Auto do 10 tys. złotych

25 Gru 2017, 23:06

Witam,

Jestem tutaj nowy, a przybyłem na forum aby otrzymać informacje od osób nieco bardziej obeznanych w temacie samochodowym :)
Nie ukrywam, że kompletnie się na tym nie znam i dlatego zawędrowałem tutaj.

Ale może do konkretów...
Zastanawiam się nad kupnem swojego pierwszego auta. Jako że się na autach mało znam to głównie patrzę na ich wygląd bo to jestem w stanie ocenić :D Prosiłbym o radę/polecenie czegoś fajnie wyglądającego ale przede wszystkim taniego w utrzymaniu, no wiecie.. nie za drogie części itp. Górna granica jaką sobie postawiłem to 10 tys. bo wiem, że za mniej ciężko coś znaleźć jednak gdyby się udało byłoby miło :D Jeżeli chodzi o wygląd to zastanawiałem się nad seatem leosiem i Audi A3 ale nie wiem jak z awaryjnością częściami itp.
Mielibyście jakieś wskazówki? Może coś polecacie?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, radę oraz krytykę :)
Unknown
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Gru 2017, 00:20

Seat Leon i A3 to technicznie to samo, Leon 1 i A3 8L to płyta Golfa IV
Ja bym szukał jakiś kompaktów po prostu
czy 10 tys to cena zakupu czy zakup + pakiet START?

Audi a3 / Golf IV 1,8 lub 2,0
Opel Astra G lub H (g znajdziesz w lepszym stanie w tej kasie)
Ford Focus mk1 lub mk2
Honda Civic VII

Leon stoi drożej, w tej kasie może jakieś biedne 1,6 chociaż przy 10 tys nie warto.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

26 Gru 2017, 11:56

Dzięki za odpowiedź :)

Jeżeli chodzi o pakiet start to mógłbym trochę dorzucić tylko powiedz mi.. Jaka mniej więcej mogłaby być to kwota? Wiem, że to zależy od auta jego stanu itp. ale tak orientacyjnie 1-2tys? więcej?

Zaintrygowałeś mnie tym focusem mk2 :D Przyznam, że jak tak przeglądałem różne aukcje to jakoś mi się nie nawinął.

Powiedz mi jeszcze, o ile się orientujesz oczywiście.. Jak Audi a3 stoi z naprawami, częściami itp. ? Bo gdzieś kiedyś słyszałem, że np. w porównaniu z takim leosiem wychodzi drożej, to prawda?
I jeśli nie to co byś bardziej polecał? To audi czy focusa mk2? :)
Unknown
Nowicjusz

26 Gru 2017, 17:06

Fajną opcją będzie też Chevrolet Lacetti.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Gru 2017, 17:38

Dzięki za odpowiedź :)

Również mi się podoba tylko orientujesz się może jak wypada pod względem kosztów utrzymania/napraw w porównaniu do powyższych? :D
Unknown
Nowicjusz