Auto do 10 tys. na trasę

28 Lip 2015, 00:26

Witam, obecnie przymierzam się do zakupu auta. Interesuje mnie samochód który w miarę komfortowo mogły by podróżować 4 dorosłe osoby. Generalnie auto służyło by do jazdy w trasie rzadko widując miasto i korki. Codzienne przebiegi to ponad 100 km więc ze względów ekonomicznych preferował bym auto z instalacją LPG. Nadwozie sedan lub kombi. Budżet który na to chcę przeznaczyć to ok 10 000 zł. Na jakich modelach powinienem się skupić? Co polecacie? I czy lepiej kupić auto z zamontowaną już instalacją gazową, czy wybrać tańsze i samemu założyć gaz? Z góry dziękuję i proszę o propozycje konkretnych modeli.
blk89
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Ibiza
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Lip 2015, 06:13

Bardzo ładna Viki z bogatym wyposażeniem [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lip 2015, 10:06

blk89 napisał(a):czy lepiej kupić auto z zamontowaną już instalacją gazową, czy wybrać tańsze i samemu założyć gaz?

Zdecydowanie lepiej kupić z zamontowanym LPG i podjechać do gazownika na standardowy przegląd instalacji, wymianę filtrów itp.
Nie słuchaj ludzi, który piszą, że lepiej gaz założyć samemu bo wtedy wiesz co masz itp. itd. W starym, tanim samochodzie zwyczajnie gazu montować się na własna rękę nie opłaca.

Do 10 tys. ode mnie omega B po lifcie, może trafisz też na jakieś bmw e39 choć jest droższe w utrzymaniu od omegi.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

28 Lip 2015, 10:59

Moje pierwsze myśli krążyły właśnie kolo e39. Zastanawiam się jedynie czy ta podstawowa 2 litrowa jednostka była by wystarczająca przy takiej masie czy lepiej rozglądać się za silnikiem 2.5. Według tego co czytałem różnica w spalaniu nie jest duża, ale rozumiem że koszty utrzymania auta z większym silnikiem będą proporcjonalnie wyższe. Co o tym sądzicie?
blk89
Nowicjusz

28 Lip 2015, 14:22

O ładne E39 z 2.5 może być ciężko w tym budżecie, ale poszukać można. Warto zerknąć także na:
-Opla Omegę B (silnik min.2.5)
-Rovera 75
-Toyota Avensis (2.0 128KM)
-Honda Accord VI 1.8 lub 2.0
-Mazda 626 2.0
-Peugeot 406 2.0
-Citroen C5 2.0
-Mitsubishi Galant
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

28 Lip 2015, 18:26

A co powiesz na coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Lata swoje co prawda ma ale to samochód z epoki tych prawie niezniszczalnych. Wygląda na na prawdę zadbany egzemplarz.
Mimo lat do dziś wygodą i komfortem podróżowania przewyższa znaczą większość dużo nowszych samochodów.
Koszty utrzymania niższe niż w przypadku e39.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem elektrycznym 800KM na jednym ładowaniu
    Jeśli uważasz, że pokonanie samochodem elektrycznym trasy z Paryża na południe Francji na jednym ładowaniu jest niemożliwe, to będziesz musiał zmienić zdanie. Dzięki współpracy pomiędzy Nissanem a francuskimi kolejami ...

28 Lip 2015, 22:07

Nie da się zaprzeczyć, że to godny uwagi wóz, szczególnie że auta z lat 90 podobają mi się. Jednak ten 3-litrowy motor, to chyba zbyt dużo. Wysokość ubezpieczenia OC, spalania. No i wiek auta, wydaje mi się trochę dużo jak na auto do codziennej eksploatacji, jeżeli błędnie myślę to proszę mnie poprawcie. :)
blk89
Nowicjusz

28 Lip 2015, 23:04

blk89 napisał(a):Nie da się zaprzeczyć, że to godny uwagi wóz, szczególnie że auta z lat 90 podobają mi się. Jednak ten 3-litrowy motor, to chyba zbyt dużo. Wysokość ubezpieczenia OC, spalania. No i wiek auta, wydaje mi się trochę dużo jak na auto do codziennej eksploatacji, jeżeli błędnie myślę to proszę mnie poprawcie.

Nie da się ukryć, że OC nie będzie najtańsze. Zależy czy masz zniżki ale przy max zniżkach np. w MTU wychodzi jakies 700zł rocznie. Jak nie masz zniżek to warto brać OC na kogoś z rodziny kto te zniżki posiada.
Kumpel miał wiele lat taką e32 do trzaskania km na autostradach. Spalanie wbrew pozorom akceptowalne.
W mieście trzeba liczyć 15l LPG, na trasie przy prędkości 100-120km/h idzie zejść na 10-12l LPG. Przy obecnych cenach gazu myślę, że to wynik do zaakceptowania.
Silnik ten dysponuje fajnym momentem obrotowym stąd przy prędkości powiedzmy 100km/h będziesz miał na 5 biegu 2 tys. obrotów = niskie spalanie przy stałej prędkości.

Wiekiem samochodu nie masz się co przejmować, wręcz przeciwnie. Im starsze bmw tym solidniejsze bmw. Im starsze bmw tym więcej bmw w bmw.
Tak, że o ile samochód jest w przyzwoitym stanie to pojeździ o wiele dłużej niż nowsze wytwory motoryzacji.
Jeżeli nie boisz się starych samochodów to warto nawet z czystej ciekawości się takim przejechać by mieć rozeznanie.
Na prawdę wiekowe bmw potrafią zaskoczyć, szczególnie tym, że komfortem, wyciszeniem, układem kierowniczym czy zawieszeniem nie ustępują samochodom powiedzmy 20 lat nowszym.
Na dodatek utrzymanie tej wielkiej limuzyny jest na prawdę tanie.
Droższe w utrzymaniu będzie np. bmw e46.
Youngtimery są teraz w modzie nawet do użytku codziennego :D

E39 czy omega będą również bardzo dobrym rozwiązaniem jednak nad taką e32 też warto się zastanowić.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Lip 2015, 13:34

kirin88 napisał(a):Nie da się ukryć, że OC nie będzie najtańsze. Zależy czy masz zniżki ale przy max zniżkach np. w MTU wychodzi jakies 700zł rocznie. Jak nie masz zniżek to warto brać OC na kogoś z rodziny kto te zniżki posiada.

Może wyjść jeszcze więcej w zależności od tego, gdzie mieszka, ile zniżek/zwyżek, wiek, oczywiście pojemność o której już wspomnieliście itp.
Zdecydowanie dobry pomysł to dodanie współwłaściciela z wysokimi zniżkami jeśli jest taka możliwość.

@blk89 Jeśli chodzi o koszty OC to możesz to sprawdzić szybko na naszej porównywarce jaka opcja bardziej Ci się opłaci. Wykonaj jedną kalkulację na silnik 3-litrowy i siebie jako właściciel, później zmień dane na mniejszy silnik i sprawdź czy składka będzie dużo niższa. Jeśli masz kogo dodać na współwłaściciela to dodaj także jego dane do kalkulacji i tym sposobem szybko się przekonasz, która konfiguracja będzie najlepsza :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

30 Lip 2015, 19:38

A co sądzicie o
[link do oferty na Allegro wygasł]

słabo orientuję się w cenach, ale te wydają mi się zbyt tanie.
I jeszcze pytanie czy w podanym budżecie jest sens szukać jakiegoś bmw czy lepiej odpuścić żeby nie trafić na skarbonkę do której ciągle trzeba będzie dokładać?
blk89
Nowicjusz

30 Lip 2015, 20:22

Dobrze Ci się wydaje :/ Średnia cena to około 14-16 tys. i z własnego doświadczenia wiem, że prawdziwe okazje zdarzają się 1 na milion, a tak to po prostu auto "zbyt tanie" rozsypie się szybko, albo jeszcze szybciej.

Kiedyś osobiście kupiłem E36 za 9,3 tys. i to cena była zdecydowanie z tych górnych, jednak do auta przez kilka lat jazdy, oprócz oczywistych rzeczy eksploatacyjnych dołożyłem około 1 tys. na wymianę tłumika, jeża od klimatyzacji, tarcz i parę innych niewiele znaczących pierdół. Znajomi, którzy kupili w "normalnej" cenie dołożyli w naprawach tyle samo ile kosztowało auto, a inni sprzedali bo się nie opłacało robić ;)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

30 Lip 2015, 20:24

Pierwsza z lewej strony ma trzy różne odcienie lakieru.
Druga i trzecia tez jakieś odcieniowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

01 Sie 2015, 11:20

Znalazłem jeszcze kilka ogłoszeń i proszę o wasze opinie.
Na początek Honda Accord 2.0
i E39
I pytanie na co szczególnie zwracać uwagę w tych autach i ogólnie w ogłoszeniach, bo doświadczonym kupującym to ja nie jestem :oops:
blk89
Nowicjusz

01 Sie 2015, 13:23

kup sobie lepiej jakies fajne e32 z którego będziesz miał wiecej frajdy niż z jakiegoś truposza e39.
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Rok produkcji: 1994

06 Sie 2015, 13:09

A co sądzicie o tych ofertach??

i na co warto zwrócić uwagę przy oględzinach Hond, macie jakieś rady, wskazówki?
blk89
Nowicjusz