Auto do 10tys, Mazda 323F?

18 Mar 2012, 21:57

Witam kolegów,
zamierzam kupić auto do 10tys. PLN. Auto służyć będzie głównie do jazdy po mieście, rocznie wykonywać będzie nie więcej niż 15tys. km. Zależy mi głównie na stosunkowo małej awaryjności auta oraz aby nie było pochłaniaczem paliwa. Dużo pozytywnych opinii słyszałem o autkach japońskich, tj. Mazda, Toyota, Honda. Słyszałem, także opinie że części do aut japońskich były kiedyś bardzo drogie, jak jest teraz? Upatrzyłem sobie Mazdę 323F. Co myślicie o poniższym modelu, biorąc pod uwagę jego cenę. Dodam że wkrótce po zakupie zamierzam zainstalować instalację LPG.

[link do Onet wygasł]
greenhorn
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2005

21 Mar 2012, 10:22

Trafny wybór. Nie wiem czy jest sens z LPG przy takich przebiegach, długo będzie Ci się zwracała. 1.5 pali malutko, do 8 l w mieście.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Mar 2012, 12:59

Z moich obliczeń wynika, że instalacja powinna się zwrócić po około 12.000km. Biorąc pod uwagę fakt, że często będą to krótkie odcinki (pobór benzyny) liczmy, że będzie to po 15 tys. km. Jest to rok, półtora jazdy , co moim zdaniem nie jest długim okresem. Przyjąłem spalanie gazu na poziomie 10l (montaż sekwencji - do 2500zł).
greenhorn
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe mandaty – jakie kary czekają na kierowców?
    Nie każdy kierowca jest szczęśliwym posiadaczem garażu, który tak dobrze sprawdza się podczas zimowych mrozów. Zaśnieżony i zmrożony samochód należy przed podróżą odpowiednio przygotować do drogi. ...
    Toyota GT86 British Green Limited
    Edycja specjalna Toyoty GT86 to kolejny dowód, że w świecie motoryzacji wszystko wygląda lepiej w kolorze British Racing Green. British Racing Green to klasyka motorsportu – kolor, dzięki któremu przez ...