Nieduże auto do 30 tysięcy silnik >1.4

02 Maj 2022, 19:55

Witam zamierzam niedługo szukać jakiegoś auta w budżecie do 30k. Głównie do poruszania po mieście, kilka razy w miesiącu do pokonania +200km z autostrada, rzadko w środku będzie więcej niż 2 osoby więc nie potrzebuję dużego samochodu, tym bardziej kombi itd. Silnik minimum 1.4, raczej benzyniak ale może być też coś z dieslem.
W co mam celować w tym budżecie?
federico
Nowicjusz

03 Maj 2022, 09:22

federico napisał(a):Silnik minimum 1.4, raczej benzyniak
Bardziej powinieneś określić moc niż pojemność bo dzisiaj 1.0 może mieć tyle KM co 1.8 :)
federico napisał(a):Głównie do poruszania po mieście, kilka razy w miesiącu do pokonania +200km z autostrada
Po mieście to będą raczej krótkie odcinki? Miesięcznie zrobisz więcej niż 1200km?

Ja bym tu widział jakiegoś hatchbacka bo to takie uniwersalne auto które na trasie i w mieście powinno się w miarę sprawdzać. Jeszcze zapytam czy w przypadku benzyny byłbyś zainteresowany silnikiem który znosi dobrze instalację gazową?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Maj 2022, 15:07

Rokiko napisał(a):Bardziej powinieneś określić moc niż pojemność bo dzisiaj 1.0 może mieć tyle KM co 1.8

Jeśli chodzi o moc to chyba coś w okolicach 100 KM, zastanawiałem się nad Volkswagenem Polo 1.4 TDI.

Rokiko napisał(a):Po mieście to będą raczej krótkie odcinki? Miesięcznie zrobisz więcej niż 1200km?

W 1200 km miesięcznie raczej w większości przypadków się zmieszczę, w mieście robię z reguły krótkie odcinki. Jeśli chodzi o instalację gazową to nie bardzo.
federico
Nowicjusz