.5T, 1.6T, ceed, i30, może auris 1.6 (nie wiem czy się uda za 32-3)
Invi
Forumowicz VIP

18 Mar 2021, 22:17

a ile mu pali ta Kuga dużo czy mało :?:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG

27 Mar 2021, 18:18

Dlaczego tak ciężko jest znaleźć Mondeo 2.0 z silnikiem benzynowym, a dieseli jest całkiem sporo? Te silniki diesla są aż tak gorsze? Jak na razie Mondeo jest faworytem, ale bieda na rynku. Przeglądałem też Avensis III, jednak cena z porównaniu do Mondeo zdecydowanie wyższa, a rocznik starszy.
Siara89
Nowicjusz

27 Mar 2021, 19:55

Bo Polak chce tanio kupić jak najmlodszy rocznik i mało palić. A jako, że styrane diesle są na zachodzie tańsze niż benzyniaki to koło się zamyka. Ma być tanio kupione a później sie drogo zepsuć :mrgreen: Taki folklor
Invi
Forumowicz VIP

27 Mar 2021, 22:28

Siara89 napisał(a):Dlaczego tak ciężko jest znaleźć Mondeo 2.0 z silnikiem benzynowym, a dieseli jest całkiem sporo? T
bo floty/osoby używające auta segmentu D zgodnie z przeznaczeniem, kupowały diesle :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2021, 00:22

Rozumiem. Ojciec mi tutaj trochę pomaga i podrzuca mi Forda Focusa w kombi, ale z tego co mi pisaliście to jest segment C? Czyli klasę niżej, prawda?
Siara89
Nowicjusz

28 Mar 2021, 22:35

Zgadza się, Focus to kompakt. W środku jest raczej ciasnawo.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

29 Mar 2021, 02:39

Kupowanie samochodu przeze mnie to jakaś mordęga. Kompletnie się na tym nie znam. Nie rozumiem wielu rzeczy. Przykładowo taki Ford Focus z rocznika 2014 kosztuję tyle samo co Ford Mondeo z rocznika 2009. To przecież 5 lat różnicy, a cena taka sama :shock:

Co byście kupili gdybyście mieli około 35 tys z przeznaczeniem na samochód dla rodziny?
Siara89
Nowicjusz