Auto do 10 tysięcy

10 Mar 2010, 13:51

Witam, w najbliższym czasie mam zamiar zmienić swojego wysłużonego mitsubishi na coś innego. Do wydania mam 10 tysięcy. Wstępnie myślałem nad oplem astrą 2. Czy za te pieniądze da rade znaleźć astrę w dobrym stanie. Chętnie wysłucham innych propozycji.
Moje wymagania co do auta:
- silnik 1.4 do 1.6 l
- nadwozie 2/3 drzwiowe
- z wyposażenia wystarczy mi że będzie mieć wspomaganie i abs
Auto będzie głównie używane na krótkich trasach około 2 km, 1-2 razy w miesiącu na jakiś wypad na większe zakupy i ewentualnie parę razy w roku na wypad w góry.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

10 Mar 2010, 15:27

znajdziesz taką Astrę II za 10 tys. zł. Trafi się nawet z LPG. Aczkolwiek ja ze swojej strony dorzuciłbym jeszcze przynajmniej ze 2 tys. zł.

Astra ma twarde zawieszenie, stosunkowo mało w niej komfortu, ale ma niezłe prowadzenie na drodze (pytanie jak to się ma do Twojego Mitsubishi? :mrgreen: ). Lepszy silnik 1.6. Więcej mocy, a spalanie takie samo jak w 1.4.

Istnieje jeszcze silnik 1.6 8v, bodajże 75 KM. Opinie są różne, wg. mnie to trochę mało jak na takie spore auto, ale inni twierdza, że starcza. Na pewno najlepszy silnik do zagazowania.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2010, 16:18

Dzięki za wypowiedź. Jeżeli chodzi o LPG to wolałbym jednak auto bez niego. Przy mojej jeździe swojego mitsubishi tankuje raz na 2-3 miesiące. Co do astry to myślałem nad silnikiem 1.6 16 v. Ile mniej więcej spala on paliwa i czy naprawdę ma on takie problemy z olejem? Bo czytałem że ten silnik spala przy okazji dość dużo oleju.
Co do komfortu to nie oczekuje cudów, ale wolałbym żeby było chociaż nieco lepiej jak u mnie. Co do prowadzenia na drodze to wątpię żeby astra okazała się o wiele lepsza niż moje obecne auto mimo iż ma 19 lat, choć mogę się mylić :wink:
Miałem na oku bardzo ładną astrę sportivo, ale niestety ktoś mi ją sprzątnął, ale w piątek ta sama osoba ma mieć kolejną astrę 3d. Zobaczę może też będzie warta kupna.

Brat był oglądać w komisie vectre 1.6 16 v z 1999 roku. Lakier w idealnym stanie wnętrze też. Silnik czysty, bez wycieków równo chodzi. Do wymiany tylko hamulce przód i przycisk od ustawienia lusterek. Cena to 12500 po wszystkich opłatach. Auto sprowadzone z Niemiec. Przebieg 167 tyś. udokumentowany. Jest możliwość pojechania na gruntowny przegląd. Warto byłoby kupić taką vectre. Czy spalanie będzie o wiele większe niż w astrze z tym samym silnikiem?
zenek1988
Początkujący

10 Mar 2010, 17:38

Moim zdaniem spokojnie możesz zainteresować sie ta Vectra,mówisz że przebieg ma 167tkm - udokumentowany,tak tylko w dzisiejszych czasach bez problemu można podrobić ksiazke serwisową i przebieg auta jest napewno sporo większy niz ten co teraz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Mar 2010, 18:20

Wiem że przebieg może być kręcony. Niestety takie mamy czasy że większość aut ma cofane liczniki przy sprzedaży. Dlatego bardziej niż na stan licznika patrzę na stan samego auta.
Byłbym wdzięczny jakby ktoś napisał coś o silniku 1.6 16v. Czy to prawda że spala on sporo oleju i jakie mniej więcej byłoby jego spalanie paliwa w astrze i vectrze.
zenek1988
Początkujący

10 Mar 2010, 19:17

Vectra B 1.6.

minimalne średnie spalanie ok.7.9l/100km.
maksymalne średnie spalanie ok.10.4l/100km.
spalanie w długiej trasie ok.6.7l/100km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel powraca do sportu samochodowego
    Marka Opel powraca do sportu samochodowego, w tym także – z nowym modelem Opel ADAM – do rajdów samochodowych w ramach międzynarodowego programu oraz na tor z nową Astrą OPC w programie ograniczonym do ...

10 Mar 2010, 19:18

Ecotec pali olej. 1,6 w VB to jakieś nieporozumienie... Do takiej budy 1,8 to minimum a przydałoby się 2,0. Spalanie będzie podobne a osiągi bez porównania lepsze.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

10 Mar 2010, 19:45

barol91 napisał(a):Vectra B 1.6.

minimalne średnie spalanie ok.7.9l/100km.
maksymalne średnie spalanie ok.10.4l/100km.
spalanie w długiej trasie ok.6.7l/100km.

Czyli nie jest źle. Nastawiałem się na spalanie w okolicy 11-12 l/100 km.

Kubuch napisał(a):Ecotec pali olej. 1,6 w VB to jakieś nieporozumienie... Do takiej budy 1,8 to minimum a przydałoby się 2,0. Spalanie będzie podobne a osiągi bez porównania lepsze.

Czyli jednak to prawda z tym spalaniem oleju.
Co do tego że 1.6 w vectrze to za mało to sam się domyśliłem, ale na jazdę głównie po mieście chyba wystarczy. Nie potrzebuje jakiegoś demona prędkości.
zenek1988
Początkujący

10 Mar 2010, 20:22

11-12l/100km to spali Ci Vectra z silnikiem 1.8.
Barol
Awatar użytkownika

11 Mar 2010, 13:02

Mam do czynienia z Astrą II 1.4 16v (90 KM). Silnik 1.6 ma 101 KM i wierz mi, niby niewiele więcej, ale da się odczuć.

Spalanie w mieście 7-8 litrów, w trasie przy spokojnej jeździe 5,5-6 litrów. A przy jeździe "na wariata" do 9 litrów. Wartości dla silnika 1.6 są może o pół litra wyższe.
Dla Vectry będą jednak już sporo większe, bo gablota sporo cięższa.

Moim zdaniem do większych samochodów trzeba brać większe silniki, bo te mniejsze będą non stop przeciążane i spalą nawet więcej, niż te większe i mocniejsze.

Permanentnie obserwuję to w Fiatach w których chętnie jeździ się małymi silnikami, a okazują się nie być takie dużo oszczędniejsze.
Ale Twój wybór.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Mar 2010, 13:43

Dzięki za porady. Dzisiaj jadę pojeździć po komisach. Może znajdzie się coś w miarę taniego w dobrym stanie. W moim przypadku liczę na bardzo wysokie spalanie bo mam do pracy 1.5 km.
zenek1988
Początkujący

11 Mar 2010, 19:18

zenek1988 napisał(a): bo mam do pracy 1.5 km.

To rowerkiem dojezdzac !
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

12 Mar 2010, 11:00

Szczególnie w zimę rowerkiem :mrgreen:
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

12 Mar 2010, 11:32

Kierunkowskaz napisał(a):Szczególnie w zimę rowerkiem :mrgreen:

1.5 km to 10 minut wolnym tempem. Polakom jeszcze wiele brakuje pod względem mentalnościowym do mieszkańców zachodniej Europy. Auto powinno byc uzywane w ostatecznosci, mieszkam w Poznaniu, na codzien koszystam z komunikacji miejskiej, jedynie gdy jazde po za Poznan to wsiadam a auto. Przepraszam za OT ale jesli ktos kupuje auto aby dojezdzac do pracy 1,5 km to powinien sie zastanowic nad tym 2 razy.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

12 Mar 2010, 13:19

Przy takich krótkich odcinkach z miejsca radzę wymienić akumulator i pilnować go, bo może się okazać (nawet latem), że jednak trzeba będzie iść na piechotę do pracy. Na tak krótkim odcinku akumulator nie zdąży się ładować. Do tego dojdzie zwiększone zużycie paliwa i zobaczysz, że samochód w benzynie zamiast w mieście palić 8 litrów, średnio spali 12.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika