Auto dla żony - do 8 tysięcy zł

01 Lut 2019, 14:04

Witam serdecznie :)

Chciałem Was prosić o pomoc w doborze pierwszego samochodu dla mojej żony. Jako że na samochodach znam się tak dobrze że praktycznie wcale dlatego zwracam się z problemem do doświadczonych forumowiczów :D

Sprawa ma miejsce w Rzeszowie, po auto mogę podjechać do powiedzmy 200km ale gdyby się dalej trafiła jakaś perełka to pewnie bym zaryzykował wziął jakiegoś mechanika i spróbował to ogarnąć.

Zastanawiałem się nad golfem bądź polo IV z silnikiem 1.6 bez gazu. I tutaj wzięła mnie rozkminka czy nie lepiej szukać auta młodszego ale powiedzmy mniej uznanej marki. (opel czy ford)

Jakoś grupa VW dobrze mi się kojarzy czy słusznie ??
Co myślicie o tych dwóch egzemplarzach:

[link do oferty na Olx wygasł]

edek341
Nowicjusz

01 Lut 2019, 20:27

edek341 napisał(a):tutaj wzięła mnie rozkminka czy nie lepiej szukać auta młodszego ale powiedzmy mniej uznanej marki. (opel czy ford)
no tak, bo VW to premium :mrgreen:

Problem jest taki, że koncern jest u nas ubóstwiany, przez co ceny są z kosmosu, a co gorsza - nie są odzwierciedleniem stanu technicznego/wizualnego pojazdu.
Powyższe auta od handlarzy, które zupełnym przypadkiem mają przebieg mniejszy niż 200k, więc uwaga. Budżet masz i tak stosunkowo mały, więc nie upieraj się na jedną markę/model, tylko szukaj auta w najlepszym stanie w okolicy, a nie 200km od domu, szkoda kasy na paliwo na dojazd :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lut 2019, 21:46

Tak koncern ubóstwiany ale akurat w tamtych czasach taki golf iv to było auto mega trwałe, robione wg starej szkoły VW.
To drugie ogłoszenie niby spoko ale "możliwość dużej negocjacji ceny" przy kwocie 6k zł, z kolei pokazuje że jednak mogą być różne kwiatki więc trzeba być mega ostrożnym
a tak w ogóle auta od handlarzy nie zawsze są takie złe, przecież 90% ma auta od handlarzy bo co wszyscy nagle mają auta z salonu, wszystko zależy od tego gdzie co i jak - auto było kupowane.

A jeśli chodzi o wiek auta, to co Ci da 2 lata różnicy? Tak na prawdę młodsze to może auto pokroi Dacii kupisz albo jakieś Fabii 1,2 bez klimy, reszta to kwestia kilku lat co ma znaczenie drugorzędne.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lut 2019, 21:59

Dziękuje za wyrażenie waszych opinii. Rozumiem że nie ma się co upierać przy jednej marce czy modelu ale ciężko mi ogarnąć jakie auta są powiedzmy "bardziej wartościowe" to znaczy ich wykończenie/jakość jest chociaż odrobinę lepsza od pozostałych. Dlatego chciałbym sprecyzowac poszukiwania.

Co myślicie o VW polo. Widziałem że są młodsze od golfa tylko problem z silnikem. Dużo jest 1.2 i 1.4. Większość poleca 1.6 czy ma to zasadność?

Chyba rzeczywiście zaweże obszar poszukiwań bo w takiej kwocie szkoda jazdy po kraju.

Pozdrawiam
edek341
Nowicjusz

02 Lut 2019, 18:31

Pionek napisał(a):ak koncern ubóstwiany ale akurat w tamtych czasach taki golf iv to było auto mega trwałe, robione wg starej szkoły VW.
ale ja tego nie neguję, chodziło mi o patologię rynku.
edek341 napisał(a):ciężko mi ogarnąć jakie auta są powiedzmy "bardziej wartościowe"
jeśli mówimy o klasie Golfa, to raczej darowałbym sobie Citroena c4, Renault Megane II i ostrożnie podchodził do Peugeota 307 i Fiata Stilo. Reszta jest w sumie ok, tzn mają jakieś typowe wady (VW też ma), ale nie są one na takim poziomie, że się zepsuje i nie pojedzie dalej. Największą uwagę zwracać przede wszystkim na stan elementów konstrukcyjnych karoserii/podwozia, bo blacharka wychodzi zawsze najdrożej.
edek341 napisał(a):Co myślicie o VW polo. Widziałem że są młodsze od golfa tylko problem z silnikem. Dużo jest 1.2 i 1.4. Większość poleca 1.6 czy ma to zasadność?
nad 1.2 raczej odpuść, ale 1.4 względnie może być
mike
Moderator
Awatar użytkownika

02 Lut 2019, 18:56

Dlaczego uważasz że silnik 1.2 w polo odpada ?

Ma jakieś wady słyszałem o marznącej/zatykającej się odmie tylko pytanie w jakich modelach to występuje ??

Przyszło mi do głowy jeszcze audi a3 tylko pytanie czy zmieszcze się z budżetem żeby znaleźć coś przyzwoitego...

Przeglądając ogłoszenia znalazłem takie coś. Myślicie że któryś jest wart??

Polo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Golf

niestety cześć od handlarzy.............

jeszcze mam inny trop A4

edek341
Nowicjusz

03 Lut 2019, 10:57

Golfa 1.4 sobie odpuść bo to totalny muł i swoje pali.
Druga rzecz to sprowadzony Golf od handlarza za 5k nie będzie dobrym wyborem,trzeba szukać ciut drożej.

Bezpośrednio od właściciela i bogate wyposażenie tylko zdjęcia tragiczne..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

03 Lut 2019, 13:34

Dziękuję za podpowiedź , poprosiłem o zdjęcia w dziennym świetle zobaczymy co przyjdzie :)

Jeżeli ma ktoś wiedzę na temat silników w polo to proszę się wypowiedzieć.

Fotki już dostałem także dołączam do tematu. Co myślicie ?
edek341
Nowicjusz

03 Lut 2019, 14:55

Ja bym się bliżej zainteresował.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Lut 2019, 19:12

Podjadę na dniach zobaczyć co z tego będzie, póki co dziękuje za pomoc :piwo: :piwo:
edek341
Nowicjusz

04 Lut 2019, 13:07

Witam byliśmy dziś oglądać tego bo nie daleko itd

okazało się że pordzewiały, bity i drzwi się zacinają. inaczej mówiać lipa :) jutro jedziemy na Rudnik może będzie lepiej :piwo:
edek341
Nowicjusz

04 Lut 2019, 15:37

A czego się spodziewac po Golfie od handlarza za 4900zł.. kupił pewnie za max 3500zł..
Barol
Awatar użytkownika

04 Lut 2019, 18:31

Sorki wprowadziłem Was w błąd

To byłem oglądać tylko pomyliłem linki.

Co nie zmienia faktu że dalej jest lipa
edek341
Nowicjusz

04 Lut 2019, 20:36

Co myślicie znalazłem taką "okazję" tylko handlarz
edek341
Nowicjusz

04 Lut 2019, 21:33

edek341 napisał(a):Dlaczego uważasz że silnik 1.2 w polo odpada ?
niska kultura pracy oraz wytrzymałość, brak dynamiki
mike
Moderator
Awatar użytkownika