Auto do 10tyś na codzień

27 Kwi 2022, 21:47

Witam forumowiczów.
Niedawno zdałem prawo jazdy, i z tej okazji dzięki temu iż mam trochę kasy odłożonej, chciałbym kupić samochód.
Przeglądam oferty sprzedażu na otomoto, aaaauto itd ale jak potem czytam opinie to widać że to tykające bomby.
Jakie auta polecacie? Jakieś komisy/sprzedawców?
Najlepiej aby było w gazie, patrząc na dzisiejsze ceny paliw .
Dodam iż moja lokalizacja jest obok Warszawy, Grodzisk Mazowiecki, Milanowek itd.
KonradGxp
Nowicjusz

27 Kwi 2022, 22:29

Jak duży potrzebujesz samochód? Ma być to coś małego z małym spalaniem czy raczej większy i mocniejszy silnik pod LPG?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Kwi 2022, 22:46

Celuje bardziej w sedana/kombi ale głównie mi zależy na niskich kosztach utrzymania
KonradGxp
Nowicjusz

28 Kwi 2022, 07:52

Sedan/kombi to nie rozmiar samochodu, tylko kształt bryły.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Kwi 2022, 08:24

To może inaczej... szukasz samochodu wielkości Astry, Ceed, i30, Aurisa, Corolli, Golfa?
KonradGxp napisał(a):głównie mi zależy na niskich kosztach utrzymania
No to trzeba by tu najlepiej szukać jakiegoś silnika w benzynie np. MPI z instalacją gazową. Do tego zawieszenie powinno być prostej konstrukcji bez wielowahaczy.

Określ się dokładnie co do wielkości samochodu lub podaj własne przykłady takich które Ci się podobają to My ustosunkujemy się do tego :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

28 Kwi 2022, 09:29

Interesują mnie auta typu Skoda Octavia, Ford Focus i Opel Vectra
KonradGxp
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

FIAT 500 L - auto zbudowane z myślą o rodzinie
    FIAT 500 L - stylistycznie włoska nowość nawiązuje do miejskiej, kultowej 500-setki, jest autem zbudowanym z myślą o rodzinie. Będzie go można podziwiać podczas targów MOTOR SHOW 2013 w Poznaniu. Większością wymiarów ...
    Toyota C-HR R-Tuned - 600-konny crossover
    Toyota zaprezentowała na targach SEMA 2017 wyścigowego crossovera Toyota C-HR R-Tuned oraz całą kolekcję modyfikowanych Camry, w tym samochody NASCAR. Toyota C-HR o mocy 600 KM jest najszybszym crossoverem na świecie. Na ...

28 Kwi 2022, 10:03

No to już coś więcej wiemy :)

W przypadku Octavii najlepszym wyborem bedzie silnik 1.6 MPi do LPG tu coś masz na ten temat skoda-octavia-ii-pod-lpg-vt82520.htm

Focus to będzie w wersji mk1 w tym budżecie a tam chyba najlepiej celować w silnik 1.8 pod LPG

Vectra też ma silnik 1.8 i chyba on najlepiej sprawdza się przy instalacji gazowej jaki-silnik-dobry-do-lpg-opel-vectra-c-vt73825.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

28 Kwi 2022, 10:50

Focusa MK2 z początku produkcji znajdzie. Ja dorzucę jeszcze Astrę H.

Zerknij:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Kwi 2022, 11:32

Dziękuje za sugestie, poszukam takich :)
KonradGxp
Nowicjusz

28 Kwi 2022, 15:20

Ewentualnie Peugeot 307, również warto sprawdzać.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Typ: Kombi

01 Maj 2022, 06:19

Ja bym dorzucił tu Hondę Civic VIII (ufo). Może taki samochód jaka na pierwsze autko? Podoba ci się? Zerknij sobie.
coupe34
Początkujący

01 Maj 2022, 08:21

Ufo za 10 tys? I to jeszcze lpg?
307 nie polecam, nie jest to dobre auto na pierwszy raz.

1.6 mpi w skodzie/vw wcale nie wyjdzie taniej niż diesel gdyż spalanie często nie jest niższe niz 12l lpg+trochę benzyny + olej bo ten silnik ma problemy z poborami oleju przy wyższych przebiegach, glownie jak posiada lpg.

Przy Astrze tez trzeba uważać na problemy elektroniczne które są drogie w naprawach.

Przy dzisiejszych ciężkich czasach trzeba wybrać na pierwsze auto jakiegoś małego pierdka żeby ubezpieczenie i paliwo Cię nie zjadło
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Maj 2022, 08:23

Człowieku Ty z księżyca spadłeś? Proponowałeś już ja w jednym temacie do 15tys to Ci napisaliśmy że nie kupi a do 10tys ma kupić? Człowieka na minę chcesz władować..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Maj 2022, 08:34

Dlaczego 307 źle na pierwszy raz?
Bardzo dobre auto, czy to benzyna, czy też diesel. W tej cenie już pewnie polifta trafi. Jak ktoś trafi trupa to później źle opinie. Mam drugie 307 teraz w Sw. Są i minusy ale to jak w każdym aucie. Dodatkowo mało problemów z korozją, gdzie Opel się chowa.
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Typ: Kombi

01 Maj 2022, 08:51

Miro12 napisał(a):Jak ktoś trafi trupa to później źle opinie.
no właśnie... Jakie są szanse przy peugeocie zeby nie trafic na trupa, ktoś dobijał (dosłownie) we Francji a potem dostało drugie wcielenie w Pl.
Auto same w sobie też nie jest jakieś wybitne. Słabe zawieszenie, problemy elektroniczne przy silnikach benzynowych często problemy z prawidłową praca silnika, zdarzają się też problemy ze skrzynią biegów. Ogólnie jak by trafić na pewniaka to spoko ale są małe szanse
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4