Auto dla rodziny do 65 tys

12 Lis 2021, 20:18

Witam,

chciałbym się poradzić w temacie kupna samochodu dla rodziny 2+2 z perspektywą na 2+3. Zależy mi przede wszystkim na przestronnej kabinie (sam mam ponad 190cm wzrostu) i chciałbym, żeby ktoś za mną też mógł siedzieć wygodnie, a nie z kolanami pod brodą :) Miałem okazję siedzieć w Hyundai Tucson i auto wydaje się pod tym względem fajne, ale niestety jest trochę zbyt drogie. Jeśli chodzi o przestrzeń bagażową to nie jest ona aż tak istotna bo niedawno kupiłem box dachowy i na większe wyjazdy w tej chwili jakoś się to sprawdza.

Zależy mi na benzynowym silniku, niekoniecznie nadającym się do zagazowania. Nie musi być dynamiczny (teraz jeżdże Suzuki Ignis 1.5 99KM) i jakoś bardzo mi nie przeszkadza jego "mułowatość".

Zastanawiałem się nad Dacią Duster (tutaj może nawet by się zapożyczył, żeby wziąć jakiegoś z salonu), ale jakoś boję się silników 0.9, 1.0, 1.3 (sprawdzałem w konfiguratorze i silnik 1.6 już wyleciał z oferty) nie wiem czy słusznie się ich boję.

Nie rozglądałem się za markami tj. Audi, BMW lub Volvo bo wydają mi się drogie w utrzymaniu. Może tkwię w błędzie. Chciałbym po prostu kupić samochód, żeby przetransportować rodzinę z pkt. A do pkt. B i nie wydawać nie wiadomo jakich pieniędzy na utrzymanie samochodu.

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
bartekamicus
Nowicjusz

12 Lis 2021, 20:33

NIssan Qashqai
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

12 Lis 2021, 22:52

Przymierz się do fiata tipo, za te 65k demo z salonu kupisz bez problemu a i może nówka się znajdzie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Lis 2021, 17:39

Dzięki za podpowiedź - zacząłem się poważnie zastanawiać... Tym bardziej, że oferta finansowania jest bardzo elastyczna. Jednak w wersji benzynowej jest tylko silnik 1.0 i nie wiem czemu, ale jakoś boję się tych jakże ostatnio modnych silników "downsize". Czy jednak nie powinienem? Macie jakieś za i przeciw? Zdaje sobie sprawę, że gdzie dwóch kierowców tam trzy opinie, ale gdybyście mogli mi jakoś doradzić... Inna sprawa, że pomału i tak nie ma już za bardzo wyboru...
bartekamicus
Nowicjusz

13 Lis 2021, 17:56

bartekamicus napisał(a):silnik 1.0 i nie wiem czemu, ale jakoś boję się tych jakże ostatnio modnych silników "downsize".

ja tam bać to się nie boję niczego, tym bardziej silnika się bać :mrgreen: ...dla mnie to badziew , taka jednorazówka , dlatego lepiej już wziać diesla , 1.5/1/6dCI w Nissanie radzi sobie bdb, wiadomo szaleństwa z mocą nie ma, ale na pewno lepiej przyspiesza jak te benzyny od kosiarek trawnikowych.
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...

13 Lis 2021, 19:53

Duster dla rodziny 2+2 ? czy 2+3 ? To się nie uda... To mały samochodzik.
aeaa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 1997
Typ: Inny

13 Lis 2021, 20:37

Dlatego pisałem Qashqai lub Qashqaj +2 , no ale trzeba zapłacić więcej , lub kupić starsze , a z tym dopłacaniem lub kupowaniem starszego a większego dla klienta zawsze będzie problem. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

14 Lis 2021, 14:55

65tys to solidny budżet a coś więcej z wymagań? To ma być auto nowe? Nie rocznik a stan się liczy. Sprzedaję auta rodzinne, to moja specjalizacja. W tym budżecie mam więcej niż jedną propozycję auta używanego.

Tipo to zwykłe mentalne lenistwo. Wolałbym odłożyć te pieniądze niż topić w ten niczym niezachwycający karton.

Duster to nie jest auto rodzinne.

Popularności Nissana Kaszany nigdy nie zrozumiem ale uszanowany egzemplarz wersji +2 z 2.0 litrową benzyną będzie ok.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

14 Lis 2021, 17:18

lasagne napisał(a):Wolałbym odłożyć te pieniądze niż topić w ten niczym niezachwycający karton.

No patrz. A myślę, że większość zachwyca stosunek cena/rocznik/wielkość. Dodaj do tego proste i sprawdzone silniki, dodatkowo z możliwością montażu LPG.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lis 2021, 16:46

lasagne napisał(a):65tys to solidny budżet a coś więcej z wymagań? To ma być auto nowe? Nie rocznik a stan się liczy. Sprzedaję auta rodzinne, to moja specjalizacja. W tym budżecie mam więcej niż jedną propozycję auta używanego.

Tipo to zwykłe mentalne lenistwo. Wolałbym odłożyć te pieniądze niż topić w ten niczym niezachwycający karton.

Duster to nie jest auto rodzinne.

Popularności Nissana Kaszany nigdy nie zrozumiem ale uszanowany egzemplarz wersji +2 z 2.0 litrową benzyną będzie ok.

Nie musi to być auto nowe... Tym bardziej że taki budżet nie pozwala myśleć o aucie z salonu :)

Nie wiem jakie wymagania możesz mieć na myśli, ale napiszę co mi do głowy przychodzi.
Chciałbym auto z rocznika 2014 w górę przebieg do ok 150 tyś. Rozglądałem się za S-Maxem, C-Maxem, Toyota Avensis lub Rav-4. Wiem, że to spory rozrzut jeśli chodzi o nadwozie. Fajnie by było gdyby auto było z polskiego salonu. Renault i Peugeot raczej odpadają, trochę czytałem i podobno strasznie lubią olej. Zależy mi na sprawdzonym silniku. Najlepiej wolnossącym. No i tak jak pisałem na początku mam 2 dzieci. Jednak samochód chciałbym kupić taki żebyśmy się zmieścili w nim na spokojnie w piątkę.
bartekamicus
Nowicjusz

17 Lis 2021, 22:10

Jedyne auto z wymienionych które was pomieści to S-Max. 2 litrowa bena 145KM skończyła się na roczniku 2013. Możesz próbować upchać rodzinę z bagażnikiem dachowym w Avensis :)
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

17 Lis 2021, 23:13

Ja zdecydowałem się właśnie na Tucsona, sam mam 190 cm wzrostu i miejsca z tyłu jest wystarczająco dla dorosłej osoby. Silnik w moim to benzyna 2.0 GDI automat napęd na 4 koła AWD więc i spalanie dosyć wysokie w mieście 13,5 litra na 100km
Model z silnikiem 1,6 i mocą 132 KM jest dosyć oszczędny około 7-8 litra na 100km
Ale mi trochę tej mocy brakowało w tak dużym aucie.
Tylne fotele można mocniej rozłożyć do tyłu, co zwiększa konfort w czasie długiej podróży.
gadi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1,9 TDI 110
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

06 Gru 2021, 17:18

Witam wszystkich,

Wygląda na to że się zdecydowałem. Chcę zakupić Forda S-Maxa 1 generacji z silnikiem 2.0 Duratec 145KM. Teraz pytanie do Was czy ktoś korzystał z usług firmy carforfriend? Czy macie jakieś doświadczenia z tą firmą? Ogólnie rzecz biorąc opinie mają nie najgorsze. Czy ktoś z Was mógłby ewentualnie polecić kogoś kto sprowadza auta z zagranicy i jest kompetentny?

Wstępnie uzyskałem kontakt z firmą i mam już ich propozycje aut:
1. [link do mobile.de wygasł]

2. [link do mobile.de wygasł]

3. [link do mobile.de wygasł]

4. [link do mobile.de wygasł]

Co o tym myślicie.
bartekamicus
Nowicjusz