04 Lis 2016, 14:45
Witam,
Mam w planach zmianę samochodu. Do tej pory jeździłem Mazdą 6 Sport Kombi, ale niestety - silnik w dieslu - po kolejnej awarii mam już dość.
Budżet oscyluje w granicach 30 000zł (jak będzie warto mogę trochę dołożyć).
Auto użytkuję głównie na dojazdach do pracy - ok. 35km w jedną stronę (połowa trasą, połowa przez miasto), oraz kilka razy w roku dalszy wyjazd samochodem (trasy ok. 2tys. km). Interesują mnie raczej silniki benzynowe z możliwością montażu lpg. Lubię jazdę szybką i dynamiczną, w związku z tym chciałbym żeby pod maską było w miarę dużo mocy.
Po przeczytaniu miliona tematów na tym forum mam 3 typy:
Mitsubishi Outlander I gen. 2.0T, 204KM
Lexus RX 300 II gen. 3.0, 201KM
Volvo XC90 - nie przebrnąłem jeszcze przez to, który silnik wybrać.
Wszystkie w/w znalazłem w różnych wersjach wyposażenia w granicach zakładanego budżetu.
Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności, a poprzez montaż lpg liczę na to, że uda mi się nie zbankrutować przy tankowaniu.
Niestety mieszkam na przedmieściach, gdzie nie dotarły jeszcze asfaltowe drogi, stąd muszę mierzyć w nieco wyższe auto.
Napiszcie proszę, które auto byłoby najlepszym wyborem i dlaczego. A może polecicie jeszcze coś innego?
No i jeszcze jedna sprawa - sam zakup samochodu. Wiadomo, że większość ze sprzedawanych w Polsce samochodów z drugiej ręki, to szrot. Sam niestety jestem dość dużym laikiem jeśli chodzi o możliwość oceny stanu technicznego pojazdu przed zakupem. Większości serwisów niestety nie można ufać. Pozostaje znajomy "specjalista", którego nie posiadam. Jeśli możecie polecić firmę, bądź osobę godną zaufania, która pomaga przy kupnie używanego samochodu będę wdzięczny. Mieszkam pod Wrocławiem, ale dla dobrego samochodu mogę się wybrać nawet na drugi koniec kraju.
Z góry duże dzięki za wszystkie opinie i wskazówki.
Kuba.