Auto do około 15.000zł

26 Lut 2017, 13:33

Witam. Zamierzam kupić auto do ok. 15000zł. Wiadomo zależy mi na w miarę niski koszt utrzymania. Myślałem nad Focusem MKII, Audi A3, Który wybór byłby najlepszy jeśli chodzi o awaryjność, spalanie, wygodę jazdy.
Ostatnio zainteresowałą mnie również Mazda 3 z silnikiem 1.6 benzyna. Co o niej sądzicie?
Może polecicie coś jeszcze.
matking
Nowicjusz

Auto: nie mam

26 Lut 2017, 13:43

Focus MK2 to dobry wybór, niskie spalanie około 6 litrów, 1.6 dobry silnik niska awaryjnosc i tanie w utrzymaniu (eksploatacji )
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lut 2017, 15:14

Niezawodność tutaj trzeba mocno rozgraniczyć. Focus 1,6TDCi nie będzie taki niezawodny, A3 2,0 TDI PD też nie.

Musisz bliżej określić jakie dokładnie silniki by Cię interesowały. Jeśli benzynowe, to raczej staraj się nie kupować FSI, to trzeba w nich co jakiś czas czyścić zawory dolotowe i początkowe modele miały jakieś tam problemy z napinaczami i rolkami.

Jeśli planujesz kupić samochód pod instalację gazową, to lepiej celować w Opla, VW/Audi/Skoda/Seat z pośrednim wtryskiem paliwa, np. 1,6i 102KM.
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam

26 Lut 2017, 15:28

Audi A3 to najlepiej 8L generacja i silnik 1,8T, w sumie koszty takie sobie ale w generacji 8P już gorzej z jednostkami i drogie auto, może na 1,6 dasz radę ale dynamika słaba.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

26 Lut 2017, 19:11

Autotesto napisał(a):Focus 1,6TDCi nie będzie taki niezawodny, A3 2,0 TDI PD też nie.
rany gościa, stawianie na jednej linii 1.6 TDCI PSA i 2.0 TDI PD, jeśli tak doradzacie klientom to gratuluję...

Jeśli porównujemy 8p vs Focus mk2 za 15k to lepszy będzie Focus, bo w tej cenie kupić jakieś godne uwagi 8p jest ciężko (nie rozumiem tych chorych cen). No i masz większy wybór dobrych silników (benzynowych) - 3 w Fordzie vs 1 w Audi
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Lut 2017, 20:23

Raczej interesuje mnie benzyna.
Chociaż jeśli będzie jakiś dobry silnik diesla to też nie pogardzę, ale bardziej nastawiam się na benzynę.

Co myślicie o tej mazdzie?
matking
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na wygląd zewnętrzny samochodu?
    Stylistykę samochodu kreują nie tylko względy estetyczne, ale i cała długa lista czynników wpływających na nasz portfel i bezpieczeństwo. Popularność samochodu w bardzo dużej mierze zależy od jego wyglądu. Stylistyka ...

26 Lut 2017, 20:26

W tych latach oficjalnie nie było mazdy w PL więc wszystkie są sprowadzone. Jak wygląda ściąganie aut do Polski wszyscy wiemy.
Można szukać, zwracać szczególną uwagę na korozję ale ogólnie ciężki temat
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lut 2017, 20:30

Tak wiem, że wszystkie te auta będą sprowadzane.
Słyszałem natomiast o niskiej awaryjności.
Oczywiście pojechałbym zobaczyć te auto z kimś kto się zna. Kto rozpozna czy było bite itd.
matking
Nowicjusz