Auto do 10 tys. Sprowadzic a może kupić w Polsce ??

08 Sie 2009, 10:20

Witam

Chce zakupić auto do 10 tysięcy złotych. Jest to suma za zakup i zarejestrowanie a w przypadku sprowadzenia z za granicy również opłat recyklingowych i innych koniecznych do zarejestrowania w Polsce. Poprostu za 10 000zł chce mieć auto po wszystkich formalnościach.
I tu moje pytanie. Po przeczytaniu masy różnych opinii dochodzę do wniosku, że najlepszym wyborem bedzie pojazd z instalacją gazową. Przejeżdżam miesięcznie ok 400km. Chciałbym aby samochód miał tez zapas mocy żeby czasem można było troche poszaleć :wink: . Nie musi mieć 5 drzwi ale dobrze by było. Rozmyślam nad kilkoma samochodami.

Nissan almera I Chatchback 1.6
Nissan Primera II Hatchback 2.0 16V 140KM
Honda Civic V Sedan 1.6 16V Vtec 125KM
Mazda 323 V F 1.8 i 16V 114KM
BMW Seria 5 /E34/ Sedan 520 i 129KM
Mercedes Klasa C I Sedan /W202/ 1.8 122KM
Mercedes W124 Sedan 2.0 118KM
Volvo S40 I 1.8 16V 122KM
Volkswagen Passat B4 Sedan 2.0 16V 150KM
Opel Tigra I 1.6 16V 106KM
Peugeot 406 Sedan 1.8 i 16V 116KM
Opel Corsa B Hatchback 1.4 i 16V 90KM

Które byście polecili ?? Auto będzie garażowane pod chmurką więc trwałe blachy byłyby atutem.

Czy lepiej kupić auto w Polsce czy sprowadzić ??
Raz zostałem oszukany na kupnie samochodu więc jestem trochę zrażony do kupowania w Polsce. A wiadomo, tutaj prawie wszystkie samochody maja kręcone przebiegi.
PawelElektro
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

08 Sie 2009, 11:19

Volkswagen Passat B4 Sedan 2.0 16V 150KM dobry wybór tylko poszukaj w diesel
diesel jest w miarę ekonomiczny i ma zapas mocy, a co do gazu to nie polecę zbytnio kiedyś miałem klienta z VOLVO nie pamiętam modelu 160km i skarżył się na zanik mocy... Jeśli już potrzeba ci oszczędnego auta i w miarę mocnego to wybierz diesla to najrozsądniejsza opcja.

A co do sprowadzania aut zza granicy to w 90% się opłaca ponieważ zza granicą są o wiele lepsze drogi i te auta nie są tak wytłuczone i są w lepszym stanie ( niektóre) a w Polsce rzeczywiście masz rację co 3 sprzedający kręci licznik żeby tylko sprzedać swój złom ( nie dalej jak trzy miesiące temu znajomy kupił GOLFA IV 99r z przebiegiem 145tys km i później jak go dokładnie obejrzałem okazało się że miał lekko około 320tys km,) jeśli miał byś czas poświeć dwa dni i pojedz w weekend np sobotę na giełdę do Nemiec a naprawę wybierzesz coś rozsądnego i w miarę taniego dla siebie. Chyba że masz jakieś zaufane źródło które sprowadza auta zza granicy.

Ewentualnie jeszcze bierz pod uwagę VOLVO mam na ten przykład coś:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( poproś może kogoś z rodziny o małą pożyczkę i kup to VOLVO)

VW:

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] ( Naprawdę dobry stan)

PS, Daj znać na co się zdecydowałeś. Pozdrawiam Tomek
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

08 Sie 2009, 11:34

Co do diesli to myślałem o tym ale na forach internetowych jest sporo artykułów o tym, że części są drogie, że awaryjne i sam samochód z silnikiem diesla jest droższy. Nigdy nie miałem diesla i boję się o turbinę bo to podobno element narażony na usterki a kupując używane auto nigdy nie wiadomo jak jeździł poprzedni właściciel. Jestem studentem więc nakłady finansowe na auto są dosyć ograniczone :wink: Sporo pozytywnych opinii można przeczytać o japońskich samochodach i bardziej mnie to skłania do zakupu jakiegoś japończyka. Niestety nie mam nikogo znajomego, kto trudni się sprowadzaniem samochodów a chętnie poświęciłbym kilka dni na zbadanie rynku ;]
PawelElektro
Nowicjusz

08 Sie 2009, 13:57

PawelElektro napisał(a):Chce zakupić auto do 10 tysięcy złotych. Jest to suma za zakup i zarejestrowanie a w przypadku sprowadzenia z za granicy również opłat recyklingowych i innych koniecznych do zarejestrowania w Polsce. Poprostu za 10 000zł chce mieć auto po wszystkich formalnościach.

jeżeli chcesz sprowadzić to szału nie będzie odlicz sobie od tych 10 000 zł koszty przywiezienia tablice, ubezpieczenie, paliwo itp czyli ok. 1000zł
Wszystkie opłaty wyjdą około 1500zł
czyli zakup musiałby być za 7500zł czyli około 1820 Euro (dziś kupowałem Euro po 4,12)

Za 1820 oczywiście można coś kupić ale trzeba dużo jeździć i szukać.
chyba że masz coś nagranego.
andrewb25

08 Sie 2009, 15:05

A myślałeś może nad Fordem Pumą według mnie to fajne autko z dynamicznymi silnikami prawie wszystkie maja małe przebiegi większość jest od pierwszego właściciela serwisowana i bezwypadkowa np.

[link do oferty na Allegro wygasł]

Lub gdyby ci się puma nie spodobała to np. Alfę Romeo 146

[link do oferty na Allegro wygasł] -tą ci mogę szczerze polecić

Tak od siebie to ja postawiłbym na ta pierwszą alfę ( czerwoną ) widać że facet o nią dbał
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

08 Sie 2009, 15:27

vw napisał(a):A co do sprowadzania aut zza granicy to w 90% się opłaca ponieważ zza granicą są o wiele lepsze drogi i te auta nie są tak wytłuczone i są w lepszym stanie ( niektóre) a w Polsce rzeczywiście masz rację co 3 sprzedający kręci licznik żeby tylko sprzedać swój złom ( nie dalej jak trzy miesiące temu znajomy kupił GOLFA IV 99r z przebiegiem 145tys km i później jak go dokładnie obejrzałem okazało się że miał lekko około 320tys km,) jeśli miał byś czas poświeć dwa dni i pojedz w weekend np sobotę na giełdę do Nemiec a naprawę wybierzesz coś rozsądnego i w miarę taniego dla siebie. Chyba że masz jakieś zaufane źródło które sprowadza auta zza granicy.

ja juz sprowadzilem troche aut z Niemiec i ledwo po przywiezieniu waliło zawieszenie
tam tez kreca liczniki
poza tym jak sie nie znam tamtego rynku to lepiej tam nie jechac, na giełdach to tam sa tylko turcy i ruscy
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najlepsza taksówka na świecie? Hybryda!
    Był czas, gdy w Polsce, Niemczech i wielu innych krajach Europy na ulicach dominowały taksówki z silnikami Diesla, a jednym z najczęściej wybieranych samochodów był Mercedes W124. Dziś taksówkarze na ...
    Hyundai Mistra - prototyp przeznaczony na rynek chiński
    Model koncepcyjny Mistra, najnowsza propozycja marki przygotowana specjalnie z myślą o chińskim rynku, debiutuje w Szanghaju podczas Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej (2013 Shanghai International Automobile Industry ...

08 Sie 2009, 18:29

Kolego to jak się kupuje auto jedziesz po to żeby kupić to się dokonuje szczegółowych oględzin.
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

08 Sie 2009, 18:48

Sprawdzałem na [link do AutoScout24 wygasł] i w cenie do 1800E można jak najbardziej coś kupić. Nie wiem tylko jak jest z miarodajnością stanu faktycznego do zdjęć samochodów. Forda raczej nie chce. Chodzi mi o popularny samochód do którego w razie potrzeby znajde bez problemu części nawet na giełdach a ten samochód jest dosyć mało znany. Prosiłbym o oceny który samochód w ten cenie byłby najlepszym wyborem. Osobiście najbardziej skłaniam się ku jednemu z czterech pierwszych modeli. Co do BMW to myślałem o tym ale są to samochody o dużych mocach i z reguły dość mocno wyeksploatowane a znaleźć model w dobrym stanie w dobrym wieku to chyba ciężka sprawa :neutral:
PawelElektro
Nowicjusz

08 Sie 2009, 19:09

W przypadku alfy z częściami nie powinno być problemu
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Sie 2009, 19:16

Z tym, że do alfy cały czas trzeba coś dokupywać bo się psuje.
PawelElektro
Nowicjusz

08 Sie 2009, 19:19

To że się psuje to jest tylko stereotyp jak dbasz to silnik chodzi bez problem
Właściciel czerwonej alfy teraz dalej kupił alfę tylko że 166
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Sie 2009, 19:22

Nie chce alfy i tyle. Prosze o opinie na temat samochodów które są na liście.
PawelElektro
Nowicjusz

08 Sie 2009, 19:39

wszystkie wymienione przez ciebie auta sa dobre ale najważniejsze aby znaleść taki w dobrym stanie nie bity a to już nie lada sztuka poszukaj tego co ci najbardziej odpowiada, mi najbardziej odpowiada mazda 323f ładne dynamiczne niezawodne auto z dobrym wyposazeniem
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

08 Sie 2009, 19:53

PawelElektro napisał(a):Sprawdzałem na [link do AutoScout24 wygasł] i w cenie do 1800E można jak najbardziej coś kupić. Nie wiem tylko jak jest z miarodajnością stanu faktycznego do zdjęć samochodów.

tu jest różnie, ale w 90% na miejscu się rozczarujesz taka jest niestety prawda,
mowa o autach do 2000 euro
jak chcesz koniecznie z autoscout to wybierz sobie z 5 aut w miarę blisko siebie bo i tak raczej trzeba szukać na miejscu, z lokalnych gazet, itp.
można też na giełdę jechać np. dosyć duża jest w Essen ale czy znajdziesz coś ciekawego to nie wiem w sumie jest dosyć sporo aut ale dużo turków, ruskich , możesz jechać na Teilestrasse do Berlina i masz praktycznie to samo.
A co do aut to w tej kasie to powinieneś bez problemu znaleźć civica V, a nawet myślę że okolo tych pieniędzy to i VI można wychaczyć jak będziesz mial fuxa
andrewb25

08 Sie 2009, 20:09

PawelElektro napisał(a):Witam

Chce zakupić auto do 10 tysięcy złotych. Jest to suma za zakup i zarejestrowanie a w przypadku sprowadzenia z za granicy również opłat recyklingowych i innych koniecznych do zarejestrowania w Polsce. Poprostu za 10 000zł chce mieć auto po wszystkich formalnościach.
I tu moje pytanie. Po przeczytaniu masy różnych opinii dochodzę do wniosku, że najlepszym wyborem bedzie pojazd z instalacją gazową. Przejeżdżam miesięcznie ok 400km. Chciałbym aby samochód miał tez zapas mocy żeby czasem można było troche poszaleć :wink: . Nie musi mieć 5 drzwi ale dobrze by było. Rozmyślam nad kilkoma samochodami.

Nissan almera I Chatchback 1.6
Nissan Primera II Hatchback 2.0 16V 140KM
Honda Civic V Sedan 1.6 16V Vtec 125KM
Mazda 323 V F 1.8 i 16V 114KM
BMW Seria 5 /E34/ Sedan 520 i 129KM
Mercedes Klasa C I Sedan /W202/ 1.8 122KM
Mercedes W124 Sedan 2.0 118KM
Volvo S40 I 1.8 16V 122KM
Volkswagen Passat B4 Sedan 2.0 16V 150KM
Opel Tigra I 1.6 16V 106KM
Peugeot 406 Sedan 1.8 i 16V 116KM
Opel Corsa B Hatchback 1.4 i 16V 90KM

Które byście polecili ?? Auto będzie garażowane pod chmurką więc trwałe blachy byłyby atutem.

Czy lepiej kupić auto w Polsce czy sprowadzić ??
Raz zostałem oszukany na kupnie samochodu więc jestem trochę zrażony do kupowania w Polsce. A wiadomo, tutaj prawie wszystkie samochody maja kręcone przebiegi.

BEZ PANIKI -TURBINA ŻYJE BARDZO DŁUGO ALE W TDI -A JEŚLI CHODZI O BENZIN TO SAAB 9000 ,HONDA
WIELU LUDZI BYWA CZĘSTO W DE NAWET Z TWOJEJ OKOLICY I TAK JAK JA MAJĄ SPRAWDZONE KOMISY -I WYSTARCZY 1-2 DNI -JA ZAWSZE JEŻDZE NA GOTOWCA
PS .MOŻESZ SOBIE ZAMÓWIĆ AUTKO I SKIMŚ POJECHAĆ -BO SAM TO SIĘ ZAMIESZASZ NA POCZĄTEK I SKOŃCZY SIĘ NA ZWIEDZANIU AUTOHANDLI -
ALBO DOCZEP SIĘ DO KOGOŚ KTO NA DNIACH POMYKA DO NIEMIEC
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg