Auto dla rodziny 2+2

04 Lis 2016, 14:45

Witam,
Mam w planach zmianę samochodu. Do tej pory jeździłem Mazdą 6 Sport Kombi, ale niestety - silnik w dieslu - po kolejnej awarii mam już dość.

Budżet oscyluje w granicach 30 000zł (jak będzie warto mogę trochę dołożyć).
Auto użytkuję głównie na dojazdach do pracy - ok. 35km w jedną stronę (połowa trasą, połowa przez miasto), oraz kilka razy w roku dalszy wyjazd samochodem (trasy ok. 2tys. km). Interesują mnie raczej silniki benzynowe z możliwością montażu lpg. Lubię jazdę szybką i dynamiczną, w związku z tym chciałbym żeby pod maską było w miarę dużo mocy.
Po przeczytaniu miliona tematów na tym forum mam 3 typy:
Mitsubishi Outlander I gen. 2.0T, 204KM
Lexus RX 300 II gen. 3.0, 201KM
Volvo XC90 - nie przebrnąłem jeszcze przez to, który silnik wybrać.

Wszystkie w/w znalazłem w różnych wersjach wyposażenia w granicach zakładanego budżetu.

Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności, a poprzez montaż lpg liczę na to, że uda mi się nie zbankrutować przy tankowaniu.

Niestety mieszkam na przedmieściach, gdzie nie dotarły jeszcze asfaltowe drogi, stąd muszę mierzyć w nieco wyższe auto.

Napiszcie proszę, które auto byłoby najlepszym wyborem i dlaczego. A może polecicie jeszcze coś innego?

No i jeszcze jedna sprawa - sam zakup samochodu. Wiadomo, że większość ze sprzedawanych w Polsce samochodów z drugiej ręki, to szrot. Sam niestety jestem dość dużym laikiem jeśli chodzi o możliwość oceny stanu technicznego pojazdu przed zakupem. Większości serwisów niestety nie można ufać. Pozostaje znajomy "specjalista", którego nie posiadam. Jeśli możecie polecić firmę, bądź osobę godną zaufania, która pomaga przy kupnie używanego samochodu będę wdzięczny. Mieszkam pod Wrocławiem, ale dla dobrego samochodu mogę się wybrać nawet na drugi koniec kraju.

Z góry duże dzięki za wszystkie opinie i wskazówki.

Kuba.
qbaropson
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 04 2012
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Mazda 6

04 Lis 2016, 16:49

Szybka i dynamiczna jazda + wysoki suv o aerodynamice przystanku autobusowego to chyba niezbyt dobre połączenie.

Zainteresowało mnie to zdanie "Wszystkie w/w znalazłem w różnych wersjach wyposażenia w granicach zakładanego budżetu.". Zainteresowało mnie tak bardzo, że nawet odpaliłem alledrogo, żeby przekonać się czy ceny rzeczywiście tak spadły - nie spadły.
Za 30k nie kupisz żadnego z tych aut. Mając 35 można rozglądać się za lexem i outlanderem (a w większości będą to sprowadzone perełki). XC90 to w ogóle osobny temat, znaleźć benzyniaka jest bardzo trudno, jeszcze trudniej w ogarniętym stanie a kiedy dołożysz do tego przedział cenowy, w którym się poruszamy to zakup tego auta staje się niemożliwy - za to wypasione s60 jak najbardziej ok.

Grzebiąc w internetach trafiłem na to
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Baaaaaardzo poważnie bym się tym zainteresował
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Lis 2016, 18:54

30 tys na XC90 to może i by starczyło jeśli masz jeszcze z 10 tys na pakiet startowy, 5 tys na LPG i masz 12-14 letnie auto. Można i tak ;)
Jeśli chodzi o silniki w benzynie to 4,4 jest najlepszą jednostką jednak mocno paliwożerną, 3.0 T6 to również dobry silnik ale ostrożnie z twinturbo. Jest jeszcze wolnossak 3.2, dobrze sobie radzi z takim gabarytem.
Na twoje przebiegi poleciłbym Ci jednak pięciocylindrowego diesla D5, silnik nie do zdarcia, warto o nim dowiedzieć się więcej. Są dwie wersje 163KM i 185KM, dodatkowo można podnieść osiągi fabrycznym pakietem Polestar (polecam szczególnie do automatu).
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Lis 2016, 21:01

qbaropson napisał(a):Jeśli możecie polecić firmę, bądź osobę godną zaufania, która pomaga przy kupnie używanego samochodu będę wdzięczny.
zgłoś się do użytkownika motozakup u nas na forum
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Lis 2016, 21:15

qbaropson napisał(a):Mitsubishi Outlander I gen. 2.0T, 204KM

jak akceptujesz to autko to... za 25k spokojnie coś trafisz chwilę pojeździsz i zapodasz sobie wirusa już będzie szybkawo... dozbierasz na wydech, ICka i będzie już dobrze. Do tego dołożysz lekkie felgi które pasują od "niższego" brata i masz fajną zabawkę z możliwością normalnej jazdy...sądzę że dojście do 300km/450nm nie będzie pracochłonne, przyjmuje lpg, technika evo8, serwis znośny pod względem cen a częstotliwość napraw bardzo dobra.
Jak złapiesz zajawkę to można z tego auta zrobić naprawdę szybkiego suva.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Lis 2016, 10:24

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Faktycznie zakup volvo w tej cenie nie jest możliwy.

Przekonuję się za to do lexusa. Wiem, że będę musiał trochę zwiększyć budżet, jednak mam kłopot z silnikiem - 300, 350, czy 400? Większe jednostki widzę, że oszczędniejsze w spalaniu, a jak z awaryjnością? Macie jakieś dobre rady?
qbaropson
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 04 2012
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Mazda 6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V
    Solidny przód i wyjątkowe kształty. Skonstruowana z pasją, z myślą o radościach i wyzwaniach codzienności, nowa Klasa V oferuje zmienny układ wnętrza, a jednocześnie zapewnia imponujące wrażenia podczas jazdy. Przyciąga ...