Pierwszy samochód - może mazda 323f? Lub coś innego do 7.500

01 Kwi 2012, 09:21

Witam. Nie dawno odebrałem prawko i teraz stoję przed dylematem jakie auto kupić . Mam przeznaczone na kupno 7.500zł. Poważnie rozważam kupno mazdy 323f z rocznika 1998.Np.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Auto spełnia moje wymagania co do pierwszego samochodu.
1.Ale czy warto kupować tak stary samochód i czy to się opłaca(koszty użytkowania)?
2.Jak z dostępnością części i kosztami napraw?
3.Wiem że za ta kwotę limuzyny nie kupię,ale może polecicie coś innego?
Ostatnio edytowany przez Bycek 01 Kwi 2012, 11:14, edytowano w sumie 2 razy
Bycek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 2012

01 Kwi 2012, 10:15

Mówisz o tej generacji [link do autocentrum.pl wygasł] ?Jak tak to życze powodzenia w szukaniu dobrego egzemplarza.
Za tą kase to może jakaś Cordoba?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

02 Kwi 2012, 17:27

Nikt się nie wypowie o madzi???Dajcie jakieś propozycje.
Co do SEATA to nie brałem go pod uwaga i raczej nie bedę. Myślałem jeszcze o mitsubishi COLT.
Doradźcie coś.
Bycek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 2012

02 Kwi 2012, 18:52

Wejdź sobie na forum mazdy i poczytaj. Jeśli chodzi Ci o 323f BA,kolega ma taki już 5 rok,samochód w gazie. Jeździ tanio,części tanie,super stylistyka zewnętrzna jak i w środku,niska i wygodna pozycja za kierownicą. Ten model nie wygląda jak typowa konstrukcja z lat 90.
Powiem szczerze że sam szukam takiej tyle że z gazem dlatego jest ciężko znaleźć coś fajnego,bo jednak auta z lpg są wyraźnie bardziej zniszczone i zużyte. Silnik 1.5 Z5 bierze olej,trzeba zwracać uwagę czy nie dymi bardzo na zimnym i jest jeszcze kilka szczegółów na które warto zwrócić uwagę. 1.8 jest troche mocniejszy i poprawiony w stosunku do 1.8 ale jest ich mało.
Życzę powodzenia w szukaniu.
cezzar
Nowicjusz

Miejscowość: KIELCE
Prawo jazdy: 01 01 2001

02 Kwi 2012, 18:57

Odrazu mówie że nie napalaj sie na pierwszy lepszy egzemplarz bo znaleść zadbany egzemplarz nie zajechany przez młodego gniewnego może być ciężko.

Z innych propozycji to może Fiat Brava?Dobre koło,gleba,ciemne szyby i fajny dupowóz.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Kwi 2012, 07:48

Tak jak już ktoś wyżej wspomniał silniki 1.5 lubią brać olej,lepiej szukać 1.8 ale ciężko będzie znaleść coś sensownego.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Master Truck 2013 / relacja
    Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowanyh MASTER TRUCK 2013, odbył się już po raz dziewiąty na Autodromie Delta mieszczącym się na terenie lotniska Aeroklubu Opolskiego w Polskiej Nowej Wsi pod Opolem. ...