Auto do 10000zł

23 Lut 2015, 20:25

Witam
Szukam auta w przedziale 6000-10000zł (im mniej tym lepiej )
Województwo mazowieckie ale najlepiej jakby było max 60km od miasta Pułtusk.
Rocznie będę robić około 10000 km. 70% trasa, 30% miasto. Dojazdy do szkoły, na próby itp.
Auto ma być oczywiście niezawodne, tanie w naprawach i najlepiej w gazie albo z możliwością założenia. Nadwozie może być każde. Rocznik> '98. Maksymalna pojemność to 1800cm3. Nie musi mieć jakoś dużo mocy ale żeby nie zbierało się gorzej niż polo które użytkuje. Jeżdżę głównie sam albo z jednym pasażerem.
Na wyposażeniu mi za bardzo nie zależy ale fajnie jakby były el. szyby.
Poniżej parę ogłoszeń do oceny
[link do oferty na Olx wygasł]

Mógłby ktoś mi poradzić czy ceny powyższych samochodów są odpowiednie? Proszę również o ocenę silników w tych autach i poradę jakie powinny być.
Ostatnio edytowany przez Bearl, 24 Lut 2015, 21:34, edytowano w sumie 1 raz
Bearl
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: polo classic III
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

24 Lut 2015, 16:37

Pomoże ktoś? :(
Bearl
Nowicjusz

24 Lut 2015, 19:47

Na pewno pomoże ale...musisz trochę zawęzić rozrzut cenowy :) . Inaczej musielibyśmy z twojego tematu zrobić pracę magisterską.
Poza tym fajnie byłoby ,jakbyś opisał jeszcze więcej o tym czego oczkujesz od auta. Czy wyposażenia ,czy wolisz może nie wyróżniać się z tłumu i tanio naprawiać. Napisz coś o minimalnym roczniku auta o pojemności itp.
Sam rozumiesz ,że jest różnica między Avesisem a Lanosem,a oba te auta wrzuciłeś do jednego worka... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

24 Lut 2015, 21:39

Ok zmieniłem :) myślę że teraz sytuacja jest jaśniejsza
Bearl
Nowicjusz

25 Lut 2015, 11:39

Na pewno odpadają auta ,które źle znoszą gaz czyli większość Fordów i Toyot (ostatnia gazowalna to Corolla VIII).
Ja bym za ok 6 k szukał Laguny z 2,0 a nie ze słabym 1,8-90KM (opłaty OC te same).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jakby Laguna miała być z 1,8 -120 KM,to raczej II-ka taka jak poniżej i tutaj należy unikać roczników 2001 i 2002 (dużo niedoróbek)
[link do oferty na Allegro wygasł]

A jak bym celował w wyższe kwoty,to Astra II z silnikiem 1,6-MPI-84KM (nie 1,6-75KM ani nie 1,6-101KM).

Kolejnym wyborem byłby Citroen Xsara,który ma świetnie zabezpieczoną karoserię przed korozją i można sobie fajnie i efektownie przygotować takiego VTS-sa 3d na ładnych aluskach.
Coś takiego np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo w cywilnej wersji np:

Opcji jest wiele ,zoboczymy kto podpowie coś innego. :)
artur73
Awatar użytkownika

25 Lut 2015, 15:32

Czyli mam rozumieć że te francuskie auta są niezawodne i nie są gorsze od np takiej astry g? Różne opinie słyszałem o francuzach a szczególnie o lagunie II.
Bearl
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Parkowanie równoległe w pięciu krokach
    Wielu kierowców jak ognia unika jednak parkowania równoległego, nawet jeśli w najbliższej okolicy właśnie takie miejsca są dostępne. Jak pokonać swoje obawy i dobrze wykonać ten manewr? Wiele osób uważa ...

25 Lut 2015, 17:35

Bearl napisał(a):Czyli mam rozumieć że te francuskie auta są niezawodne i nie są gorsze od np takiej astry g? Różne opinie słyszałem o francuzach a szczególnie o lagunie II.

Laguna II to akurat nic nie warty grat. Laguna I okey II fl też ale II przed fl królowa lawet. Francuzy typu xsara c5 są okey.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

25 Lut 2015, 21:06

Krzychu napisał(a): przed fl królowa lawet.

Słuchaj Krzychu,a kiedy ostatnio widziałeś Lagunę II na lawecie (nie po kolizji)..? :roll: Kiedy wogóle widziałeś taką na lawecie..? Bo ja sobie nie przypominam ,a mieszkam nie na Kamczatce tylko w jednym z większych polskich miast.
Owszem, na początku w 2001 i 2002 ten "prototyp" wypuszczony na rynek poniósł klęskę ale w 2003 już zaczęto poprawiać to auto znając jego niedomagania. Auto wcale nie jest takie złe. :) Na szczęście dzięki ludziom utrwalającym "legendy" można sobie kupić fajny i sprawny francuski samochód za relatywnie małą kasę..! A to że psuje się karta hands free,to wina użytkowników co to noszą ją na d... w tylnej kieszeni dżinsów i w niej siadają.To samo z słynnymi czujnikami ciśnienia w kołach...Stale się zasyfiają ze względu na swoje położenie i stąd wyświetlanie awarii na konsoli. Tylko,że ich wyłączenie zupełnie w ASO kosztuje 70 zł...
Za to na drugim biegunie jest grupa VW,której Passaty czy Golfy pewnie nie wiedzą co to mechanik... Ciekaw jestem ile jeszcze lat ,ludzie będą tak to postrzegać ..? Ile generacji modeli można "jechać" na opinii niezniszczalności Golfa II ? Praktyka pokazuje,że auta japońskie,francuski a ostatnio koreańskie zaczynają wyprzedzać jakością w/w niezniszczalne marki. jakość nowszych aut VW ,jest mocno średnia. A jak zobaczę np jak się miewa środek auta w Octavii lub Astry II z przebiegiem 250 tys.w porównaniu do Citroena Xsara z tym samym przebiegiem,to naga prawda jest na wierzchu !
Wracając do Laguny ...Pamiętam,że jak nie było na rynku Laguny II,to to samo co dzisiaj opowiadają o "dwójce" ,mówiło się powszechnie o "jedynce"..! :yes: A dziś po latach nagle okazało się,że ta przeklęta Laguna I jest polecanym autem używanym. Nie Passat ale Laguna !!! Prawda jest tak,że auto samo się obroniło wraz z Peugeotem 406.
Teraz czy bać się francuskich aut..? Ja to bym się bał zajechanego niemca tak samo jak zajechanego francuza czy japończyka. Pochodzenie jest sprawą drugoplanową. Liczy się stan techniczny oglądanego auta na dziś. Znaczek na masce to drugorzędny gadżet... :)
artur73
Awatar użytkownika

25 Lut 2015, 21:09

artur73 napisał(a):Słuchaj Krzychu,a kiedy ostatnio widziałeś Lagunę II na lawecie (nie po kolizji)..?
Owszem, na początku w 2001 i 2002 ten "prototyp" wypuszczony na rynek poniósł klęskę ale w 2003 już zaczęto poprawiać to auto znając jego niedomagania. Auto wcale nie jest takie złe.

No ja tam mieszkam w małym mieście więc lawety to rzadko się widzi choć raz mięliśmy nieprzyjemność korzystać z ich usług w Polo jak siadła pompa a lagun widziałem swego czasu całkiem sporo więc dlatego też mówię, że te po fl są okey ale przed fl nie ryzykowałbym bo mają sporo problemów (jak to pojazdy z początków produkcji).
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

25 Lut 2015, 22:31

Krzychu napisał(a): dlatego też mówię, że te po fl są okey ale przed fl nie ryzykowałbym bo mają sporo problemów (jak to pojazdy z początków produkcji).

Krzychu, nie obraź się, ale po mojemu to w d... byłeś i to co tam było widziałeś. Jakie problemy? Wymień ich kilkanaście, skoro jest ich sporo. I nie korzystaj przy tym z autocentrum, bo najwyraźniej na tym bazujesz. Miałeś Lagunę II? Siedziałeś w niej? Naprawiałeś ją? Rwałeś sobie włosy z głowy przez to auto? Czy tylko słyszałeś, jak ktoś gdzieś kiedyś powiedział i ktoś gdzieś tam napisał?
Powtarzasz te same utarte frazesy, ale obawiam się, że w rzeczywistości do czynienia z tym autem nie miałeś.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

25 Lut 2015, 23:31

Ode mnie Mondeo Mk2
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Mar 2015, 19:10

Bearl
Nowicjusz

04 Mar 2015, 09:01

U mnie 3 pierwsze linki się nie ładuja...
Corolla coś nie tego z tyłem. Z reszta ma nowy tylny zderzak (porównaj jego kolor z przednim).
Xsara ładna z małym przebiegiem tylko trochę ten silnik jak dla mnie za słaby. :)
Ostatnia Xsara jak najbardziej do oglądnięcia i rozważenia.
artur73
Awatar użytkownika

04 Mar 2015, 09:05

To ja ocenię 3 pierwsze.
1. Jedź, oglądaj. Wygląda bardzo ładnie, ma flagi na rejestracji. Szkoda że nie ma zdjęć drugiej strony auta ale nie ma się do czego doczepić.
2. Wypicowana na handel, nie wiem jakie to 1.6 ale chyba 16v więc odpuść. Żre olej.
3.Tania, od handlarza, wypicowana na handel, zdjęcia robione tak żeby nic nie zobaczyć a chyba błotniki w innym odcieniu.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Mar 2015, 09:58

Byłem wczoraj oglądać toyotę. Miała wymieniane progi i to tak trochę kiepsko bo nadspawane na stare. Był wymieniony ten element nad lewym przednim kołem(na jakiś nieoryginalny) bo ktoś obtarł mocno. Ogólnie ryski mniejsze większe. Przebieg 290tyś i raczej taki jest. Warta według was 7 tyś?
Bearl
Nowicjusz