Auto do 10tyś

21 Cze 2019, 11:36

Witam. Po wielu latach jeżdżenia tanimi vagami (golf, polo, ibiza), czas na większe auto. Budżet to 14 000 z czego auto chcę zakupić za +-10 000. Rocznie autem robię 10tyś, głównie miasto ale... mam kawałek działki nad jeziorkiem więc parę razy w roku jadę około 130km w jedną stronę. Dojazd do samej działki to jakiś 1km nierównej szutrowej drogi. Do auta muszę zapakować 2 bagaże, dwa psy i kilka pierdół. Z tego względu poszukuje już raczej czegoś większego. Konieczność w aucie to klima (może być manualna). Interesowało by mnie auto raczej inne niż wszelkie passaty, audice, golfy czy mondeo (choć uważam, że mondeo to dobre auto). Po prostu nudzi mnie ich widok ;). Motor mnie nie interesuje, może być słaby nawet za słaby jak na dane auto. Spalanie nie musi być najniższe bo i tak robię rocznie mało km. Kluczową kwestią jest wygoda - zwieszenie. Podobają mi się takie auta jak;
- Subaru Forester 1 generacji - (auto marzenie) obawiam się kosztów utrzymania, może jakieś opinie?
- Alfa Romeo 156 Kombi / 166 sedan - oczywiście tylko JTD. Nie boję się stereotypów. Jestem osobą z typu jak coś stuknie to to naprawiam a nie czekam, aż się wszystko rozwali.
- Skoda SuperB i Volvo V50, V70 II- chyba mam za mały budżet.
- Lancer IIV kombi - mało wiem o tym aucie
- Hyundai Santa Fe - również mało wiem
- Citroen C5 II - też obawiam się, że za mały budżet
- Mazda 6 - ładne autko ale też już tego na drogach lata

Generalnie jak widać bardziej wolę auto niecodzienne. Mam zaufanego dobrego mechanika. Auto nie będzie kupowane teraz więc nie przeszukuje rynku. Znajomy sprowadza auta ze Szwajcarii i prawdopodobnie do niego udam się z prośbą o jakieś auto. Przebieg i rocznik mnie nie będzie interesował, może być nawet grubo ponad 300tyś i ponad 20 letni. Ważny będzie dla mnie stan auta.

Czekam na jakieś opinie i może na jakieś inne fajne i nietypowe autka? Z ciekawości dodam, że ostatnio miałem okazję kupić fajną Lancię Kappę w super stanie od zapaleńca marki i żałuję, że nie kupiłem. Pozdrawiam
nawyki1
Obserwowany

21 Cze 2019, 21:27

nawyki1 napisał(a): Dojazd do samej działki to jakiś 1km nierównej szutrowej drogi
nawyki1 napisał(a):Alfa Romeo 156 Kombi / 166 sedan
nawyki1 napisał(a):Skoda SuperB
kiepskie połączenie. Wprawdzie deklarowane wypady na działkę niezbyt częste, ale te auta mają delikatne zawieszenie oraz niski prześwit, więc IMO sprawdza się u Ciebie kiepsko
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Cze 2019, 10:33

Z Volvo popatrz na V70 I-generacji albo nawet 850-tkę, jeśli trafisz w dobrym stanie to będziesz zadowolony (najlepiej jakąś wolnossącą benzynkę np. coś w tym stylu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Cze 2019, 10:41

nawyki1 napisał(a):Subaru Forester 1 generacji - (auto marzenie) obawiam się kosztów utrzymania, może jakieś opinie?

A potem

nawyki1 napisał(a):Alfa Romeo 156 Kombi / 166 sedan - oczywiście tylko JTD. Nie boję się stereotypów. Jestem osobą z typu jak coś stuknie to to naprawiam a nie czekam, aż się wszystko rozwali.

Tia a tu proszę... :ok:

Strach minął, kaska nagle się znalazła...

Czyli w forku się boisz a w alfie luz ...

Patrząc na Twoją wypowiedź to może najpierw swoje typy skonsultuj ze swoim mechanikiem :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Cze 2019, 11:32

A może Outback?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0