Auto dla studenta

02 Lip 2014, 21:26

Siemka:)
Na wstępie napiszę, że szukałem takiego wątku na forum, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi, stąd ten temat.
A więc, poszukuje samochodu dla studenta do 7 tysięcy złotych. Nie mam konkretnych wymagań co do marki. Samochodem będę robił tygodniowo około 250-300 km. Od samochodu oczekuje:
-ekonomiczności (lpg, lub diesel [4/5 l na 100]
- tanich części zamiennych
- stosunkowej bezawaryjności
-ma pomieścić 4 osoby
-pozwolić czasem coś wyprzedzić
- bagażnika który zmieści kilka toreb (ala golf III lub większy)
Celuję w jakiegoś hatchbaka, coś pokroju golfa (chociaż do niego jestem najmniej przekonany)
Myślałem o fiacie punto, ew. bardzo podoba mi się stilo 9czytałem że 1.9 jtd jest bardzo dobry), lub corsa c. Co myśliscie o tych samochodach? Jakiego silnika szukać, na co zwrócić uwagę? Liczę na pomoc i chętnie rozważe każdą propozycje :) Najlepiej jeśli propozycja będzie uargumentowana :P
Z góry dzięki forumowicze :)
dawid2000x1
Nowicjusz

Auto: Renault Laguna I
Silnik: 1.8 16V

02 Lip 2014, 21:32

Jazda po mieście jak rozumiem? Może mała benzynka, do 7 koła można wyrwać fokę z początku produkcj iz silnikiem 1.6 100 KM. Do gazu nie bardzo, ale skoro małe trasy i to w mieście to takie 1.6 będzie najbardziej rozsądnym rozwiązaniem. 4 osoby pojadą, hatchback kufer ma w miarę. Uwaga tylko na korozję.

Ewentualnie Astra 2, do 7 koła powinna się znaleźć z początków produkcji. Silniczek 1.4 90 KM, jeśli gaz to może 1.8.

Mogę też zasugerować Lanosa w hatchbacku, silnik 1.6 i gaz, kupisz go dużo taniej, zostaną Ci pieniążki na ewentualne naprawy. Części tanie do wszystkich z tych trzech autek. Uwaga tylko na korozję.
Ostatnio edytowany przez ArsenalFun, 02 Lip 2014, 21:37, edytowano w sumie 1 raz
ArsenalFun
Początkujący

Auto: Mazda Premacy
Silnik: 2.0 DiTD
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

02 Lip 2014, 21:34

Edt: zapomnialem dodać, ale raczej trasy, miasto sporadycznie, tygodniowo około 150 km= w jedną stronę (300 łącznie w obie) stąd wybór diesel'a lub lpg.
O Fokusie myślałem, ale podobno spore problemy z rudą.
Ostatnio edytowany przez dawid2000x1, 02 Lip 2014, 21:36, edytowano w sumie 1 raz
dawid2000x1
Nowicjusz

02 Lip 2014, 21:36

Diesel za 7 tysi to wg. mnie zakup wysokiego ryzyka. Punto jak najbardziej, tanie części zamienne, w miarę dobre wyposażenie, przystępna cena. Stilo ma kiepskie opinie, jest dość awaryjny (nie są to jakieś wielkie awarie, ale po majstrach trzeba biegać) poza tym 7 tysięcy to trochę za mało na niego. Corsa C też zła nie jest, w tej kwocie może coś tam fajnego wygrzebiesz. Patrzyłeś na Civica VI czy nieco za mały? Corolla E11 1.4 86 KM też jest dobrym autem. Astrę 2 w DTI odpuść w tej cenie, szkoda twoich nerwów i kasy.
Cesc93
Początkujący

Prawo jazdy: 18 12 2012
Auto: -
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2020

02 Lip 2014, 21:39

Corsa C? Rly? Auto ma służyć do przemieszczania się 4 osobom z bagażami :lol:
ArsenalFun
Początkujący

02 Lip 2014, 21:43

Skoro sam to zaproponował w pierwszym poście to chyba mu pasuje. ;)
Cesc93
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nowe lakiery, efektowne foliowanie - BMW X2
    Lakier metalizowany w kolorze zieleni San Remo, dostępny po raz pierwszy w BMW X2, jest zarezerwowany wyłącznie dla samochodów tej edycji. Alternatywnie oferowane są kolory: biel alpejska niemetalizowany, niebieski ...

02 Lip 2014, 21:48

Może masz racje co do corsy, dlatego też pytam tutaj, bo nie siedziałem w niej nigdy, jedynie ją widuje, optycznie nie wygląda na najmniejszą. Co do rozmiarów chodzi mi o auto pokroju golfa III, którym ostatnio trochę się poruszałem przez jakiś czas. Spokojnie jechały 4 osoby i jeszcze kilka walizek.
dawid2000x1
Nowicjusz

02 Lip 2014, 21:51

A kombi wchodzi w grę czy nie bardzo?
Cesc93
Początkujący

02 Lip 2014, 21:53

Popatrz w tym co podałem. Foka, Asia i ewentualnie jak Tobie odpowiada to tani lanos. Corsa IMO mała. Stilo tak jak kolega wyżej napisał- szkoda zachodu i budżet nie ten.
VW bym sobie darował 8)
ArsenalFun
Początkujący

02 Lip 2014, 21:56

Szczerze raczej wolałbym ich unikać, mam jakąś wrodzoną niechęc do kombi...
Chyba, że masz jakąs ciekawą propozycje, to na zdrowy rozsądek na 100 procent rozważę :) W sumie więcej miejsca w bagażniku :D

@ArsenalFun na pewno wezmę forda pod uwagę :) opel i lanos u mnie na nie
edit: zmieniłem zdanie, opel też spoko
dawid2000x1
Nowicjusz

02 Lip 2014, 22:01

To widać nie tylko Ty masz to wrodzone. :D Jakbyś dał radę dorzucić troszeczkę grosza, to mógłbyś kupić jakąś fajną Mazdę 323F III, jak dla mnie to ni to hatchback ni to kombi, choć oficjalnie chyba hatchback. Wydaje mi się, że takie auto byłoby dla ciebie idealne. Tylko niestety lubi pognić i na to trzeba uważać.
Cesc93
Początkujący

02 Lip 2014, 22:08

madźka niestety troszkę droższa:(
Panowie a porównując astre z focusem co wydaje się lepszym wyborem i jaka wersja silnikowa?
dawid2000x1
Nowicjusz

02 Lip 2014, 22:21

Trudno jednoznacznie określić. Ceny części na bardzo zbliżonym poziomie. Fordy lubią bardziej gnić,a jak rdza żre Astre, to najprawdopodobniej była bita. Wydaje mi się, że Opel lepiej znosi gaz, więc patrz na silniki benzynowe, bo tak jak wspominałem, w takim budżecie lepiej odpuścić DTI. Ludzie chwalą ten 1.6 16V 101 KM, ale ja jeżdżę na 1.4, 90 KM, tyle, że Twinport i też nie narzekam. Fordów raczej mniej na rynku. Auta bardzo zbliżone do siebie, kwestia tego, co bardziej się tobie podoba. Jak to ci w pomoże w podjęciu decyzji, to Astra jest 1,1 cm szersza. :D
Cesc93
Początkujący

03 Lip 2014, 17:24

Akurat podany budżet na Astre czy Focusa to takie minimum.
Chciałem zaproponować Renault Lagune ale widze że aktualnie ją masz więc może Opel Vectra B lub Peugeot 406?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
obydwa świetnie nadają sie dla 4osób i do tego mają pojemne bagażniki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lip 2014, 20:05

zgadza się, obecnie mam Lagune I 1995, 1.8 16 V i jest to pakowna bestia, jeździ się bardzo wygodnie, ale pali mi zbyt dużo, a do tego zaczyna się troszkę sypać. Stąd moje poszukiwania mniejszego, bardziej ekonomicznego auta o nowszej konstrukcji :)
Z tych podanych wyżej ciekawą propozycją jest Vectra. Aktualnie przebywam chwilowo w niemczech i tutaj też rozglądam się za samochodem, ale nie jestem przekonany czy warto sprowadzać samochód do pl, jak wiadomo wiąże się to z większymi kosztami...
dawid2000x1
Nowicjusz