Witam
![Uśmiechnięty :)]()
Jest to mój pierwszy post na forum, zatem chciałbym się przywitać z wszystkimi i jednocześnie prosić o pomoc.
Przewertowałem kilkanaście stron z prośbami co do zakupu nowego auta i nie do końca znalazłem to co by mnie interesowało.
Moje obecne Punto powoli dogorywa. Przebieg już lekko kosmiczny jak na auto tej marki i klasy, 300k, zdecydowanie czuć w codziennej eksploatacji, postanowiłem zatem poszukać czegoś nowego.
Moje oczekiwania? Jak w tytule myślę o minivanie lub suvie, po pierwsze dlatego że rodzina musi się gdzieś zmieścić, po drugie ze względu na mój lekko schorowany kręgosłup potrzebuję auta w którym siedzi się wysoko, wsiada/wysiada w pozycji w miarę wyprostowanej. Z tego samego powodu szukam auta o w miarę jak najbardziej miękkim zawieszeniu - nie jeżdżę szybko, nie pokonuję agresywnie zakrętów, potrzebuję auta w którym bez zaciśniętych zębów spokojnie spędzę 2-3 godziny dziennie (dojazdy do pracy, zakupy, objazd z dziećmi). Swego czasu jeździłem firmowym Renault Espace i to była rewelacja, aczkolwiek to auto jest dla naszej rodziny zdecydowanie za duże. Moje propozycje? Myślałem nad Renault Scenic/Capture, Ford C-Max, Peugeot 2008, Citroen C4 Picasso, ewentualnie uskładać jeszcze troszkę złotówek i kupić nową Dacię Duster. Pytanie do Was, które auto było by "najlepsze" w sensie całościowym - awaryjności, dostępności części i kosztów eksploatacji, które auto najlepiej odpowiadało by moim potrzebom co do "wygody" poruszania się nim. Wiem, że muszę osobiście przetestować, aby przekonać się czy dane auto mi odpowiada, ale chciałbym na wstępie wyeliminować te auta, które na pewno nie są dla mnie. Może macie jakieś inne propozycje?