Auto do 11tys złotych.

04 Paź 2009, 14:16

Witam,
mam zamiar kupić sobie samochód w podanej kwocie.
Problem polega na tym, że niezbyt znam się na tym i tutaj mam wiele wątpliwości.
Zacznę może od tego w jaki sposób samochód będzie eksploatowany. Mianowicie, co tydzień muszę dojechać do pracy 150 km, wyjeżdżam w poniedziałek wracam w piatek, także tygodniowo nigdy nie przejeżdżam więcej niż 400km.(300km dojazdy do pracy, do 100km w weekend).
Auto będzie cały czas stało pod chmurką, także ważne są blachy.
Co do mocy auta to nie wymagam nie wiadomo czego, jestem wprawdzie młodym kierowcą ale nie bawią mnie wyprzedzania "na trzeciego" itp, staram się nie przekraczać 120km/h tak by dojechać w miarę szybko i bezpiecznie. Chodzi głównie o to, żebym nie musiał się cackać za TIRami, tylko spokojnie mógł je wyprzedzić jeśli zajdzie taka potrzeba.
Rzecz na którą prosiłbym o zwrócenie uwagi to koszty eksploatacji i wygoda, nie lubię małych aut. Nie chciałbym też brać aut francuskich.
Wygląd raczej nie ważny, jednak nie chciałbym żeby autko odstraószało : p
Opłaca mi się brać silnik diesla czy benzynę ? Na różnych kalkulatorach to raczej różnie wychodzi także tutaj znam się na osoby, które bardziej się na tym znają.

Myślałem nad Nissanem Primera p11, Honda Civic VI jednak nie jestem jakoś przekonany do tych aut, znajomy mówił, że mogą być problemy z częściami do Primery, a tą Hondą jeżdżą raczej osoby, które nie oszczędzają silników.
A może polecicie w ogóle coś innego ?
Miraku
Początkujący

Miejscowość: Rogoźno

04 Paź 2009, 14:38

Nie lubisz małych aut to ja bym polecił Mondeo. Silniki benzynowe bardzo fajne, ale nie nadają się do lpg. Diesel 1.8 TD ma 90KM i raczej wystarcza. W ogóle autko ładne, komfortowe i dość trwałe. Za 11k może znajdziesz MK2 z niezłym wyposażeniem :)
A jeśli marka nie jest dla Ciebie ważna to polecam daewoo Nubira ;)
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

04 Paź 2009, 14:42

Ja bym wziął z silnikiem benzyna+gaz,diesla nie bardzo oplaca sie brac bo na moje oko wychodzi ok 20tys.km rocznie a diesel najlepszy jest od 30tys w gore.
Z mojej strony
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
solidne auto,bardzo dobre trzymanie drogi,dobre wyprzedzanie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
niezawodny,duży,wygodny samochód
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Paź 2009, 14:52

Jak się robi te 20k to spokojnie można brać diesla. Zwykłego z Turbiną, takiego jak np. w/w Mondeo bo są to dość trwałe silniki i koszty naprawy nie będą tak duże jak w przypadku nowocześniejszych diesli z common rail. Poza tym różnica ceny w zakupie też nie będzie zbyt wielka.
Helly
Początkujący

04 Paź 2009, 15:00

Czy Fordy i Ople nie "sypią" się ? Takie słyszałem o nich opinie, a jak już pisałem nie będę miał komfortu trzymania samochodu w garażu.
Ta Mazda ma chyba kręcony licznik. 126tys km w 12 lat to trochę mało nie sądzicie ?
Miraku
Początkujący

04 Paź 2009, 15:13

Ford Focus :idea: oceniony na 5 czyli wyżej jak konkurencja z pod znaku VW czy AUDI a na równi z wszelakiej maści MAZDAMI,HONDAMI, NISSANAMI itd(w klasie kompakt),wyżej oceniony od HONDY CIVIC VI,której przedstawiciel z siwą brodą kosztuje tyle co dojrzały Ford.Silnik?Benzynka 1.6 100 konna(trasa 5.5 l/100 km).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Będą Lexusy plug-in - to już potwierdzone
    Dziennikarze brytyjskiego magazynu motoryzacyjnego Fleetworld uzyskali oficjalne potwierdzenie, że Lexus wprowadzi na rynek samochody hybrydowe plug-in, umożliwiające ładowanie akumulatorów z sieci. Firma prowadzi ...

04 Paź 2009, 15:24

No tez bylem za Focusem bo faktycznie auto bdb tylko czy cos znajdzie do 11tys godnego uwagi,a ta Mazda no fakt moze miec krecony licznik ale wsumie to tylko przyklad :smile:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Paź 2009, 17:14

Fiat Bravo 1.9 JTD (105 KM). Niskie spalanie, dosyć mały samochód, ale bardzo ciekawie wygląda, nie jest awaryjny, rewelacyjny silnik. Za 11 tys. zł dostaniesz wersję z 2000 lub 2001 roku, z pełnym wyposażeniem.
105 KM w tym lekkim aucie to aż za dużo, bo zaraz się okaże, że bardzo lubisz wyprzedzać nie tylko TIRy :)

Zwróć uwagę głównie na silnik, jeżeli nie ma przedmuchów, jeżeli nie smrodzi na jakiś kolor (czarny bądź niebieski) to kupuj. Resztę wyremontujesz za małe pieniądze.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Paź 2009, 17:26

Ten Focus jak na razie najbardziej mi się podoba. Tylko będzie raczej problem ze znalezieniem takiego w dobrym stanie. W sumie wolę dołożyć ten miesiąc poczekać, dołożyć tysiąc i mieć sprawdzone autko.
ps. Tego Fiata zaliczyłbym do raczej szpetnych aut, jednak o gustach się nie dyskutuje. A z tym wyprzedzaniem to nie to, że nie lubię. Jednak nie widzę sensu w jeździe po 150km/h jak i tak w większości doganiam takich kierowców na tzw. "wachadełkach", które teraz mnożą się na drogach, a przynajmniej po tych na których jeżdżę.
Miraku
Początkujący

04 Paź 2009, 17:45

Focus jak najbardziej, ale minimum na takiego to te 13 koła trzeba mieć... Co do Twojego pytania to powiem tak, że każde auto może się sypać, tym bardziej jeśli jest starsze.
Helly
Początkujący

04 Paź 2009, 18:31

Jeśli chodzi o wygląd to mnie Bravo podoba się dużo bardziej od FOCUSA no i ten silnik JTD robi wrażenie,tropem DISHMANA spójrz jeszcze na FIATA STILO w JTD jeśli dobrze kombinujesz z tym doskładaniem sobie kasy,STILO autko na 4-kę,podobnie jak GOLF dużawo droższy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

04 Paź 2009, 19:39

PhantomASA1 napisał(a):Jeśli chodzi o wygląd to mnie Bravo podoba się dużo bardziej od FOCUSA no i ten silnik JTD robi wrażenie,tropem DISHMANA spójrz jeszcze na FIATA STILO w JTD jeśli dobrze kombinujesz z tym doskładaniem sobie kasy,STILO autko na 4-kę,podobnie jak GOLF dużawo droższy.

Wiesz, wszystko fajnie, ale na Stilo w JTD to by musiał mieć tak koło 18-20 tys. zł. Czyli prawie drugie tyle co ma obecnie. Przypuszczam, że czekać nie zechce.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Paź 2009, 19:57

Racja :!: To zbyt duża różnica w cenie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

04 Paź 2009, 20:24

Dishman napisał(a):
PhantomASA1 napisał(a):Jeśli chodzi o wygląd to mnie Bravo podoba się dużo bardziej od FOCUSA no i ten silnik JTD robi wrażenie,tropem DISHMANA spójrz jeszcze na FIATA STILO w JTD jeśli dobrze kombinujesz z tym doskładaniem sobie kasy,STILO autko na 4-kę,podobnie jak GOLF dużawo droższy.

Wiesz, wszystko fajnie, ale na Stilo w JTD to by musiał mieć tak koło 18-20 tys. zł. Czyli prawie drugie tyle co ma obecnie. Przypuszczam, że czekać nie zechce.

Masz rację, te 18tys to jak na moje fundusze jak na razie za dużo, może za 2-3 lata jak będę zmieniał to auto, które teraz kupię zdecyduję się na tego fiata, bo z tego co czytałem w necie autko jest warte swojej ceny. Może kolejne alternatywy ? Czy w tej cenie nie kupię już nic porządnego ?
Miraku
Początkujący

04 Paź 2009, 21:08

Honda Civic ;] z silnikiem vtec-e D15Z3 + lpg sekwencja -> 7,5l lpg/100km
Polecam!
Veyronxd
Nowicjusz