Jak chcesz kupić auto z już zamontowaną instalacją gazową to odradzam. Sam stoje przed podobnym dylematem bo szukam czegoś do jazdy w Polske, auta z LPG są totalnie wyeksploatowane, według mnie gorzej niż diesle. Oglądałem pare i powiedziałem sobie że jak już z LPG to montaż samemu i tylko sekwencyjna instalacja.
Piszesz na początku tematu że miesięcznie robisz 400km, czyli w założeniu rocznym wychodzi zaledwie niecałe 5000km. Przy takim pokonywanym przebiegu nie warto ani LPG ani Diesla tylko po prostu najlepiej zwykłą benzynke coś do 1.6-1.8. Zakładając że takie auto spali Ci ok 7l PB w cyklu mieszanym wychodzi ok 32zł na 100km. Auto tansze w eksploatacji (czyt. naprawy i usterki), i wogole tansze przy zakupie niz diesel. Jeśli ktoś robi mniej niz 15tys km rocznie wogole nie oplaca sie inwestycja w LPG. Chyba ze mowimy tu o silnikach powyzej 2.5l
Uwazam ze na Twoim miejscu nie ma co kombinować tylko poszukac dobrej i zadbanej benzynki za 10tys spokojnie znajdziesz cos dobrze utrzymanego tu w Polsce.