Nieduże auto do 30 tysięcy silnik >1.4

02 Maj 2022, 18:55

Witam zamierzam niedługo szukać jakiegoś auta w budżecie do 30k. Głównie do poruszania po mieście, kilka razy w miesiącu do pokonania +200km z autostrada, rzadko w środku będzie więcej niż 2 osoby więc nie potrzebuję dużego samochodu, tym bardziej kombi itd. Silnik minimum 1.4, raczej benzyniak ale może być też coś z dieslem.
W co mam celować w tym budżecie?
federico
Nowicjusz

03 Maj 2022, 08:22

federico napisał(a):Silnik minimum 1.4, raczej benzyniak
Bardziej powinieneś określić moc niż pojemność bo dzisiaj 1.0 może mieć tyle KM co 1.8 :)
federico napisał(a):Głównie do poruszania po mieście, kilka razy w miesiącu do pokonania +200km z autostrada
Po mieście to będą raczej krótkie odcinki? Miesięcznie zrobisz więcej niż 1200km?

Ja bym tu widział jakiegoś hatchbacka bo to takie uniwersalne auto które na trasie i w mieście powinno się w miarę sprawdzać. Jeszcze zapytam czy w przypadku benzyny byłbyś zainteresowany silnikiem który znosi dobrze instalację gazową?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Maj 2022, 14:07

Rokiko napisał(a):Bardziej powinieneś określić moc niż pojemność bo dzisiaj 1.0 może mieć tyle KM co 1.8

Jeśli chodzi o moc to chyba coś w okolicach 100 KM, zastanawiałem się nad Volkswagenem Polo 1.4 TDI.

Rokiko napisał(a):Po mieście to będą raczej krótkie odcinki? Miesięcznie zrobisz więcej niż 1200km?

W 1200 km miesięcznie raczej w większości przypadków się zmieszczę, w mieście robię z reguły krótkie odcinki. Jeśli chodzi o instalację gazową to nie bardzo.
federico
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...
    Renault ZOE - mocniejszy, szybszy i lepiej się prowadzi
    Renault zaprezentowało nowy silnik elektryczny R110 i model ZOE gamę 2018. Ten najlepiej sprzedający się w Europie samochód elektryczny będzie pierwszym samochodem elektrycznym Renault wyposażonym w nowy silnik o mocy ...