SUV do 85.000 zł

30 Paź 2016, 10:36

Witam,

w przyszłym miesiącu noszę się z zamiarem zamienienia Audi a6 c6 na coś przede wszystkim nowszego - poszukuję auta minimum 2013/2014 rok. Po głowie, przede wszystkim, chodzi mi Volvo XC 60. Auto najlepiej diesel, z manualną skrzynią (ale automat też jak najbardziej wchodzi w grę - chodzi o to żeby uniknąć sytuacji jaką miałem w Audi - skrzynia padła 8k nie moje - wydaje mi się ze manual bedzie po prostu tańszy przy ewentualnych "komplikacjach").

Jakaś fajna alternatywa dla Volvo?
Czy ktoś ma XC 60 i mógłby się wypowiedzieć na temat tego samochodu - koszty eksploatacji, podstawowych wymian, na co warto zwrócić uwagę przy kupnie tego samochodu?

Jak w temacie maksymalny budżet to 85 tyś - auto może być na os. prywatną, jak i na firmę - jakby ktoś miał konkretną ofertę :)
igorsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2010
Auto: Audi
Silnik: 3.0
Paliwo: Diesel

30 Paź 2016, 10:43

igorsky napisał(a):chodzi o to żeby uniknąć sytuacji jaką miałem w Audi - skrzynia padła 8k nie moje

weź tak nie mów, bo Cię wyzwą od hejterów Audi albo, że pewnie kupiłeś trupa :D
Ciesz się, że rozrządu i wtrysków nie musiałeś ruszać jak to w tym modelu i 10k w plecy.

Ogólnie muszę Cię zmartwić ale większość nowoczesnych aut będzie droga w serwisie szczególnie z dieslem pod maską i takie 8k to się na start wydaje.
Mi przychodzi do głowy BMW X3 z 3,0d oraz... Lexus RX 450h (hybryda), który wbrew pozorom będzie tańszy w utrzymaniu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Paź 2016, 10:51

igorsky napisał(a):w przyszłym miesiącu noszę się z zamiarem zamienienia Audi a6 c6 na coś przede wszystkim nowszego -

Czy ta potrzeba nowszego auta czasami nie jest spowodowana tym że masz obecnie pojazd który wymaga inwestycji a mechanicy Ci tłumaczą że stare musi się psuć ???

Pytam bo kolega ostatnio chodził za xc60 to ofert jest sporo ale żeby wyrwać coś godnego w tym roczniku i diesla do Twojego budżetu to ciężko będzie. A do tego w klasie suv premium + diesel awaria za 8k raczej nie jest niczym nadzwyczajnym.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

30 Paź 2016, 12:10

Proponował bym również Lexusa w benzynie lub hybrydę.
Automat wymaga opieki wymiana oleju powinna byc przeprowadzana co 60tys km. Jeżeli nie ma chłodnicy oleju warto ją dołożyć.
Trzeba też dowiedzieć się jak jeździć by skrzynka starczyła na dłużej.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Paź 2016, 12:14

XC60 2013/2014 do 85tyś. w dieslu i sensownym wyposażeniu to raczej na super stan nie licz. Na pewno znajdziesz ten rocznik w tym przebiegu ale po przygodach i z realnym stanem 200k na liczniku. Jeśli nie przeszkadza Ci to że auto nie jest bezwypadkowe ale dobrze zrobione to może udało by mi się Ci pomóc.
Jeśli chcesz zaoszczędzić sobie czas na oglądanie szrotów z otomoto to zaglądnij tu: volvo.dekra.pl

Celuj w pięcio cylindrowe silniki D4 lub D5 i wersję wyposażenia min. momentum a będziesz zadowolony. Co do kosztów eksploatacji to nie jest tak źle,na tej samej płycie auta robił Ford więc da się coś niecoś z zamienników wstawić. Masz sporo dobrych niezależnych serwisów Volvo, które są świetną alternatywą do ASO. Serwisowej sieci dealerskiej też bym nie omijał, zawsze jest jakaś promocja na części czy serwis.

Przy oglądaniu ogłoszeń zwracaj uwagę na napęd czy jest FWD czy AWD (nie jest stały tylko dołączany elektronicznie, gdy przód się zaczyna ślizgać, dołącza się tył).
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

01 Lis 2016, 10:01

przeglądam różne strony zajmujące się sprzedażą i mam wrażenie, że xc60 jest co raz mnie i ich ceny dodatkowo rosną. Starałem się znaleźć jakieś d4 po 2012 roku i fakt graniczy to chyba z cudem? Czy trafiają się takie sztuki?

Co mógłbyś zaproponować? Bo auto w dobrej cenie z delikatnymi mankamentami, które możnaby było wyrwać z poźniejszą robocizną też wchodzi w grę tzn. jakiś rozbity zderzek lampa itp byle silnik był zdrowy i bryłą nie była mocno ruszona - podłużnice czy cos :)
igorsky
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2010
Auto: Audi
Silnik: 3.0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Opel powraca do sportu samochodowego
    Marka Opel powraca do sportu samochodowego, w tym także – z nowym modelem Opel ADAM – do rajdów samochodowych w ramach międzynarodowego programu oraz na tor z nową Astrą OPC w programie ograniczonym do ...

01 Lis 2016, 10:08

Nie wchodź w rozbitki, chyba ze kosmetyka... od ubezpieczalni poszukaj na zachodzie bardziej.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lis 2016, 10:16

igorsky napisał(a):Co mógłbyś zaproponować? Bo auto w dobrej cenie z delikatnymi mankamentami, które możnaby było wyrwać z poźniejszą robocizną też wchodzi w grę tzn. jakiś rozbity zderzek lampa itp byle silnik był zdrowy i bryłą nie była mocno ruszona - podłużnice czy cos :)

Jest taki problem że wszyscy szukają takich uszkodzeń żeby coś zaoszczędzić... tylko że jeżeli się nie znasz na kupowaniu aut uszkodzonych możesz sobie zrobić finansowe kuku.

Co do xc60 w/g mnie jedynym sposobem jest dołożenie kasy na zakup.
Mój kolega można powiedzieć że ganiał za ofertami 60ki a jak coś było dłużej w ogłoszeniach to trzeba było uważać.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Lis 2016, 18:21

Rozbitka można kupić oczywiście, wszystko zależy jak mocno bity, jak zrobiony, na jakich częściach itp. Gdybyś chciał pójść w takie auta to nie polecam samodzielnych napraw bo nic na tym nie zaoszczędzisz.
sprowadzają ciekawe auta ze świata, co prawda uszkodzone ale w stopniu niezagrażającym bezpieczeństwu, naprawy robią porządnie i na dobrych częściach. Nie robią auta z trzech. Na wszystko masz zdjęcia i historię.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi