Auto do 10tys zl dla początkującego

26 Lut 2017, 17:04

Witam. Zastanawiam sie nad samochodem dla poczatkujacego. Mam do wydania na to w okolicach 10tys zl. Cos od siebie; az tak poczatkujacym kierowca nie jestem, jezdzilem po dworze, czy po polnej drodze, wiec kierowanie samochodem mi nie straszne, aczkolwiek wiem, ze kierowanie po polnej drodze rozni sie znacznie od kierowania na asfaltowej nawierzchni. Zatem jaki samochód polecacie? Myslalem nad m.in oplem omega lecz tutaj obawiam sie tylnego napedu jak i ogolnie tego, ze omega jest strasznie długa. Drugim autem, nad którym sie zastanawiam jest to peugeot 406 coupe i tutaj nie wiem jaki silnik wybrać , czy 3.0 v6 (pininfarina) czy jakis inny. Co do tego peugeota jestem pozytywnie nastawiony, bo ma bardzo bogate wyposazenie, nie jest drogim samochodem, a spotkanie takiego tez nie jest latwe, wiec istnieje mniejsze ryzyko, ze kupie go od mirka szpachlarza. Co myslicie o tym Peugeocie? Jest dobry, jak na pierwsze auto? Inna droga - jestem otwarty na wszystkie propozycje. Z gory dziekuje i pozdrawiam cieplutko.
mateusz32124
Obserwowany

Auto: nie mam

26 Lut 2017, 18:28

Masz jakieś zniżki/kogoś ze zniżkami na kogo mógłbyś zarejestrować i ubezpieczyć auto? Jak mniemam jesteś młody, a ubezpieczenie za takie 3.0 v6 szarpnie Cię po kieszeni.
Po drugie, skoro Twoje doświadczenie w kierowaniu autem ogranicza się do jazd polnymi drogami, to kup sobie przysłowiowego Golfa 1.6, bo doświadczenia w prowadzeniu auta, zwłaszcza mocniejszego, nie masz żadnego (masz w ogóle prawo jazdy?).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Lut 2017, 18:57

Takowej osoby nie posiadam. Fakt, nie przemyślałem sprawy ubezpieczenia. Co do prowadzenia mocniejszych aut - wprawy nie mam, to tez prawda. Kwestia prawo jazdy? Ide od wrzesnia. Co do Golfa - myslalem rowniez nad zakupem, ale przeraza mnie fakt, ze mirek mogl maczac palce, i to dosc gleboko. Co do sprawy peugeota - moze jakis mniejszy silnik sie nada? Upieram sie tak, bo ma chyba najlepsze wyposazenie sposrod wszystkich innych samochodów do 10tys zl.
Zapomnialem o sprecyzowaniu, do czego samochod będzie wykorzystywany. Mianowicie w dni powszednie bede dojezdzal nim do szkoly, jak i ogolna jazda po mieście (max 10km na dzien). Na weekend trasa do domu jak i znow na stancje, więc ok. 70-80km. Raz na dwa/trzy miesiace trasa ok. 600-700km.
mateusz32124
Obserwowany

Auto: nie mam

26 Lut 2017, 19:01

Kwestia prawo jazdy? Ide od wrzesnia.

To wróć w listopadzie.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lut 2017, 19:42

Dokładnie najpierw zrób prawko i wtedy szukaj samochodu.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mocny, wytrzymały silnik - samochód do driftu
    Drugim istotnym elementem driftowozu jest silnik. Musi z łatwością wprawiać koła w ruch, dawać dużą moc, by nawet w poślizgu można było dogonić rywala i być niebywale wytrzymały. Moc samochodów driftingowych niejednokrotnie ...