Auto do 10500/11000zł

16 Sty 2014, 19:55

Witam.
Mam już mały mętlik w głowie gdyż od jakiegoś czasu szukam dla siebie jakiegoś pierwszego autka.
Sumę jaką mam przeznaczoną na ten cel to ok 10500zł. Wiele już się naczytałem o różnych autach m.in o reno megane, alfa 147, peugeot 307, citroen c3, skoda fabia itp i do żadnego nie jestem nadal przekonany, każde ma jakieś minusy...
Na co dzień jeżdżę fiatem bravą 1.4v i jest to auto dość słabe jak dla mnie i strasznie paliwożerne...
Moje wymagania:
*niezbyt duże
*dosyć ekonomiczne, ale żeby też miało dosyć mocy (minimum jakieś 90km, zależy od masy auta)
*kombi odpadają
*4/5 drzwi
*obojętne czy ropa czy diesel
*rocznik minimum 2002
*pojemność do 1800cm
*przebieg nie duży, ale żeby był też w miarę realny
Autem będę robił jakieś 200km średno na tydzień.
Liczę na waszą pomoc.
luki041
Nowicjusz

Auto: focus II lift/bravo

16 Sty 2014, 22:51

diesel na takie przebiegi jestes pewny?? :)
moze juz lepiej lpg?:)
czemu do 1800ccm? bo opłaty?:)
mam 307 2.0 hdi kupilem za 8,5 tyś( tanio bo po znajomosci lekko) ale za 10k kupisz :)
110koni, spalanie w mieszanym 6,3 wiec super :) polecam :)
Fabia jest okej tylko nie wiem jak z silnikami bo pewnie 1.4 tylko :P
a alfe i renualta bym odpuscil :P
Podtlenek LPG is My Lover <3 :D
piotrekp132
Początkujący

Miejscowość: Dallas
Prawo jazdy: 08 03 2013
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Bmw e39
Silnik: 523i (197km :D )
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

16 Sty 2014, 22:53

U dziadka sporo jeździłem Fabią I z silnikiem 1.9TDi 101KM
Auto jest naprawde oszczędnę przy 150km/h na autostradzie Spalanie na komputerze 4.8l z klimą.
Przy 90km/h spalanie rzędu 3.8l. Oczywiście trzeba dodać margines błędu komputera ale myśle że i tak większy niz te 0.7l on nie jest. Części też nie są drogie, zawieszenie trwałe z tego co widzę. Jedyną rzeczą która się popsuła w ciągu ostatnich 3 lat to wiatrak nawiewu (oczywiście o standardowych wymianach eksploatacyjnych pisał nie będę).
Do 10500zł jest możliwe coś znaleźć, ale może być cięzko zwlaszcza powyzej 2002 rocznika. N.t. pozostałych się nie wypowiadam bo nie mam doświadczenia.
hantom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2012
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nie mam

16 Sty 2014, 23:10

A swistak siedzi i zawija....
Niech dziadek sobie zmierzy realne spalanie to mu sie odechce patrzyc na te wskazania - przy 150km/h predzej wezmie 8.4 niz 4.8, przy 6 biegach nawet by wiecej spalil. No chyba ze z gorki akurat jechal to i 2 mogl spalic :P

200km tygodniowo daje 10k rocznie - bardzo malo jak na diesla, koszty serwisowe moga Ci pochlonac cale oszczednosci na paliwie. Ale teraz widze ze napisales ze obojetnie czy "ropa czy diesel", wiec zakladam ze mialo byc benzyna :) - a wiec benzyna to dobry wybor w tym wypadku.

Pewnie autko miejskie wystarczy - polo/punto/fiesta/corsa?
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

16 Sty 2014, 23:30

mam do sprzedania VW polo z 2002 r 6n2 , ale 3 drzwi
1,4 Tdi za 4500,-
LucaO
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 1988
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW
Silnik: 1.4 Tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

17 Sty 2014, 00:00

Ojj faktycznie pomyliłem się i oczywiście zamiast ropy miałem napisać benzyna :)
Odpowiadając na pytanie dlaczego do 1.8 to tak chodzi o koszta... niestety, ale nie mam jeszcze żadnych zniżek itp :/ ok rozumiem czyli bardziej celować w benzyne? :)
Co do aut które wymienił Yankee- autka nawet fajne, szczególnie fiesta, ale trochę małe jak dla mnie :\ jestem dosyć wysoki, a głównie będzie tym autkiem dojeżdżało codzienniedo szkoły 5 dorosłych, zbudowanych facetów to troche fajnie by to wyglądało :D
Myślałem nad mondeo 1,8, ale tu znowu spalanie pewnie spore.. :\
luki041
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia luksusowego modelu Reinastella od Renault
    Sprzedawana od 1929 do 1934 roku Reinastella jest pierwszym modelem z serii "stella". Model ten nazywany był królową luksusu i prestiżu, ale zabłysnął również innowacjami. Niestety ze względu na światowy kryzys ...

17 Sty 2014, 00:12

A swistak siedzi i zawija....
Niech dziadek sobie zmierzy realne spalanie to mu sie odechce patrzyc na te wskazania - przy 150km/h predzej wezmie 8.4 niz 4.8, przy 6 biegach nawet by wiecej spalil. No chyba ze z gorki akurat jechal to i 2 mogl spalic :P

@Yankee jeździłeś że się wypowiadasz? Na baku, który ma pojemność 45 litrów robi się około 920KM (oczywiście bak nie był do 0 opróżniany tylko na rezerwie był tankowany), co prawda tam na wsi to praktycznie jazda wygląda jak w trasie cały czas. 8.5 litra paliła Ona przy 185km/h na autostradzie, ale wtedy już ledwo ciągneło.

Raporty spalania żeby to co pisze miało jakieś inne potwierdzenie... [link do autocentrum.pl wygasł]
hantom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2012
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nie mam

17 Sty 2014, 00:30

Co do fabii to biorę ją właśnie dlatego pod uwagę bo dużo naczytałem się o tym, ze właśnie mało palą, gdyby nie to pewnie by się nią nie zainteresował bo zawsze kojarzyło mi się to autko jako samochód dla starszego pana :) to są tylko moje odczucia, może mylne ;)
luki041
Nowicjusz

17 Sty 2014, 03:06

Hantom, pewnie ze jezdzilem 1,9 tdi i to niejednokrotnie wiec mam pojecie ile ten silnik pali. Pali malo, w to ze srednie spalanie jest ponizej 5 litrow, szczegolnie jak jezdzi dziadek, to jak najbardziej wierze, ale chyba srednia predkosc dziadka jest jednak ponizej 150 podczas oprozniania baku :)

Spalanie chwilowe pokazywane przez komputer trzeba brac z duuuzym przyblizeniem, i tyle. Przejedz sie z wawy do swiecka i sprobuj wrocic do wawy trzymajac 150km/h, ciekawe czy miniesz poznan. Ok koniec dyskusji bo jest bezcelowa.

Do autora - odpuscilbym sobie fabie bo na druga generacje Cie nie stac, a pierwsza to totalna bieda. Jak chcesz cos malego z vaga to o niebo lepiej bedzie szukac ibizy IIIgen i polo 4gen (2002-03) - to duzo nowsze konstrukcje.
Mondeo to juz duze auto wiec i spali sporo. Duzo lepiej bedzie szukac Focusa, ale tu tez silniki lubia lyknac.
Z kompaktow polecilbym Astre II (ale nie nastawiaj sie tak na te 2002, bo a nuz cos z 2000 czy 2001 spotkasz w swietnym stanie, a nowszego akurat w danej chwili nic nie bedzie ciekawego), bez problemu znajdziesz auto z lpg, choc to troche podwyzszone ryzyko, ale astry maja silniki stworzone do gazu. Ewentualnie standardowo Golf 4 - nudny, pelno tego, ale czesci tanie i odsprzedasz bez problemu z mala strata.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

17 Sty 2014, 09:31

A ja polece po francusku :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lub jak ktoś wcześniej wspomniał Ibiza III czy Golf IV.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Sty 2014, 10:37

Polo z 2002 roku za 4500? :shock: Śmiech na sali..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2014, 22:10

Dziękuje za dotychczasowe porady :) i sorka, że dopiero teraz odpisuje, ale niestety wcześniej nie mogłem.
Niestety z bólem serca muszę też zmniejszyć kwotę jaką mogę wydać na auto z nagłych nieplanowanych i niemiłych powodów :\
Szukam teraz auta w granicach 8500zł.
Szczerze powiedziawszy myślę głównie o dwóch autkach, a mianowicie renault clio 2 z silnikiem 1.4 lub 1.6 w benzynie lub ford fiesta mk6 z silniczkiem 1.4 który mi się bardziej podoba z wyglądu ;)
Yariska odpada ze względu na to, że trudno znaleźć dobrej w tej cenie i jest też kwestia, że nie mogę coś tego autka strawić pod względem wyglądu kokpitu :)
Punto mi odradzają ze względu na to, że dużo tych aut jeździło kiedyś jako nauka jazdy no i też nie bardzo widzi mi się ono w środku :)
Które z tych dwóch aut byłoby lepsze, mniej awaryjne i wgl. a może jakieś inne, lepsze propozycje w tej cenie? :)
Ostatnio edytowany przez luki041, 27 Sty 2014, 22:35, edytowano w sumie 1 raz
luki041
Nowicjusz

27 Sty 2014, 22:27

Mam dla Ciebie pewna Fieste.

EDIT:

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthre ... 0KM-PB-LPG
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2014, 22:39

Dzięki za propozycje, ale niestety za daleko (mieszkam w Lesznie w woj.wlkp), a po drugie musi to być koniecznie autko 4/5 drzwiowe ;)
luki041
Nowicjusz

28 Sty 2014, 00:07

Renowke sobie odpusc wiekszego schajsu niema , fiesta 1.4 to zarlok , tak jak wyzej ktos napisal audi 3 , golf 4 , ibiza mjałem wiele aut jak odpuscisz sobie rocznik 2002 to kup sobie jako 1 auto japonca , nie bedziesz zalowac
Gala
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Frankfurt am Main
Prawo jazdy: 0- 0-1989
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Mercedes
Silnik: 2.2cdi
Paliwo: Diesel