Auto dla studenta - chcę sobie kupić małą terenówkę

02 Sty 2010, 19:27

Witam
To mój pierwszy post więc wszystkim DZIEŃ DOBRY :mrgreen:
Niedługo idę na studia i chce sobie kupić małą terenówkę.
Diesel, albo Benzyna na gaz. 3-drzwiowy i najważniejsze TANI. Jestem zdecydowany w 90% na Ladę Nive. Co możecie mi poradzić niezbyt leciwego (max 15 lat) i z normalnym przebiegiem za ok.7000-8000zł.
Chcę aby auto służyło mi na co dzień i w weekendy w teren (lekki i średni).
Znam się troszkę na mechanice także Niva w moich rękach chyba ma sens :wink:
Pozdrawiam
wiki_m
Nowicjusz

Miejscowość: Kalisz

02 Sty 2010, 21:07

jeśli masz garaż, lubisz i masz czas na grzebanie się w smarach to niva jest dobrym wyborem.
jeśli szukasz auta taniego w eksploatacji, wygodnego i oszczędnego to terenówki omijaj z daleka.
jeśli koniecznie szukasz terenówki, nie boisz się resorów (kompletny brak komfortu), ciasnego wnętrza, hałasu i latania po całej drodze w czasie jazdy, oraz spalania w okolicach 8-12l benzyny to celuj w samuraja. i pamiętaj, że każde inne auto będzie tylko droższe :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

02 Sty 2010, 21:51

A jeśli lubisz wykrzyże to w Nivie możesz mieć problem z otworzeniem drzwi (spotkało mnie to, wiem co mówię) :mrgreen:
Zamiast Samuraia może znajdziesz jakąś Vitarę z LPG wygodniejsze niż Samurai (czasem nawet coś z elektryki ma, wspomaganie), bardziej niezawodne niż Nivka, co do spalania jak terenówka czyli więcej niż plaskacz.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

03 Sty 2010, 11:02

Panowie, zmiana kosztorysu :mrgreen:
Usiadłem z kalkulatorem i mam max 5000zł bo inaczej będę głodował przez 2 miesiące :mrgreen:
Ja chciałbym zacząć przygodę z off-road, nigdy wcześniej nie jeździłem w terenie, więc nie chce wydawać xxxtyś zł na coś na co potem będę patrzył z nienawiścią :twisted:
Co do samuraia to gdybym trafił egzemplarz z diff lock'em to ... chyba bym głodował :grin:
wiki_m
Nowicjusz

03 Sty 2010, 11:46

wiki_m napisał(a):Panowie, zmiana kosztorysu :mrgreen:
Usiadłem z kalkulatorem i mam max 5000zł bo inaczej będę głodował przez 2 miesiące :mrgreen:
5000 to mało nawet jak na samuraj w rozsądnym stanie, n może na zakup a gdzie reszta??
zresztą na codzień w eksploatacji terenówka nigdy tania nie będzie, pali dużo więcej niż normalny samochód, części są droższe, nie każdy mechanik naprawi, zawieszenie w cenie 3x normalne, a zużywa się szybciej :mrgreen: jeśli amsz parcie straszne na terenówke to poszukaj samiego albo jak więcej po asfalcie jeździsz witary :wink: tylko 5000 na vitare to troche mało ;/
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Sty 2010, 11:52

A co myślicie o niwie? Pomińcie spalanie. Ona ma stały napęd 4x4 co mi ogromnie pasi :mrgreen: Części tanie jak barszcz. A czy rama jest niezbędna w średni teren? No i na sprężynie komfort większy :wink:
wiki_m
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mniej spalasz, więcej masz - kluczowa jest technika jazdy
    Stosując odpowiednie techniki jazdy, w zależności od obecnego stylu jazdy, kierowca może zredukować zużycie paliwa nawet o 25%. Kluczowa jest prędkość i płynność, ale na poprawę efektywności energetycznej wpływa jeszcze wiele ...

03 Sty 2010, 12:09

wiki_m napisał(a):A co myślicie o niwie?
wszystko zależy od stanu "jak dbasz tak masz", aczkolwiek nie znam nivy co bezawaryjnie przejeżdża 10 tysięcy km :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Sty 2010, 12:27

Spoko, mam 2 ręce (chyba nie lewe :mrgreen: ) Tak jak mówiłem części dostępne i tanie, a ja nawet lubię pogrzebać w aucie. To uspokaja :wink:. Ehh... pamiętam na 11 urodziny dostałem od taty renault 9 w stanie no...średnim(nawet nie odpalała) :mrgreen: razem z ojcem przeleżałem pod nią całe wakacje. Jeszce do tej pory jeździ :cool:. Się rozpisałem :razz:, ale ogólnie to najbardziej w nivie mi się ceny podobają :razz:
wiki_m
Nowicjusz

03 Sty 2010, 13:21

A czemu nie chcesz Samuraia ??
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

03 Sty 2010, 13:56

samurajsj700 napisał(a):A czemu nie chcesz Samuraia ??

Sztywne mosty :razz: Ja chce aby to było auto na co dzień, miało max 15lat i było tanie. Ogólnie samurai jest rewelacyjnym autem ale niestety trzyma cenę. 5000zł za ok. 1988 to troszkę przesada jak dla mnie :wink: Łada jest awaryjna, ale myślę że nad tym zapanuje :grin:
Dla przykładu za 5000zł mam Ładę z 1999.
Macie jeszcze inne propozycje oprócz Ładu i samiego?
wiki_m
Nowicjusz

03 Sty 2010, 15:39

Co jest tanie to jest drogie - mimo pozornej sprzeczności zawartej w tym zdaniu jest to święta prawda. Także w przypadku nivy. Kiedyś chciałem sobie kupić Nivkę (bo na wizus mi się podobała) i odpuściłem temat. Ruska blacha, która zawiera więcej siarki niż zapałki z Sianowa ma tę niefajną cechę, że gnije nawet zanurzona w ropie. Pomyśl sobie jak to się przekłada na trwałość konstrukcji - za tę kasę, którą masz na wydanie kupisz sobie jakieś zgliszcza z ażurowymi od korozji podłużnicami... Ogarnąć pewnie jakoś to się da, ale sugeruję abyś zaczął trenować szczęki - bo zęby pewnie trzeba będzie nie raz wbijać w parapet. Co do części - może i tanie są i dostępne, ale... ruska jakość i [...] jako materiał konstrukcyjny dobrze nie wróżą. Cena odpowiada jakości. No, ale kto studentowi zabroni.

Może pozbieraj jeszcze trochę kasy i kup sobie samuraja, jak Ci koledzy radzą... I wiedz jedno: nie ma tanich aut terenowych.
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

03 Sty 2010, 15:45

Hmm za 8000 tyś kupisz fajnego Samuraia :wink: a awaryjność prawie zerowa :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

03 Sty 2010, 15:50

leon zet, Mocna twoja wypowiedź :grin:
Powiedz co jest lepsze: Niva z 1999r. czy samurai z1989r.? Ceny tych aut w tych rocznikach są bardzo zbliżone. A może coś innego z zawieszeniem na sprężynach?
wiki_m
Nowicjusz

03 Sty 2010, 16:43

Za taką kasę nie poszalejesz. I jedno i drugie będzie wymagało wkładu finansowego - łada adekwatnie do jakości, samuraj - do wieku...
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

03 Sty 2010, 17:04

A co lepsze byłoby na początek? Chodzi mi o jak najlepszy kompromis off-roadu i jazdy po czarnym.
wiki_m
Nowicjusz