Auto do 10k

14 Kwi 2019, 19:18

Nie można też odrazu linczować wszystkich handlarzy, są też auta dobre przez nich sprzedawane i nie każdy to krętacz, trzeba być czujnym i się nie napalać bo taki właśnie jest sposób na auta złomy czyli przyszykować tak że dla potencjalnego kupującego wygląd ma zakleić oczy na inne rzeczy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

14 Kwi 2019, 19:22

Gość pisze ze możliwość sprawdzenia auta na stacji kontroli lub w ASO, gdzie lepiej dać do sprawdzę ja i jakie są koszty?
Mario2019
Nowicjusz

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0

14 Kwi 2019, 19:29

W ASO na widok takiego auta na pewno będą się uśmiechać pod nosem :wink: no i zapłacisz sporo, a dowiesz się mniej więcej tego, co na normalnym SKP (albo nawet więcej)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

14 Kwi 2019, 19:41

w VW coś koło 250 zł taka kontrola. Jedz na SKP :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

14 Kwi 2019, 19:44

Dzięki za pomoc, umówię się z gościem i dam znać :ok:
Mario2019
Nowicjusz

0

14 Kwi 2019, 20:53

Mario2019 napisał(a):Gość pisze ze możliwość sprawdzenia auta na stacji kontroli lub w ASO, gdzie lepiej dać do sprawdzę ja i jakie są koszty?

SKP bym pominął bo szkoda czasu, sprawdzą przez 10 min i guzik się dowiesz, jak chcesz rzetelne sprawdzenia auta to albo ASO i konkretne zlecenie które nie trwa 10 min a 2h np..z konkretnymi pomiarami itd.
albo mechanik i usługa przeglądu auta albo np takie firmy jak Dr Lemon, gdzie nawet na hamowni ci sprawdza moc i zdiagnozują silnik.

Ja poza jakimiś wskazówkami co np może "pukać" w aucie nigdy nie uzyskałem rzetelnej informacji w SKP bo oni na to nie mają czasu, tam się robi badania techniczne a nie ekspertyzy przy zakupie auta

Poza tym to musi kosztować jak ma być rzetelne, chyba że szarpaki albo trzepaki Cię interesują to zapłacisz 20 zł i Ci sprawdzą ile życia mają amory albo czy nie ma luzów takich że kierownica żyją swoim życiem tyle.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony letnie gwarancją bezpiecznej jazdy
    Opony letnie należy założyć wtedy, gdy średnia temperatura przekracza 7 stopni. Tym samym warto już teraz umówić się na zamianę, aby później uniknąć stania w kolejkach. 1. Czy opłaca się samemu zmieniać opony? ...
    Kia Picanto - samochód do miasta
    W Polsce do Kia Picanto należy nieco ponad 9 proc. rynku. Produkowany od 2003 roku, mały "Koreańczyk" doczekał się trzech generacji. Najnowszą wprowadzono w 2017 roku. Pod maską Picanto może się znaleźć jeden z dwóch ...

14 Kwi 2019, 21:38

Co Ty chcesz sprawdzać w ASO w aucie za 5k? Dużo bardziej miarodajne będą przysłowiowe szarpaki na SKP...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

0

14 Kwi 2019, 22:22

To chyba o innym aucie mówimy bo wydaje mi się że Leon którego ma zamiar obejrzeć autor nie kosztuje 5k
No i właśnie szarpaki będa i autor dowie się że ma do wymiany tuleje na wahaczu a w sterowniku silnika masę błędów i kompresja tragiczna..i za miesiąc będzie szukał silnika.
w takim aucie to warto nawet pomiar geometrii zrobić żeby wiedzieć na czym się stoi.
Na SKP to można jechać żeby negocjowac cenę i mieć argumenty ale to ile życia ma amortyzator albo czy tuleja nie jest do wymiany to nie jest sprawdzenie auta :yes:
Pionek
Stały forumowicz

0

14 Kwi 2019, 22:47

Tiaaaa już widzę jak w ASO kompresje sprawdzają :naughty: i to jeszcze w dieslu :mrgreen: druga sprawa, jakie Ty chcesz błędy odczytać w aucie technicznie z epoki kamienia łupanego? wypaloną jedną świecę? czujnik temperatury?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

14 Kwi 2019, 23:50

Ok czyli wg Ciebie jak taki silnik przestaje hulać to wymienia się wszystko na huraa co się da? bo przecież diagnostyka nie istnieje?
No chyba ni do końca.
Dla mnie przede wszystkim sprawdzenie na pozornej ścieżce auta za 20 zł, to nie to samo co kilka stówek i konkretny przegląd czy tez ekspertyza w jakieś firmie, nie mówię tylko o ASO.
Pionek
Stały forumowicz

0

15 Kwi 2019, 00:12

Oczywiście dokładne sprawdzanie auta jest ok, ale nie za 5 czy 10k. Jakich wyników z oględzin takiego wozu oczekujesz? Jaki jest Twój "próg bólu"? Co zrobisz, jeśli sprzedający nie zgodzi się na pomiar kompresji? A co jeśli... byłby to inny samochód, a nie auto z grupy VAG? :naughty:

Napiszę to po raz kolejny, ostatni, bo dyskusja z Tobą to po prostu krew w piach - to nie samochód za kilkadziesiąt tysięcy czy z nie wiadomo jaką technologią, żeby robić takie przedstawienie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

0

15 Kwi 2019, 02:08

Mario2019, nie ma u Ciebie w okolicy czegoś takiego jak warsztat, oferujący usługę sprawdzenia auta przed zakupem?

Dla ASO takie auto to już prehistoryk i może nie być tam mechanika, który to jeszcze pamięta. Jak jeździłem z 10-letnim autem, to już dziwnie na mnie patrzyli. Zarobisz, czego Ci życzę, kupisz nowe auto, to zobaczysz, po co jest ASO. :yes:
aGradory

0

15 Kwi 2019, 05:36

Napisałem właśnie do takiej firmy z prośba o wycenę usługi sprawdzenia auta, niech mi sprawdza oba te Leony i będę wiedział co brać.
Mario2019
Nowicjusz

0

15 Kwi 2019, 07:59

A ja powiem Wam tak...kiedyś kupowałem corolle e10 1,6si mażenie z czasów dzieciństwa. Na wszystkich forach obsmarowana, różno kolorowa, szpachlowana ale...nie używana w pl., przebieg 90k.km.środek jak nowy.
Poszedłem pod prąd i zainteresowałem się czymś co wszyscy wyśmieli no bo ..."znacie te klimaty nasze forumowe z odcieńami" :)
Auto stało w komisie ASo Tojki całkiem z przypadku i nie było nic wiadomo na jego temat ...nawet papiery właścicielka dowoziła jak poprosiłem o nie. I...otworzyłem zlecenie w aso na sprawdzenie. Koszt coś koło 300zł. + usługa pt.laserowy pomiar płyty podłogowej. Wyszło że oprócz kolorowanek nie ma żadnych śladów napraw blacharskich. Wszystko dostałem ma piśmie i za 500zł.miałem spokój ducha.

I ostatniego swojego lexusa 2001r. Za 25k. sprzedawałem przez aso lexusa w Warszawie i nikt z nikogo się nie śmiał...kupcowi nawet sprawdzili ciśnienie sprysków :D
Mi akcja się podobała bo byłem zmęczony słuchaniem farmazonów. Był konkret i tyle. Sprawdzenie kosztował 550zł. Fajnie było usłyszeć że już dawno w takim stanie nie mieli dziadka. A auto było miejscami malowane i nie miało dopiski "bezwypadek".

P.s.
Corollka bez najmniejszej awarii przejechała 430k.km.i u kolegi skończyło na słupie :(
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
0

15 Kwi 2019, 14:42

No niestety niebieski Leon znikł mega szybko, pozostało mi dzwonić do gościa od granatowego.
Mario2019
Nowicjusz

0