Duże, wygodne auto na autostadę PL<-->DE,NL do 40k

21 Cze 2019, 12:16

Cześć, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w zakupie auta.
Autem co 2 tygodnie będę dojeżdżał do pracy DE,NL i następnie wracał do kraju więc w skali miesiąca szacuję 4000-5000km.
Zależy mi na wygodzie i komforcie w przestrzeni dla kierowcy, automatycznej skrzyni i oczywiście jak najlepszym stosunku jakości/ceny napraw/awaryjności.
Gabarytowo wizualnie podoba mi się A6C6, A4B8 następnie Honda Accord VIII Sedan może Mondeo MK4 - czy w tym budżecie znajdę zadbane egzemplarze?
Ewentualnie co jeszcze moglibyście polecić?
Czy warto zainteresować się sprowadzeniem auta z DE/NL?
destrro
Nowicjusz

21 Cze 2019, 12:56

Zwróć też uwagę na Citroena C5 diesel 2.0 HDi 140/163 konie, na hydropneumatyce.
Na trasie DK - PL z tempomatem zarzucanym na 150km/h spalanie wynosi 6,1l/100km, podróż bardzo komfortowa.
C5 ma 1,86m szerokości, dookoła kierowcy jest sporo miejsca.
Do tego jesteś w stanie upolować z fajnym przebiegiem w swoim budżecie, zdecydowanie z Niemiec.
Ten sam silnik masz w Peugeocie 508, z tym, że auto nie tak komfortowe jak C5.
No i w Mondeo też masz ten silnik, pod oznaczeniem 2.0TDCi.
tomekdk

21 Cze 2019, 15:18

Coś nie mogę przekonać się do Citroena. Nie ukrywam, że nigdy w nim nawet nie siedziałem - główną bolączką jest to, że po prostu nie podoba mi się linia tego auta. Mondeo 2.0TDCi dużo bardziej do mnie przemawia..
Na takie trasy raczej celuje się w diesle? Czy benzynę tez brać pod uwagę?
Chodzi mi jeszcze po głowie Mazda 6 II - co o tym myślicie?
Czy możecie podpowiedzieć jakąś firmę, która specjalizuje się w ściąganiu aut zza granicy lub może tu na forum ktoś jest w temacie?
destrro
Nowicjusz

21 Cze 2019, 16:49

destrro napisał(a):Chodzi mi jeszcze po głowie Mazda 6 II - co o tym myślicie?
lipne diesle
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Cze 2019, 20:34

Avensis T-27 2.0 D4d, na trase dobre
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

23 Cze 2019, 10:20

Z popularnych aut:
Citroen 2.0 HDI Exclusive (ta wersja miała lepsze wyciszenie, o ile dobrze pamiętam)
Peugeot 508 2.0 HDI (do 40 tys. początek produkcji)
Ford Mondeo MK4 2.0 TDCI

Jeśli chodzi o Japończyki to:
Mazda 6 2.2 jest ok, nie ma takich problemów jak w dieslu 2.0, ale na pewno w razie awarii będzie droższy w naprawie niż 2.0 HDI/TDCI. W Maździe nie było automatycznych skrzyń w połączeniu z dieslem. Na plus dużo aut z polskiego salonu na rynku wtórnym:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Toyota Avensis 2.0 D4-D - ten silnik już jest poprawiony względem tego co było w Avensisie II, ale trochę mało mocy

Honda Accord VIII 2.2 DTEC, tutaj też łatwiej o auto z salonu PL od prywatnego właściciela np.

Dorzucam jeszcze Passata B7 to propozycji:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

23 Cze 2019, 10:46

Ossy... przykładowe niesprawdzone ogłoszenia są trochę bez sensu, ten Passat równie dobrze może być powypadkowy ze względu na pewne szczegóły (brak opcji bezwypadkowy, kupiony jako 3 letnie auto nie wiadomo z jakiego kraju), a może się okazać, że w tej cenie ciekawego bezwypadku nie kupi.

Pytanie tylko jakie wyciszenie jest w Accordzie, 6-tka nie ma za dobrego.

A silniki 2.2... w przypadku sprowadzonych trzeba pamiętać, że tam akcyza wynosi 18,6% i gdyby wszystko było na legalu to opłacalność sprowadzenia pewnego auta z silnikiem powyżej 2.0 się cenowo średnio kalkuluje.
tomekdk

23 Cze 2019, 11:44

tomekdk napisał(a):przykładowe niesprawdzone ogłoszenia są trochę bez sensu,

To nie była propozycja konkretnego auta, tylko przykładowy link.

Co do 2.2 w Maździe to polecam właśnie auta z salonu PL, gdyż nie ma problemu z akcyzą.

Najsłabszym punktem Japończyków jest wyciszenie, dlatego na prowadzenie wysuwa się C5 i Passat. W przypadku C5 będzie łatwiej o salon PL i coś od prywatnego pierwszego lub drugiego właściciela. Passaty najczęściej będą poleasingowe/pofirmowe.

Dorzucam jeszcze Mercedesa W204, tutaj też można trafić na auto z salonu PL:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna