Auto dla rodziny do 65 tys

12 Lis 2021, 19:18

Witam,

chciałbym się poradzić w temacie kupna samochodu dla rodziny 2+2 z perspektywą na 2+3. Zależy mi przede wszystkim na przestronnej kabinie (sam mam ponad 190cm wzrostu) i chciałbym, żeby ktoś za mną też mógł siedzieć wygodnie, a nie z kolanami pod brodą :) Miałem okazję siedzieć w Hyundai Tucson i auto wydaje się pod tym względem fajne, ale niestety jest trochę zbyt drogie. Jeśli chodzi o przestrzeń bagażową to nie jest ona aż tak istotna bo niedawno kupiłem box dachowy i na większe wyjazdy w tej chwili jakoś się to sprawdza.

Zależy mi na benzynowym silniku, niekoniecznie nadającym się do zagazowania. Nie musi być dynamiczny (teraz jeżdże Suzuki Ignis 1.5 99KM) i jakoś bardzo mi nie przeszkadza jego "mułowatość".

Zastanawiałem się nad Dacią Duster (tutaj może nawet by się zapożyczył, żeby wziąć jakiegoś z salonu), ale jakoś boję się silników 0.9, 1.0, 1.3 (sprawdzałem w konfiguratorze i silnik 1.6 już wyleciał z oferty) nie wiem czy słusznie się ich boję.

Nie rozglądałem się za markami tj. Audi, BMW lub Volvo bo wydają mi się drogie w utrzymaniu. Może tkwię w błędzie. Chciałbym po prostu kupić samochód, żeby przetransportować rodzinę z pkt. A do pkt. B i nie wydawać nie wiadomo jakich pieniędzy na utrzymanie samochodu.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
bartekamicus
Nowicjusz

12 Lis 2021, 19:33

NIssan Qashqai
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

12 Lis 2021, 21:52

Przymierz się do fiata tipo, za te 65k demo z salonu kupisz bez problemu a i może nówka się znajdzie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Lis 2021, 16:39

Dzięki za podpowiedź - zacząłem się poważnie zastanawiać... Tym bardziej, że oferta finansowania jest bardzo elastyczna. Jednak w wersji benzynowej jest tylko silnik 1.0 i nie wiem czemu, ale jakoś boję się tych jakże ostatnio modnych silników "downsize". Czy jednak nie powinienem? Macie jakieś za i przeciw? Zdaje sobie sprawę, że gdzie dwóch kierowców tam trzy opinie, ale gdybyście mogli mi jakoś doradzić... Inna sprawa, że pomału i tak nie ma już za bardzo wyboru...
bartekamicus
Nowicjusz

13 Lis 2021, 16:56

bartekamicus napisał(a):silnik 1.0 i nie wiem czemu, ale jakoś boję się tych jakże ostatnio modnych silników "downsize".

ja tam bać to się nie boję niczego, tym bardziej silnika się bać :mrgreen: ...dla mnie to badziew , taka jednorazówka , dlatego lepiej już wziać diesla , 1.5/1/6dCI w Nissanie radzi sobie bdb, wiadomo szaleństwa z mocą nie ma, ale na pewno lepiej przyspiesza jak te benzyny od kosiarek trawnikowych.
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

20-tysięczny egzemplarz Audi R8
    Zwieńczeniem sześciu lat precyzyjnej pracy jest wspaniała uroczystość. Z taśmy produkcyjnej fabryki Audi w Neckarsulm, zjechał 20-tysięczny egzemplarz Audi R8. To Audi R8 GT Spyder o mocy 560 KM, w kolorze Sphärenblau. ...
    Jak bezpiecznie przewozić psa w samochodzie?
    Na wakacyjne wyjazdy właściciele psów często zabierają swoje czworonogi. I chociaż w domu mogą być ich najlepszymi towarzyszami, to w podróży źle przewożony pies może stanowić zagrożenie dla siebie samego, kierowcy ...

13 Lis 2021, 18:53

Duster dla rodziny 2+2 ? czy 2+3 ? To się nie uda... To mały samochodzik.
aeaa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 1997
Typ: Inny

13 Lis 2021, 19:37

Dlatego pisałem Qashqai lub Qashqaj +2 , no ale trzeba zapłacić więcej , lub kupić starsze , a z tym dopłacaniem lub kupowaniem starszego a większego dla klienta zawsze będzie problem. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

14 Lis 2021, 13:55

65tys to solidny budżet a coś więcej z wymagań? To ma być auto nowe? Nie rocznik a stan się liczy. Sprzedaję auta rodzinne, to moja specjalizacja. W tym budżecie mam więcej niż jedną propozycję auta używanego.

Tipo to zwykłe mentalne lenistwo. Wolałbym odłożyć te pieniądze niż topić w ten niczym niezachwycający karton.

Duster to nie jest auto rodzinne.

Popularności Nissana Kaszany nigdy nie zrozumiem ale uszanowany egzemplarz wersji +2 z 2.0 litrową benzyną będzie ok.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

14 Lis 2021, 16:18

lasagne napisał(a):Wolałbym odłożyć te pieniądze niż topić w ten niczym niezachwycający karton.

No patrz. A myślę, że większość zachwyca stosunek cena/rocznik/wielkość. Dodaj do tego proste i sprawdzone silniki, dodatkowo z możliwością montażu LPG.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lis 2021, 15:46

lasagne napisał(a):65tys to solidny budżet a coś więcej z wymagań? To ma być auto nowe? Nie rocznik a stan się liczy. Sprzedaję auta rodzinne, to moja specjalizacja. W tym budżecie mam więcej niż jedną propozycję auta używanego.

Tipo to zwykłe mentalne lenistwo. Wolałbym odłożyć te pieniądze niż topić w ten niczym niezachwycający karton.

Duster to nie jest auto rodzinne.

Popularności Nissana Kaszany nigdy nie zrozumiem ale uszanowany egzemplarz wersji +2 z 2.0 litrową benzyną będzie ok.

Nie musi to być auto nowe... Tym bardziej że taki budżet nie pozwala myśleć o aucie z salonu :)

Nie wiem jakie wymagania możesz mieć na myśli, ale napiszę co mi do głowy przychodzi.
Chciałbym auto z rocznika 2014 w górę przebieg do ok 150 tyś. Rozglądałem się za S-Maxem, C-Maxem, Toyota Avensis lub Rav-4. Wiem, że to spory rozrzut jeśli chodzi o nadwozie. Fajnie by było gdyby auto było z polskiego salonu. Renault i Peugeot raczej odpadają, trochę czytałem i podobno strasznie lubią olej. Zależy mi na sprawdzonym silniku. Najlepiej wolnossącym. No i tak jak pisałem na początku mam 2 dzieci. Jednak samochód chciałbym kupić taki żebyśmy się zmieścili w nim na spokojnie w piątkę.
bartekamicus
Nowicjusz

17 Lis 2021, 21:10

Jedyne auto z wymienionych które was pomieści to S-Max. 2 litrowa bena 145KM skończyła się na roczniku 2013. Możesz próbować upchać rodzinę z bagażnikiem dachowym w Avensis :)
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

17 Lis 2021, 22:13

Ja zdecydowałem się właśnie na Tucsona, sam mam 190 cm wzrostu i miejsca z tyłu jest wystarczająco dla dorosłej osoby. Silnik w moim to benzyna 2.0 GDI automat napęd na 4 koła AWD więc i spalanie dosyć wysokie w mieście 13,5 litra na 100km
Model z silnikiem 1,6 i mocą 132 KM jest dosyć oszczędny około 7-8 litra na 100km
Ale mi trochę tej mocy brakowało w tak dużym aucie.
Tylne fotele można mocniej rozłożyć do tyłu, co zwiększa konfort w czasie długiej podróży.
gadi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1,9 TDI 110
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

06 Gru 2021, 16:18

Witam wszystkich,

Wygląda na to że się zdecydowałem. Chcę zakupić Forda S-Maxa 1 generacji z silnikiem 2.0 Duratec 145KM. Teraz pytanie do Was czy ktoś korzystał z usług firmy carforfriend? Czy macie jakieś doświadczenia z tą firmą? Ogólnie rzecz biorąc opinie mają nie najgorsze. Czy ktoś z Was mógłby ewentualnie polecić kogoś kto sprowadza auta z zagranicy i jest kompetentny?

Wstępnie uzyskałem kontakt z firmą i mam już ich propozycje aut:
1. [link do mobile.de wygasł]

2. [link do mobile.de wygasł]

3. [link do mobile.de wygasł]

4. [link do mobile.de wygasł]

Co o tym myślicie.
bartekamicus
Nowicjusz