Auto dla żony (do 50 tyś), fvat.

13 Lis 2018, 09:33

Cześć! szukam jakiegoś w miarę świeżego hatchbacka (5d) dla żony, tak aby wygodnie było Jej jeździć z małym dzieckiem. Aktualnie mamy bmw 3 coupe (e92) i x5 (e70). Dla mnie zestaw super, ale niestety żona nie może się do tej X5 przekonać. Dla niej jest za duża, ciężko z parkowaniem itp. Ustalilismy, że x5 zostaje na jakieś dalsze wypady, a z e92 musimy się pożegać (jest jeszcze bardziej niewygodna przez 2 drzwi). Myślę, że e92 pójdzie za jakieś 45k brutto i mniej więcej za tyle chciałbym kupić następce. Wstępnie w oko wpadły następujące modele:

Megane IV - trochę używana, rocznik 2016.
Astra K - jw.
Nowe Clio
Giuletta?? trochę starsza, ale wizualnie lepiej się prezentuje.

Co radzicie? w którym kierunku pójść?
Co ważne, musi być na fvat (tak też sprzedaję).
Zależy nam też na tym żeby auto było bezawaryjne, tanie w eksploatacji (tani serwis i części), aha no i benzynowy bo zona jeździ mało :)
Ostatnio edytowany przez Mundek6 13 Lis 2018, 09:53, edytowano w sumie 2 razy
Mundek6
Nowicjusz

13 Lis 2018, 09:44

Jak auto tylko do miasta to możesz brać nowe, do 50 tys.brutto kupisz:
Hyundaia i20 1.2
Suzuki Baleno 1.4
Peugeot 208 1.2
Skodę Fabię 1.0 MPI/1.0 TSI
Fiata Tipo 1.4

Jeżeli chcesz coś używanego, ale większego to może coś pokroju Golf VII, Leon III, Auris II, ale to będzie starsze auto (około 5 letnie).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Lis 2018, 09:51

A ta Meganka? jakoś najbardziej mi się podoba wizualnie i wielkościowo też chyba jednak lepiej niż np fabia. Rocznik w miarę świeży,przebieg niski. Pytanie tylko czy sam model jest udany?
Mundek6
Nowicjusz

13 Lis 2018, 10:01

Mundek6 napisał(a):Co radzicie? w którym kierunku pójść?
Co ważne, musi być na fvat (tak też sprzedaję).

A nie lepiej wziąć jakieś nowe auto w leasing :?:
Część kasy z E-92 przeznaczyć na sporą wpłatę własną. Masz wtedy nowe auto i niskie raty, a także trochę świeżej gotowizny :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lis 2018, 10:04

Szczerze, to wole raz wydać i mieć spokój dlatego leasingu raczej nie biorę pod uwagę. Znalazłem ciekawą meganke - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] . Wolelibyście coś takiego czy jednak mniejsze, ale nowe np clio?
Mundek6
Nowicjusz

13 Lis 2018, 10:15

Mundek6 napisał(a):Wolelibyście coś takiego czy jednak mniejsze, ale nowe np clio?

Nowe to jednak nowe. Zabierz żonę do salonu(w końcu to jej ma się podobać), niech się przejedzie Clio i Meganką, albo Capturem. Będziesz wiedział, czy woli kompakta, mniejsze auto, czy crossovera.
U mnie żona jest zadowolona z Vitarki i niskiego auta już nie chce :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Mocny, wytrzymały silnik - samochód do driftu
    Drugim istotnym elementem driftowozu jest silnik. Musi z łatwością wprawiać koła w ruch, dawać dużą moc, by nawet w poślizgu można było dogonić rywala i być niebywale wytrzymały. Moc samochodów driftingowych niejednokrotnie ...